6 minute de citit

Hibrizi de top pentru recolte de excepţie

Evenimentul, organizat în loturile demonstrative, a avut ca scop principal prezentarea strategiei şi a ofertei comerciale a companiei, precum şi stabilirea împreună cu fermierii a celor mai bune tehnologii de cultură. Astfel, numeroşi fermieri ai localităţii, dar şi ai zonelor adiacente au putut observa noutăţile lansate şi s-au putut convinge de superioritatea genetică a hibrizilor din portofoliul Syngenta.

Syngenta a organizat o serie de evenimente în mai multe zone legumicole din ţară

Producţii timpurii şi sigure de tomate
Unul dintre hibrizii de tomate prezentaţi a fost Qualitet F1, o plantă cu creştere semideterminată, destinată producţiilor timpurii în spaţii protejate. Hibridul Qualitet F1 dezvoltă plante puternice, manifestând în general un bun echilibru între vegetativ şi generativ. Tomatele sunt mari, aspectuoase, iar uniformitatea şi fermitatea bună a fructelor oferă o calitate superioară producţiei. “Qualitet F1 este un hibrid deja consacrat, este vândut foarte bine şi poate fi cultivat la plantări mai târzii. Greutatea roşiei ajunge undeva la 200-250 g, dar la o fertilizare superioară poate depăşi 290 g. O altă caracteristică importantă a acestui hibrid este faptul că leagă bine şi constant în condiţii de temperaturi mai puţini favorabile”, a menţionat Iulian Zafiu, reprezentant tehnic şi de vânzări seminţe de legume în cadrul Syngenta, pentru sud-estul României.
Malkonet şi Devonet F1 sunt alţi doi hibrizi care au atras privirile curioase ale fermierilor prezenţi la Băleni. “Malkonet este un hibrid pe care dorim să-l introducem în portofoliu, este o tomată semideterminată. Vine cu o culoare foarte bună, este o plantă mai balansată, echilibrată, mai aerisită şi cu o legare bună. De asemenea, altă tomată semideterminată cu o legare excelentă este Devonet. Acest hibrid are toleranţă la pătarea cafenie, care poate să apară în timpul primăverii şi să vă facă probleme. La fel, are o culoare de un roşu strălucitor, fructul are o uniformitate medie, iar legarea este foarte bună”, a completat Iulian Zafiu.

Legare foarte bună şi continuă a fructelor
Un alt hibrid nou aflat în portofoliul Syngenta este Kaponet F1, o varietate cu creştere semideterminată, destinată producţiilor extratimpurii şi timpurii în spaţii protejate. În timpul prezentării, fermierii au putut remarca uniformitatea şi fermitatea roşiilor, dar şi legarea foarte bună şi continuă a fructelor, chiar şi în condiţii de temperaturi scăzute.
“Kaponet F1 este un hibrid tot extratimpuriu. Acesta prezintă o calitate şi o uniformitate foarte bună a tomatelor şi la etajele superioare, asigurând producţii constante. În plus, planta este puternică şi poate să susţină producţia. Greutatea medie a fructelor este de 180 de grame”, a menţionat Iulian Zafiu.
Kingset F1 este un hibrid pe care compania doreşte să-l introducă în toamna aceasta în magazine şi în fitofarmacii. “Datorită tendinţei de a oferi o tomată gustoasă, am venit cu acest hibrid. Avem date măsurate: hibridul este foarte timpuriu, fructele sunt uniforme şi se coc de la interior spre exterior. Acestea au o calitate internă foarte bună, de un roşu închis la interior. Greutatea medie a fructelor ajunge la 200-250 de grame”, a precizat Nicoleta Ghindaru, Reprezentant Tehnic Specialităţi şi Legume – Syngenta.
Kingset F1 este un hibrid cu creştere nedeterminată, timpuriu, care oferă o calitate foarte bună a fructelor. Însă cel mai important aspect este timpurietatea sa. “Ne-a atras de când l-am testat. Roşia este perfect colorată la interior, cu gust, dulce, echilibrată. Cel mai important aspect este timpurietatea. Odată intrată în vegetaţie, se coace foarte repede. Are un potenţial de producţie foarte mare, este o roşie cu care nu pierdeţi. În momentul în care este vândută la tarabă şi o tăiaţi, consumatorul va fi tentat să o cumpere”, a declarat Iulian Zafiu.

Cultivi Barbie F1 şi recoltezi continuu
Ardeiul gras Barbie F1 are o legare continuă şi prezintă rezistenţă la condiţiile de stres, ceea ce asigură o producţie constantă pe toată perioada vegetaţiei. Gazda evenimentului a mărturisit că acest tip de hibrid este uşor de întreţinut, productiv, iar cererea consumatorilor pentru un asemenea ardei este destul de mare. În plus, schimbarea culorii din galben deschis în roşu închis reprezintă un alt avantaj care aduce mai mulţi bani în buzunar. “Ardeiul Barbie se întreţine foarte uşor, în principal copilitul, şi este vandabil. Este recunoscut cu uşurinţă de către cumpărători. Un alt avantaj care îl recomandă este coacerea sa din verde în roşu”, a declarat Ionuţ Dumitru.
Ardeiul gras Barbie F1 prezintă un foliaj bogat. Fuctele sale sunt lucioase, cerate şi au o adaptabilitate foarte bună la condiţiile din solar, dar şi în câmp deschis. “Barbie este un ardei care se poate cultiva atât în câmp, cât şi în solar. Un ardei cu o legare continuă, nu face pauză în recoltare. Dacă are fertilizare şi tratamente fitosanitare, puteţi să recoltaţi continuu. Pulpa este groasă, tare şi rezistă la transport”, a arătat Iulian Zafiu.

 Nicoleta Ghindaru_b

ROŞIILE CU PULPA ROZ SE VÂND SINGURE
Hibridul T414957, cu pulpa roz, este o altă noutate a companiei. Deocamdată nu a primit un nume, însă îl vom putea găsi în curând în catalogul Syngenta. Avantajul principal îl oferă gustul, acesta fiind unul cu adevărat deosebit, numai bun pentru salate. În plus, cererea mare pentru roşiile cu pulpă roz din partea consumatorilor şi potenţialul productivităţii sunt alte două beneficii care îl recomandă. Hibridul T414957 are o plantă puternică vegetativ şi aduce producţii constante, chiar dacă nu este timpurie. “Am observat în ultimii doi ani o cerere mare pentru acest gen de fructe cu pulpă roz. În plus, fermierii obţin un preţ mai mare la vânzare. În momentul de faţă, o tomată cu fruct roşu e vândută cu un leu, pe când fermierii noştri vând acest hibrid cu 4,50 lei/kg. Obţin un preţ mult mai mare decât la roşia normală. De asemenea, un alt aspect foarte important este că tomata nu crapă şi se coace uniform”, a explicat Nicoleta Ghindaru.

Iulian Zafiu_b
Iulian Zafiu: “La maturitatea sa fiziologică, ardeiul Barbie se face roşu complet. Dacă nu aveţi succes cu el galben, îl mai lăsaţi zece zile pe plantă şi îl puteţi vinde roşu. Anul trecut am avut fermieri care nu au fost mulţumiţi de preţul ardeiului galben, l-au mai lasat în solar pe plantă şi au vândut ardei roşu fără nici o problemă”.

Ionut Dumitriu_b

Ionuţ Dumitru: “Am ales să cultiv hibridul de ardei gras Barbie datorită productivităţii ridicate şi calităţii fructelor. Anul trecut am avut o producţie de 4 kg jumătate pe plantă”.

Un articol publicat în revista Ferma nr. 13/218 (ediţia 1-14 august 2018)

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →