GREŞELI la ERBICIDARE - Revista Ferma
4 minute de citit

GREŞELI la ERBICIDARE

Iată de ce este necesară cunoaşterea şi evitarea oricăror greşeli la erbicidarea plantaţiilor agricole.

Erbicidare_b

Cheltuieli inutile sau investiţii şi mai păguboase

Iată cele mai frecvente greşeli la aplicarea soluţiilor de combatere a buruienilor:

• Alegerea greşită a erbicidului, fie din cauza confuziei denumirii comerciale, fie a schimbării ambalajului sau din alte motive. Trebuie să fie bine stabilite culturile care se erbicidează, dar şi care este faza când plantele respective suportă (tolerează) cel mai bine produsul chimic, precum şi faza când buruienile prezintă maximum de sensibilitate la erbicidul respectiv. Este necesară cunoaşterea speciilor de buruieni din cultură şi gradul de îmburuienare, în funcţie de care se alege erbicidul.

• Stabilirea greşită a dozei de erbicidat, fără a se ţine seama de textura solului (doză redusă pe solul nisipos), de pH-ul solului şi mai ales de conţinutul acestuia în argilă şi în humus.

• Nu se prognozează în perspectivă rotaţia culturilor spre a se ţine seama de persistenţa şi remanenţa erbicidelor folosite şi de gradul de sensibilitate al viitoarelor culturi la aceste erbicide.

• Deplasarea agregatului de erbicidat se face fără a avea culoarele speciale realizate la semănat sau fără a avea o jalonare corectă, realizând fâşii neerbicidate sau, prin suprapuneri, suprafeţe cu supradozaj fitotoxic.

• Se administrează erbicide pe suprafeţe insuficient mărunţite şi denivelate; din cauza repartizării neuniforme a erbicidului, scade eficiența acestuia în distrugerea buruienilor.

• Nu se foloseşte apă curată, bine filtrată, la prepararea soluției de erbicidat, putând înfunda duzele instalaţiei.

• O greşeală este faptul că se prepară prea mult lichid, mai mult decât se poate administra în ziua efectuării tratamentului. Surplusul nu poate fi folosit în ziua următoare.

• Înainte de începerea lucrării de erbicidat nu se face un instructaj temeinic lucrătorilor care execută operaţiunile, pentru ca aceștia să cunoască normele de protecţie a muncii şi pentru a se evita posibilele accidente

Cum să procedaţi corect

Precizez că substanţele de erbicidat pot fi preparate sub formă de soluţie, suspensie sau emulsie. Le voi spune generic „lichid de erbicidat”.
• Atât în timpul preparării lichidului, cât şi în timpul erbicidării, se ţine permanent în funcţiune agitatorul, pentru a omogeniza soluția şi a evita depunerile, dar nu se agită violent, provocând spumă în rezervor.

• Trebuie evitată staţionarea agregatului de erbicidat pe parcelă pe durata efectuării diferitelor intervenţii, deoarece în zona respectivă se poate provoca supradozaj fitotehnic. Pentru a evita acest fenomen, ar fi indicat ca toate duzele să fie prezăvute cu antipicurătoare.

• Erbicidele volatile trebuie încorporate în sol în maxim 15-20 de minute. De aceea ar fi indicate agregate complexe care realizează concomitent aplicarea erbicidelor şi încorporarea lor în sol.

• Pompa de stropit nu se menţine în permanenţă paralelă cu suprafaţa solului, în timpul lucrului, pentru a putea repartiza uniform erbicidul  pe întreaga suprafaţă tratată.

• Nu se montează pe rampa de stropit duze lotizate, care să distribuie aceeaşi cantitate de lichid pe suprafaţa tratată.

• Prin desfundarea duzelor folosind ca instrument sârma se produce decalibrarea acestora. În mod corect se folosește aerul comprimat.

• Se face o probă de lucru a echipamentului de erbicidat privind viteza de deplasare şi presiunea de lucru.

INFLUENŢA FACTORILOR METEOROLOGICI

– temperatura optimă la aplicarea erbicidelor este de 16-20oC. La peste 25oC, se intensifică volatilizarea erbicidului;

– nu se erbicidează pe insolaţie puternică, deoarece poate avea loc descompunerea erbicidului, iar stomatele plantelor fiind închise, efectul este redus;

– umiditatea relativă a aerului trebuie să fie peste 65%, pentru a reduce evaporarea lichidului;

– viteza vântului să fie sub 3-5 m/sec., pentru distribuirea uniformă şi pentru evitarea driftului. Deplasarea picăturilor de lichid depinde de viteza vântului şi de mărimea picăturilor. Astfel, la 2 m/s, picăturile cu diametrul de 500 μ se deplasează 16,3 m, faţă de cele de 300 μ, care sunt transportate pe 28,9 m, iar cele de 100 μ – 120,5 m. La 5 m/s, picăturile cu diametrul de 500 μ se deplasează 43,2 m, faţă de cele de 300 μ – 71,1 m sau de 100 μ – 303,7 m.

– după aplicarea erbicidului, nu trebuie să plouă timp de 6-8 ore, căci ploaia poate spăla erbicidul.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →