GROW FACTOR SEED BOOSTER: Tratament complex pentru stimularea germinaţiei seminţelor - Revista Ferma
9 minute de citit

GROW FACTOR SEED BOOSTER: Tratament complex pentru stimularea germinaţiei seminţelor

 Efect in camp ecofol_b

Acesta este de fapt o combinaţie specială de macro şi microelemente chelatate, aminoacizi, fitohormoni, substanţe organice specifice şi vitamine. Efectul sinergic al acestor componente active este creşterea energiei germinative şi uniformizarea culturilor. Aplicarea lor este o măsură preventivă deosebit de importantă în contextul secetei severe din multe regiuni ale ţării, în acest an.
Tratamentele pentru stimularea germinaţiei seminţelor câştigă din ce în ce mai mult recunoaşterea ca aporturi valoroase deoarece îmbunătăţesc producţia atât din punct de vedere cantitativ cât şi calitativ.

Susţinerea germinaţiei cu ajutorul tratamentelor de stimulare
Germinarea este un proces fiziologic de tranziţie a seminţelor din starea latentă la viaţa activă, ceea ce duce la dezvoltarea plantei şi a organelor sale. În interiorul seminţei se află embrionul, din care va ieşi o nouă plantă. Seminţele consumă substanţe nutritive pentru a sprijini creşterea. Când plantele încep să se dezvolte, aceşti nutrienţi din seminţe sunt implicaţi în formarea rădăcinilor, tulpinii şi frunzelor.
Translocarea substanţelor nutritive către rădăcini este realizată prin fluxul hidric şi difuzie. Fluxul hidric este mişcarea apei şi a elementelor minerale dizolvate pe suprafaţa rădăcinilor, motivul principal al acestei mişcări fiind transpiraţia.

Forţa motrică a difuziei în sol este concentraţia în scădere a elementelor minerale la limita dintre sol şi sistemul radicular. Mişcarea ionilor datorită difuziei se face în câţiva milimetri pe zi. În condiţii normale, are o semnificaţie reală numai pentru aportul anumitor macroelemente.
Nu există nicio modalitate de a distribui o granulă de îngrăşământ fiecărei seminţe, iar pentru aportul prin difuzie este necesar timp şi un sistem radicular deja dezvoltat (care nu este încă prezent)! Atunci când se distribuie cantităţi standard de îngrăşământ înainte de semănat (150 kg/ha), pe un m2 există aproximativ 15 gr. cantitate fizică sau max. 5-6 gr. dintr-un anumit nutrient. Acest dezavantaj poate fi neutralizat prin utilizarea unui tratament complex pentru stimularea germinaţiei seminţelor, cu o combinaţie specifică de macro şi microelemente chelatate, aminoacizi, fitohormoni, substanţe organice şi vitamine pentru a îmbunătăţi energia germinativă şi uniformizarea culturilor. Acesta este GROW FACTOR SEED BOOSTER.

Seminţele tratate cu GROW FACTOR SEED BOOSTER beneficiază de substanţele nutritive esenţiale chiar în imediata apropiere a locului unde se află sămânţa. Aportul de substanţe nutritive alături de substanţele active fiziologic vor fi disponibile imediat şi vor acoperi perioada sensibilă până când rădăcina va fi suficient de dezvoltată pentru a trece cu succes la nutriţia autotrofă, oferind un start viguros culturii.

Tratamentul pentru stimularea germinaţiei satisface prima nevoie de substanţe nutritive şi face ca plantele tinere să fie mai competitive în lupta cu buruienile. Tinerele plante răsar înaintea buruienilor şi suprimă în mod natural dezvoltarea acestora.

 GF Seed Booster Bottle ecof_b

“Este extrem de recomandată folosirea seminţelor tratate în cazul semănatului tardiv. GROW FACTOR SEED BOOSTER cu care sunt acoperite seminţele va asigura germinarea chiar şi la intrarea în iarnă şi va proteja germenele de putregai. Acest lucru va reduce riscul de neuniformitate în primăvară”, explică Radoslav Mihaylov, Export Manager-ul Ecofol Ad.
Un alt avantaj al utilizării unui tratament complex este faptul că germinarea are loc chiar şi la adâncimi mai mari de semănat, asigurând un număr optim şi plante cu sistem radicular puternic. Atunci când condiţiile specifice toamnei influenţează negativ şi reduc germinarea seminţelor, GROW FACTOR SEED BOOSTER creşte capacitatea de germinare a seminţelor.

Influenţarea rizosferei
Rizosfera este stratul din sol în care se dezvoltă fiecare rădăcină dar care diferă de structura solului din jur printr-o serie de parametri. În rizosferă există de sute de ori mai multe bacterii care “respiră” împreună cu rădăcinile, eliberând o cantitate semnificativă de dioxid de carbon. Acestea produc mulţi acizi care mobilizează mineralele. În acelaşi timp, secretă vitamine, hormoni etc. care afectează creşterea rădăcinilor. 
„GROW FACTOR SEED BOSTER funcţionează în rizosferă!”, spune Radoslav Mihaylov. Compania Ecofol oferă fermierilor produse cu conţinut unic şi inovator, bazate pe acid lactic special, care este implicat în metabolismul bacteriilor din rizosferă. Acest lucru nu este valabil pentru acizii organici sintetici, utilizaţi în alte produse comerciale – EDTA şi derivaţii săi.
Produsele Ecofol diferă în principal prin conţinutul de acid lactic de origine microbiologică pe deplin naturală (Lactobacillus Bulgaricus). Microelementele din aceste produse sunt legate în complexe de acid lactic (complexe lactate), care sunt direct implicate în metabolismul plantelor. Acidul lactic unic are un efect antiviral preventiv crescând astfel imunitatea plantelor.
GROW FACTOR SEED BOOSTER conţine o combinaţie de macro şi microelemente. Suma şi raportul lor sunt în conformitate cu cerinţele specifice ale culturilor. Pe lângă asigurarea nutrienţilor necesari pentru dezvoltarea iniţială a rădăcinilor germinale, acestea îmbunătăţesc şi funcţionarea microorganismelor solului.
Adezivii din biostimulatorii eficienţi trebuie să fie de origine naturală – peptide şi oligopeptide care sunt, de asemenea, implicaţi în metabolismul microorganismelor.

 Grow Factor_efect inradacinare ecof_b

În timpul semănatului, viaţa ecosistemului din rizosferă este perturbată, chiar dacă semănatul este absolut precis şi însoţit de umiditate şi temperatură extrem de favorabile solului. Proprietăţile unui produs eficient, pe care le-am menţionat în cele de mai sus, contribuie la recuperarea accelerată a stabilităţii ecosistemului din rizosfera, ceea ce contribuie, de asemenea, la o mai bună dezvoltare iniţială a culturilor. Desigur, efectul GROW FACTOR SEED BOOSTER este şi mai puternic atunci când există condiţii nefavorabile, cum ar fi probleme legate de fertilitate a solului, resturile vegetale, seceta sau temperaturile scăzute, care blochează funcţiile microorganismelor solului pentru o perioadă prea lungă de timp.
„Nutrienţii complecşi aplicaţi pe suprafaţa seminţelor ajută microorganismele să se hrănească cu exact ceea ce au nevoie. Microorganismele care formează humus au o afinitate deosebită pentru substanţele organice, iar noi le punem la dispoziţie prin intermediul adjuvantului. Nu există microorganisme care se hrănesc cu EDTA, dar se hrănesc cu acidul lactic special”, spune Radoslav Mihaylov.

Rolul nutrienţilor din produs
Combinaţia optimă de aminoacizi, fitohormoni, macro (NPK) şi microelemente (bor, molibden, mangan şi zinc) într-un produs cu două componente va oferi toate substanţele nutritive necesare pentru etapele iniţiale de dezvoltare ale culturilor.

Un produs eficient va furniza nutrienţii necesari pentru creşterea rădăcinii embrionare.
Aminoacizii stimulează metabolismul azotului şi îmbunătăţesc utilizarea plastidelor din bob. Fitohormonii accelerează dezvoltarea plantelor.
Alături de aminoacizi, complexele NPK din GROW FACTOR SEED BOOSTER sunt, de asemenea, deosebit de importante pentru cultura de grâu, având un impact semnificativ asupra dezvoltării plantelor în stadii incipiente prin accelerarea tranziţiei plantelor tinere la nutriţia autotrofă, crescând eficienţa umidităţii solului şi îmbunătăţirea uniformităţii seminţelor.

Amestecul de aminoacizi şi macroelemente îmbunătăţeşte semnificativ şi dezvoltarea plantelor tinere de rapiţă. Este dovedit că rapiţa este pregătită pentru iarnă şi nu este stresată din cauza lipsei zăpezii la temperaturi nagative de lungă durată dacă plantele formează min 8 frunze, diametrul coletului este de cel puţin 8 mm şi lungimea rădăcinii principale este de 20 cm. Aşadar, stimularea răsăririi rapiţei pentru a o ajuta să intre în iarnă în acest stadiu favorabil de dezvoltare este foarte importantă şi poate fi uşor de obţinut prin tratarea seminţelor cu un produs complex.

Auxina este, de asemenea, un fitohormon foarte important, în combinaţie cu aminoacizii şi macro şi microelementele, ajutând la dezvoltarea echilibrată şi viguroasă a culturilor. Foarte des, vremea este capricioasă în toamnă, după semănat. În condiţii nefavorabile, tratamentul pentru stimularea germinaţiei garantează mai multă energie pentru un start viguros şi sănătos în vegetaţie pentru culturile de toamnă – o “asigurare” garantată împotriva stresului din stadiul iniţial de dezvoltare
GROW FACTOR SEED BOOSTER garantează o mai bună înrădăcinare şi o rezistenţă sporită la cădere, asigurând astfel iernarea plantelor în condiţii optime. Stimularea rădăcinilor principale este deosebit de evidentă pe soluri acide şi alcaline, unde absorbţia macroelementelor este dificilă şi există şi un blocaj al microelementelor.

Element identitate produs SEED BOOSTER_Ecofol_b

10 motive principale pentru a trata seminţele de cereale păioase şi rapiţă cu GROW FACTOR SEED BOOSTER:

  1. Creşte procentul de seminţe germinate.
  2. Îmbunătăţeşte înrădăcinarea şi capacitatea de lăstărire/înfrăţire.
  3. Asigură aportul de nutrienţi care întăresc rezistenţa plantelor în condiţii de secetă şi cresc rezistenţa acestora la agenţii patogeni din sol
  4. Accelerează tranziţia plantelor tinere spre nutriţia autotrofă şi creşte eficienţa umidităţii din sol.
  5. Previne apariţia carenţelor de macro şi microelemente la plantele tinere.
  6. Asigură o energie germinativă ridicată dar şi o germinare uniformă.
  7. Uşor de utilizat.
  8. Se utilizează în doză mică (1 l/tona de seminţe) şi este 100% asimilabil.
  9. Efect sinergic al tuturor substanţelor active conţinute în produs.
  10. Este compatibil şi poate fi utilizat cu majoritatea produselor de protecţie a plantelor destinate tratamentului seminţelor. Tratamentele pentru stimularea germinaţiei îmbunătăţesc gradul de acoperire şi dispersia insecto-fungicidelor pe suprafaţa seminţelor, ceea ce împiedică formarea putregaiului rădăcinilor.

 ECOFOL-logo.lat.color.hor BIG_b

În plus, inovativul acid lactic are o activitate fiziologică unică şi îmbunătăţeşte proprietăţile fizico-chimice ale soluţiilor de lucru în tratamentul seminţelor, în special atunci când sunt amestecate cu produse de protecţie a plantelor.
Adjuvantul şi un agent natural de umectare asigură cea mai bună acoperire şi retenţie pe suprafaţa seminţelor.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →