3 minute de citit

Grădina de legume – ce lucrări facem în luna mai?

 Pentru întocmirea acestui calendar legumicol, ne-am consultat cu specialiştii Victor Lăcătuş şi Costel Vînătoru. Iată ce recomandă reputaţii cercetători.

Ce semănăm? Tomate pentru procesare, castraveți, pepeni galbeni și verzi, fasole de grădină, țelină, ridichi de vară-toamnă, ceapă, verdețuri (lobodă, măcriș, spanac, ștevie).

Ce plantăm? Ţelină, ceapă de apă, praz, varză de vară, varză creață, varză de Bruxelles, tomate, castraveți, dovlecei, ardei gras, gogoșar, lung și iute, pătlăgele vinete.

Tratamente la răsad: înainte de plantare se face călirea termică şi fertilizarea foliară cu Folimax 0,3% (eventual combinat cu unul din produsele: Vertimec 1,8 EC 0,1%, Mospilan 205 G 0,0125%, Mavrik 2 F 0,05%, Laser 240 SC 0,05% sau Coragen 200 SC 0,0175%).

 

Activităţi în grădina de legume:

– pregătirea patului germinativ pentru semănat;

– erbicidare (înainte sau după semănat/plantat, în funcție de erbicidul aplicat);

– fertilizarea cu complex NP (20.20.0 sau 18.48.0) 200 kg/ha;

– irigare (în funcție de asigurarea cu apă a solului, iar în cazul plantării de răsad, cu 1-2 litri/cuib).

 

4 intervenţii în solarii:

  1. Întreținerea culturilor (mușuroire, palisare, defoliere, de la caz la caz cârnirea plantelor de tomate – cu deosebire cele destinate ciclului scurt, eliminarea fructelor tarate);
  2. Fertilizarea prin picurare cu îngrășăminte complexe NPK +ME (de tipul IDROSOL sau GELIASOL, în diferite combinaţii NPK, 0,5-2,5 kg/1000 m.p./zi, în funcție de starea de fertilitate a terenului și de faza de vegetație).
  3. În perioadele de stres (temperaturi scăzute noaptea, nebulozitate) se vor aplica fertilizări cu îngrășăminte foliare cu NPK+ME+substanțe bioactive de tipul FOLIMAX 0,3% sau SOLFERT (în funcție de fenofază, de exemplu 10.5.40+ME la tomate în perioada de coacere 0,4-0,5 %); produsele sunt compatibile cu majoritatea pesticidelor;
  4. Se încep (se continuă) recoltările la: castraveți, dovlecei, fasole de grădină, tomate, ardei, pătlăgele vinete, verdețuri, plante aromate ș.a. La tomate se poate stimula legarea fructelor cu substanţa activă 2,4 D.

Grădina de legume în luna mai_b

PE SCURT: 3 probleme din grădina de legume şi rezolvările lor

  1. Cloroza – dezechilibru de sinteză cauzat de şocurile termice cu temperaturi scăzute.

Rezolvare: eliminarea plantelor din cultură.

  1. Mana

Rezolvare: stropiri cu produse pe bază de cupru sau produse cu bază mixtă, cum ar fi: Foliogold 537,5 SC sau Consento 450 SC 02%;

  1. Tuta absoluta

Rezolvare: tratament cu unul dintre produsele: Affirm 0,95 SC 0,15%, Voliam Targo 0,07%, Alverde 0,1%, Laser 240 SC 0,05% sau Coragen 200 SC 0,0175%. Sau cu prădători precum macrolophus pygmaeus şi nesiodiocori şi capcanele cu feromoni, lămpile UV sau plăcile negre lipicioase.

 

Consultă Calendarul grădinarului pe un an întreg ca să vezi ce poţi semăna în iunie, ce lucrări să faci în august şi alte sfaturi utile!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →