Specialiștii de la Agroland Professional Farm ne oferă o serie de recomandări esențiale pentru a obține un siloz de cea mai bună calitate. De la greșelile frecvente la pașii corecți, vă prezentăm detaliile din spatele producerii unui siloz optim pentru animalele dumneavoastră.
Așa NU:
- Nu se iau toate măsurile pentru a se recolta la momentul optim;
- Spărgătorul de boabe nu funcţionează sau este utilizat necorespunzător ca să crească productivitatea”, nu se foloseşte inoculant deoarece „nu se văd diferenţe cu ochiul liber”:
- Aşezare in straturi prea groase şi/sau tasare cu utilaje prea ușoare sau cu suprafața de contact mult prea mare pentru greutatea lor, se duce noroi din câmp in celula de siloz pentru că este mai uşor aşa.
- Celula de siloz nu se acoperă deloc sau se acoperă doar cu folia de protecție groasă din necunoştinţă, – folia nu se fixează corespunzător,
- Se incepe celula mult prea repede;
- Se ia direct cu cupa fără tăietor/tăiere, silozul rămas căzut în urmă este afânat şi permite contactul cu aerul.
Astfel, obținem un siloz de slabă calitate, cu valoare nutritiva indoielnica, cu fermentatii secundare din cauza fermentarii inițiale neuniforme si a modului de preluare din celula de siloz, cu pierderi cantitative mari, cu parti depreciate, chiar putrezite, cu mucegaiuri (micotoxine) care afectează toate organele si funcțiile fiziologice ale acestora, incepand cu reproductia cauzand avorturi.
Este valabilă regula ICEBERGului, doar o treime din deprecierea silozului poate fi văzută cu ochiul liber.
Nu incercati sa faceți economii acolo unde nu este cazul pentru ca in final veți pierde de minim 3 ori mai mult. Un siloz de calitate este cel mai de valoare furaj pentru bovinele dumneavoastra.
Aşa DA:
- Recoltare la momentul optim;
- Tocare corespunzătoare (spargere boabe dacă este cazul) şi utilizarea unui inoculant pentru o fermentare uniformă şi rapidă;
- Aşezare in straturi subţiri (aprox 30-40 cm) şi tasare cu utilaje grele (a se evita urcarea in celula de siloz cu utilajele de transport din câmp, in mod deosebit in perioadele ploioase):
- Închiderea celulei în timp cât mai scurt posibil prin acoperire cu folie de etanşare (<40 microni) care asigura sigilarea celulel de siloz şi opreşte deprecierea stratului superior şi folie de protecție, minim 150 microni care se va fixa foarte bine cu săculeți cu pietriş, anvelope etc pe toată suprafaţa pentru o închidere cât mai bună;
- Se lasă să fermenteze anaerob minim 30 zile de la inchidere:
- Se taie cu freza sau cuțit special de tăiat siloz.
Procedând astfel, obținem un siloz de foarte buna calitate fara depreciere cu 0 (zero) pierderi calitative si cantitative, cu aproape 0 (zero) fermentatii secundare la contactul acestuia cu aerul.
Pentru detalii despre cum se produce un siloz de cea mai buna calitate sau pentru asistență pe perioada producerii acestuia nu ezitati sa contactați specialiștii Agroland Professional Farm
ferme@agroland.ro 0727884233
www.apf-nutritieanimala.ro