Hibrizii de FLOARE “submersibili” de la Euralis au dat 3,2 TONE la HECTAR! - Revista Ferma
4 minute de citit

Hibrizii de FLOARE “submersibili” de la Euralis au dat 3,2 TONE la HECTAR!

Principala lucrare care se desfăşoară în aceste zile în ferma sa Zea Mays este recoltarea culturii de floarea-soarelui. “Am intrat de o săptămână în lanurile bine coapte. Am 100 de hectare cultivate, recoltăm cu o combină condusă de Vasile Talie, mecanicul agricol al societăţii. Se lucrează bine până în momentul de faţă, umiditatea este bună, am rămas surprins de faptul că se menţine la un nivel scăzut, între 8 şi10 procente. Ceea ce am recoltat până acum, este mulţumitor, o producţie în jur de 3.200 kg la hectar”, ne-a declarat Jan Florescu, unul dintre agronomii cei mai apreciaţi de confraţii de breaslă tocmai pentru seriozitatea, rigoarea tehnologică manifestată în profesie, dar şi pentru producţiile record obţinute de-a lungul anilor.

Inginer Jan Florescu_b

Hibrizii “subacvatici” de la Euralis au rezistat!

După cum am aflat de la fermier, cultura nu a fost lipsită de probleme. La momentul răsăririi – în jurul datei de 20 aprilie – vreo 30 la sută din suprafaţă a fost acoperită de apă. Nu au produs pagube însemnate “zăpada mieilor” şi nici temperaturile scăzute de atunci, ci pânza freatică ce s-a ridicat la suprafaţă din cauza excesului de umiditate. Astfel, a fost inundată o suprafaţă de peste 30 de hectare de floarea-soarelui.
Dar în trei zile, prin acţiunea conjugată a oamenilor din fermă şi a mijloacelor mecanice disponibile la acea dată, a fost eliminată apa de pe cultură. La puţin timp, floarea-soarelui şi-a revenit, semn că hibrizii Terramis, Florimis şi Janis de la Euralis s-au comportat neaşteptat de bine şi au rezistat stresului… superhidric.

Rapiţa – irigată pentru răsărire

Jan Florescu are convingerea că în următoarele două-trei zile recoltarea florii-soarelui se va finaliza, tot aşa cum s-a finalizat de semănat rapiţa în data de 27 august pe 40 de hectare pregătite agronomic ca pentru… rapiţă!
Sămânţa hibridă a fost achiziţionată de la companiile Monsanto şi KWS, în care are destulă încredere.
Marea problemă este că apă în sol nu-i deloc, precipitaţii nu au căzut, decât 4 litri şi în aceste condiţii fermierul va pune în funcţiune sistemul de irigaţii pentru a da o apă culturii de rapiţă.

Porumb de peste 8 tone boabe la hectar

În ferma Zea Mays, porumbul, cultură ce ocupă o suprafaţă de 80 de hectare, se găseşte într-o stare de vegetaţie optimă pentru această perioadă. Sunt hibrizi produşi de fermier şi de la compania Syngenta. Conform estimărilor lui, producţia se va învârti în jurul a 8 tone de boabe la hectar.

Băltirea culturilor – fenomen meteo neasigurat

“Anul agricol, în general, a fost bun cu excepţia culturii rapiţei de toamnă, calamitată în proporţie de 75 la sută. În incinta îndiguită, excesul de apă de la sfârşitul anului trecut a fost atât de mare, de aproape 300 l pe mp, încât a inundat câmpul de rapiţă. Culmea este că nu am putut să reînsămânţez suprafaţa, decât în luna iulie!”, a susţinut fermierul gălăţean.
Dezamăgirea lui extremă este provocată de societatea de asigurare care nu a putut să-i ofere banii pentru calamităţi.
“Cultura a fost asigurat la Asirom, dar nu am putut lua niciun leu despăgubire. Societatea asigură culturile agricole doar împotriva fenomenelor de ploi torenţiale şi mâlire şi nu de băltire. Trebuia să fi avut o pantă de cel puţin 5 la sută terenul cultivat ca să fi beneficiat de o poliţă de asigurare! Asta a fost explicaţia reprezentanţilor societăţii de profil! Sunt profund dezamăgit; ar fi trebuit să primesc în jur de 25 mii de lei”, ne-a declarat extrem de amărât Jan Florescu.

Ritm intens la pregătirea viitoarei recolte

La staţia de condiţionare din fermă se selectează, tratează şi se însăcuieşte sămânţa de grâu şi de orz pentru a fi încorporată în sol. Sunt şi unele comenzi pentru comercializare, dar în mod deosebit se asigură necesarul propriu.
În câmp, formaţiunile de lucru pregătesc patul germinativ pentru viitoarea recoltă de cereale păioase. Se lucrează bine pentru că arătura a fost făcută imediat după recoltat. Dacă se întârzia, nu se mai putea intra cu plugul în teren. Acolo unde situaţia o impune, se aplică tehnologia de prelucrare prin scarificare adâncă, după o trecere prealabilă cu discul pentru a încorpora resturile vegetale în sol.

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Comportament natural pe pardoseli antiderapante Nu ignorați pododermatitele!

Nu ignorați pododermatitele!

V-ați întrebat ce legătură există între comportament, productivitate și sănătatea ongloanelor la vacile de lapte? Statisticile arată că o vacă […]

Citește mai multe știri →