„Dacă nu găsim soluţii să livrăm legumele produse de noi către lanţurile marilor magazine va fi dezastru!”, ne declara pe 1 aprilie legumicultorul.
Şi iată că zilele trecute a reuşit să intre pe una dintre reţelele comerciale importante din România, în cadrul programului Gusturi Românești de la Gospodari, graţie ajutorului dat de liderul Sindicatul Producătorilor Agricoli Olt, inginerul Ion Păunel.
Livrări de ceapă, varză şi castraveţi
„Am început să livrez de două ori pe săptămână marţea şi vinerea câte 12.000 de fire de ceapă verde, dar o să suplimentez la 16.000, în funcţie de forţa de muncă de care dispun în acea zi pentru că am de făcut şi lucrările de întreţine la celelalte culturi. Zăpada căzută în martie mi-a afectat cultura din câmp, astfel că am trebuit să aleg cu mare atenţie marfa cea mai arătoasă sub aspect comercial pentru a nu avea refuz de calitate. Preţul pe care l-am obţinut este mulţumitor”, ne-a declarat cultivatorul din Pleşoiu.
Acesta îşi doreşte să continue colaborarea şi cu castraveţi. De săptămâna viitoare va livra 200 de kg pentru testare; apoi dacă se mişcă marfa o să suplimenteze cantitatea. Legumicultorul a început să culeagă castraveciorii cornişon de câteva zile. A reuşit să vândă partenerilor cu care era în contact vreo 3-400 kg. Temerea este că va intra serios la recoltat şi nu va avea piaţă de desfacere, iar intrarea pe reţeaua unui supermarket este soluţia salvatoare.
Idita Simon produce ceapă verde pe 3.000 mp şi castraveţii pe 12,5 ari în solar. Are şi cultură de roşii pe 5.500 mp cu care s-a înscris în Programul Tomata şi va ieşi pe piaţă după Paşte.
Un alt cultivator de legume care a încheiat contract de livrare cu supermarketul este Gheorghe Domnicu, din Scărişoara. Producătorul oltean se află la a doua livrare cu câte 3.500 kg de varză extratimpurie.
Cultivatorii din Pleşoiu şi Scărişoara îşi fac cooperative!
„Merg pe al treilea an de când livrez legume produse în ferma mea unui lanţ de magazine cu acoperire naţională. Am propus conducerii supermarketului doi legumicultori de vârf, din Pleşoiu şi Scărişoara. Ei dau dovadă de seriozitate în respectarea condiţiilor de igienă, fitosanitare, a regulilor de sortare, ambalare, etichetare şi livrare a legumelor, impuse de comerciant. Sindicatul Producătorilor Agricoli (SPA) Olt încearcă să ajute fermierii mai performanţi să intre pe reţelele comerciale. Suntem încă la început şi sperăm să fie bine. În perioada imediat următoare vom înfiinţa două noi cooperative agricole de legume, astfel încât să se dezvolte un parteneriat stabil între producători şi marii retaileri”, ne-a declarat Ion Păunel, liderul SPA Olt.
––––––––
Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!
Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro
CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo