2 minute de citit

GLIFOSAT: Comisia UE propune prelungirea aprobării pentru încă 10 ani!

propunere prelungire utilizaare glifosat cu 10 ani GLIFOSAT: Comisia UE propune prelungirea aprobării pentru încă 10 ani!

Comisia Europeană a propus extinderea cu zece ani a aprobării utilizării glifosatului, un erbicid comun şi controversat, dar cu o serie de restricţii.

Executivul UE a înaintat săptămâna aceasta statelor membre un proiect de regulament care prevede aprobarea reînnoită a comercializării şi utilizării glifosatului în agricultură pentru piaţa europeană după data de 15 decembrie a acestui an, când expiră actuala autorizare. „Este oportun să se prevadă o reînnoire a aprobării glifosatului pentru o perioadă de zece ani”, se arată în text.

Glifosatul, o substanţă chimică care distruge buruienile, este cel mai utilizat erbicid din lume, dar criticii spun că acesta a fost legat de cancer şi poate fi dăunător vieţii sălbatice, chiar dacă nu există argumente fundamentate ştiinţific care să demonstreze acest lucru. Ultima dată a fost aprobat pentru utilizare în UE într-un proces extrem de controversat în 2017, iar licenţa de cinci ani a fost prelungită cu încă 12 luni în decembrie anul trecut.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei, Stefan de Keersmaecker, a declarat că propunerea se „bază pe informaţii ştiinţifice, solide, luând în considerare diferite substanţe active implicate”. Dacă va fi adoptat noul regulament, glifosatul ar urma să fie folosit în continuare pe teritoriul UE ca şi soluţie în protecţia plantelor pentru următorul deceniu, doar că aprobarea poate fi reconsiderată în orice moment în acest timp dacă va fi necesar.

Statele membre UE au încă şansa de a bloca proiectul de regulament în timpul unui vot în cadrul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare şi hrană pentru animale (PAFF) care urmează să aibă loc în luna octombrie.

Propunerea Comisiei vine în urma unui proces îndelungat de evaluare a siguranţei şi riscurilor glifosatului. Cel mai recent, Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a concluzionat că nu există „preocupări critice” legate de utilizarea glifosatului, dar că lipsa datelor nu permit concluzii cu privire la o serie de aspecte, inclusiv ecotoxicologia substanţei şi în special riscul pentru mamifere.

Cisteste si...

Ferma lumina credit foto iStock 1162244809 Vladimir Zapletin Ferme cu lumina stinsă!

Ferme cu lumina stinsă!

Fermierii români depun armele. Preţuri mici, datorii mari, speranţe deşarte… Fiecare zi aduce tot mai multă deznădejde şi într-un final […]

Recomandările redacției

11 Sfaturi utile pentru a vă pregăti tractorul pentru iarnă

11 sfaturi pentru a vă pregăti tractorul pentru iarnă:
1. Efectuați verificările de rutină.
2. Spălaţi şi curăţaţi temeinic tractorul.
3. Goliți rezervorul și folosiți un combustibil de iarnă.
4. Verificaţi echipamentele de cauciuc.
5. Verificaţi presiunea şi umflaţi suplimentar anvelopele.
6. Gresaţi fiecare rulment/bucşă.
7. Scoateți bateriile în cazul “parcării” pe termen lung.
8. Parcați tractorul sub un şopron sau într-un garaj închis.
9. “Ajutaţi” tractorul să pornească în timpul iernii.
10. Nu uitaţi că iarna este momentul perfect pentru a face lucrările de întreținere şi reparaţiile.
11. Utilizați greutăți suplimentare, anvelope de zăpadă sau lanțuri pentru anvelope.

piata tractoarelor b 11 Sfaturi utile pentru a vă pregăti tractorul pentru iarnă
Ultimele articole
Ferma lumina credit foto iStock 1162244809 Vladimir Zapletin Ferme cu lumina stinsă!

Ferme cu lumina stinsă!

Fermierii români depun armele. Preţuri mici, datorii mari, speranţe deşarte… Fiecare zi aduce tot mai multă deznădejde şi într-un final […]

Citește mai multe știri →