Gheorghe ŞERBAN: Nu pun PORUMB, că se FURĂ! - Revista Ferma
2 minute de citit

Gheorghe ŞERBAN: Nu pun PORUMB, că se FURĂ!

„Acum mă întrebuinţez din plin la însămânţat. Sper ca până la jumătatea lunii septembrie să finalizez lucrarea, dacă vremea va permite. Am lucrat după cum am găsit umiditate în sol. Deocamdată, am depăşit 500 de hectare, cu sămânţă hibridă de la Pioneer şi Rapool. Solul se prelucrează în condiţii bunişoare”, ne-a declarat Gheorghe Şerban, fermier din Mangalia.

La sfârşitul lunii trecute, cultivatorul constănţean a declanşat strângerea recoltei de floarea-soarelui. Cultura ocupă 450 ha. „Anul trecut am avut în vegetaţie hibrizii de la compania Pioneer P64LE25 şi P64LE99. Primul a dat o producţie de 5 tone/ha, al doilea ceva mai mică, 4,5 t/ha. Aşa că am hotărât să cultiv în acest sezon numai P64LE25. În condiţiile acestui an, producţia medie va cântări undeva la 4 t/ha”, a susţinut Gheorghe Şerban.

Fermierul dobrogean nu cultivă porumb. Motivul este unul cât se poate de… omenesc! „Nu pun porumb, că se fură! Şi nu vreau să-i provoc pe hoţi, să le dau de lucru! Este proverbul cu oala acoperită! Fermierii din zonă nu cultivă porumb, că nu este apă! Cu toate că anul ăsta au fost nişte bune perspective”, a remarcat producătorul agricol.

Gheorghe Şerban este uşor liniştit. Ne spune şi de ce: „Mulţumesc lui Dumnezeu că m-am închis bine la culturile de toamnă! Am avut rapiţă şi cereale păioase – cam 2.000 hectare. Nu ne lăudăm că apoi ni se taie creanga de sub picior! Producţia am vândut-o la un preţ acceptabil: nici prea mare, nici prea mic. Nu am avut nevoie urgentă de bani, dar e greu cu depozitarea. Eu nu am capacităţi de stocare. Depozitează, probabil, fermierii care au cantităţi mai mici şi deţin spaţii. Eu ar trebui să am un siloz de ăsta mare ca la Negru Vodă”.

Pentru Gheorghe Şerban, anul agricol a fost unul cu producţii spre bine, dar profitul, cu siguranţă, va fi mai mic decât în sezonul agricol 2015-2016. Ce i-a redus veniturile, află din revista Ferma, ediţia 1-14 septembrie 2017!

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Comportament natural pe pardoseli antiderapante Nu ignorați pododermatitele!

Nu ignorați pododermatitele!

V-ați întrebat ce legătură există între comportament, productivitate și sănătatea ongloanelor la vacile de lapte? Statisticile arată că o vacă […]

Citește mai multe știri →