Propunerea viitoare a Comisiei Europene privind noile tehnici de editare genomică este „inseparabilă” de alte propuneri, cum ar fi reducerea la jumătate a utilizării pesticidelor şi de a restabili natura, consideră vicepreşedintele Executivului European, Frans Timmermans, care insistă asupra faptului că nu este un meniu „à la carte” din care se pot face anumite alegeri.
Aceste comentarii vin după decizia Partidului Popular European (PPE) de a respinge două propuneri cruciale ale aşa-numitului Green Deal – Regulamentul privind utilizarea durabilă a pesticidelor (SUR) şi Legea pentru restaurarea naturii (NRL) – din cauza preocupărilor legate de siguranţa alimentară.
Frans Timmermans
Adevăratul pericol
Ambiţiosul şi, de asemenea, controversatul SUR urmăreşte să reducă la jumătate utilizarea şi riscurile pesticidelor până în 2030, aşa cum se prevede în politica alimentară emblematică a UE, ”De la fermă la consumator”. În timp ce NRL are ca scop restabilirea ecosistemelor degradate din spaţiul comunitar. Împreună, aceste două propuneri legislative formează pilonii fundamentali ai ambiţiilor politice de a atinge neutralitatea climatică în Europa până în 2050. Poziţia PPE ar putea pune însă în pericol o altă propunere mult aşteptată, cea privind noile tehnici genomice (NGT).
Mesajul este clar
„Trebuie să faceţi o alegere: rămâneţi în tranşee şi menţineţi status-quo-ul, ceea ce înseamnă că nu vor exista reglementări SUR şi nici o propunere privind NGT, sau progresaţi împreună”, a spus Timmermans cu ocazia unei reuniuni a Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European, în care le-a cerut deputaţilor europeni să lase deoparte diferenţele şi să lucreze împreună pentru a avansa diferitele dosare.
Potrivit jurnaliştilor de la Euractiv, propunerile deja puse pe masă şi cele care vor fi prezentate mai târziu sunt comune, aşa cum îşi doreşte Frans Timmermans, având în vedere că Green Deal este un pachet de măsuri. Politicianul olandez a subliniat clar: „Comisia nu va veni cu o altă propunere, să fie clar”.
RUPȚI DE REALITATE!?
Observaţiile lui Timmermans au fost întâmpinate cu consternare de mulţi deputaţi europeni din spectrul politic prezenţi în sală, care au acuzat Comisia că nu are legătură cu realităţile din teren şi cu actualul context. „Să ne uităm unde suntem astăzi”, a spus socialista Clara Aguilera, care şi-a amintit de consecinţele pandemiei de Covid-19, de criza urmată de războiul din Ucraina, fenomene ce au dus la creşterea preţurilor la inputuri şi au împins fermierii în pragul falimentului. Ca atare, toate aceste noi reguli duc la „o mare incertitudine”, a subliniat politicianul.
Citeşte integral articolul publicat de Euractiv!
articol realizat de
LIVIU GORDEA