Gestionarea păşunatului în 6 paşi - Revista Ferma
2 minute de citit

Gestionarea păşunatului în 6 paşi

1. Ajustarea numărului de animale (densitatea) care populează o anumită suprafaţă a păşunii. În caz contrar, consumul excesiv va slăbi plantele, iar creşterea va fi mai lentă. Creşterea furajelor nu este uniformă pe tot parcursul anului sau de la an la an.

2. Recoltarea furajelor pentru fân sau siloz atunci când creşterea plantelor este mai rapidă decât poate fi consumată.

3. Gardurile pot menţine caprele concentrate pe parcele mai mici, în timp ce pe celelalte parcele vegetaţia se va reface. În aceste circumstanţe, păşunatul rotaţional de scurtă durată timp de 4-5 zile şi o perioadă de refacere de 28 de zile poate fi aplicat cu succes.

4. Restricţionarea utilizării furajelor de înaltă calitate, atunci când sunt puţine, prin folosirea păşunilor de calitate scăzută sau prin suplimentare cu fân sau siloz. Acest lucru poate fi realizat lăsând caprele să păşuneze plante valoroase calitativ, câteva ore, la sfârşitul fiecărei zile, sau chiar o dată la două zile.

5. Dacă dorim să reducem cantitatea de vegetaţie nedorită, este necesară o frecvenţă mai mare a păşunatului. Caprele vor selecta activ buruienile în anumite stadii de creştere. Controlul eficient al vegetaţiei nedorite poate fi realizat în doi ani.

6. Strategia de hrănire a caprelor trebuie gândită în raport cu avantajele şi dezavantajele pe care le generează. Fiind un animal activ şi nepretenţios, capra controlează creşterea copacilor şi previne infestarea terenului cu arboret. În zone împădurite, pe de altă parte, trebuie să stabilim limita până la care caprele au acces. Nu le vom lasa să păşuneze în livezi sau vii, pentru că le distruge.

 Capre pe pasune_b

2 ABORDĂRI AVANTAJOASE

1. Pe păşuni limitate ca suprafaţă, în zona de şes, recomand păşunatul rotaţional pe păşuni cultivate a căror structură de plante să asigure masă verde pe o perioadă cât mai lungă din an.

2. În zona de deal şi montană, recomand păşunatul pe păşuni naturale cu sau fără garduri, dar planificat, cu valorificarea prin cosit a excesului de masă verde.

Cum valorificăm pajiştea eficient prin păşunat cu caprele? Click AICI şi află detalii!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →