GRINDINA a „lovit” cultura de PORUMB? Iată ce e de făcut! - Revista Ferma
2 minute de citit

GRINDINA a „lovit” cultura de PORUMB? Iată ce e de făcut!

Urmările unui accident legat de grindină sunt destul de evidente, de la o simplă sfâşiere a limbului câtorva frunze superioare până în situaţia în care rămân în lan doar tulpinile. Pericolul mare este că în câmpul cultivat afectat de căderile de grindină poate fi supus presiunii bolilor, ştiut fiind că leziunile produse plantelor sunt porţi deschise pentru unii dintre agenţii patogeni.

Astfel, tăciunele comun (Ustilago maydis) profită de pagubele făcute de grindină pentru a se instala pe organele tinere ale plantei. De asemenea, speciile de Fusarium pot şi ele să se dezvolte pe organele afectate, dacă sunt condiţii favorabile pentru aceste ciuperci: Fusarium graminearum, pe tulpină, Fusarium secţiunea liseola pe ştiulete.

grindina-la-porumb_b

Soluţii curative şi preventive
În caz de pagube provocate de grindină pe o solă cultivată cu porumb trebuie să găsim răspunsurile la cel puţin două întrebări. Şi anume: prima ar fi dacă densitatea plantelor viabile care au supravieţuit în urma prăpădului ar justifica întoarcerea culturii. Şi a doua, dacă este recomandat resemănatul, iar data calendaristică va permite înfiinţarea unei noi culturi astfel încât să ajungă la maturitatea de recoltare.
Practica, a demonstrat că de cele mai multe ori, o cultură afectată de grindină este capabilă să realizeze o producţie cât de cât mulţumitoare.

Deci, fermierii trebuie să intervină la îngrijirea unui lan lovit de grindină prin câteva lucrări: efectuarea unei praşile, administrarea locală a unui îngrăşământ de tip starter, iar în contextul în care se poate iriga, ar fi necesară aplicarea unei udări.
De asemenea, se recomandă recoltarea cât mai devreme posibil a culturile de porumb ale căror ştiuleţi sunt afectaţi de grindină în scopul limitării consecinţelor dezvoltării ciupercii Fusarium secţiunea liseola.
Sursa: “Noutăţi de la Chemark Rom”, nr 20, mai 2017

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →