GESTAŢIA la CAPRINE! Cum puteţi EVITA COMPLICAŢIILE ŞI PIERDERILE? - Revista Ferma
2 minute de citit

GESTAŢIA la CAPRINE! Cum puteţi EVITA COMPLICAŢIILE ŞI PIERDERILE?

Asigurarea condiţiilor de bunăstare, combinată cu o atentă supraveghere, reduce pierderile în efectivele de capre.

Iată cele mai frecvente probleme de sănătate la caprele gestante!
Defecte congenitale şi de dezvoltare. Majoritatea malformaţiilor congenitale nu pot fi observate deoarece embrionul afectat este resorbit de către uterul caprei în timpul gestaţiei timpurii. Defectele congenitale care pot fi vizibile la ied imediat după fătare sunt atrezia (obturare sau neperforare a unui orificiu natural), palatoschizis (despicătură la nivelul părţii osoase şi moi a cerului gurii) şi mumificarea unor părţi ale corpului. ~n aceste cazuri se recomandă eutanasia iedului, deoarece acesta nu este viabil.
Dilatarea incompletă a cervixului se poate produce din cauza unor nivele inadecvate de minerale în hrană sau a dereglărilor hormonale. Manipularea manuală pentru deschiderea cervixului trebuie făcută de către o persoană cu experienţă, cel mai adesea de către medicul veterinar, pentru că ţesutul implicat este foarte sensibil şi poate fi lezat uşor. Pot fi administrate, prin medicaţie, produse care conţin estrogeni şi miorelaxarde (Planipart, Monzal etc).
Ruptura uterină se poate produce în orice etapă a gestaţiei şi este consecinţa lovirii animalului cu sau fără intenţie. De asemenea, e posibilă în timpul fătării ca urmare a extragerii brutale a iedului. Din acest motiv este bine ca asistenţa la fătările dificile să se facă numai de către personal calificat. De cele mai multe ori ruptura uterină nu se poate remedia chirurgical iar capra va muri la 24-72 de ore după incident.
Torsiunea uterină. Deşi este dificil de remediat, se impune repoziţionarea uterului de către medicul veterinar. Se poate practica şi operaţia cezariană.

capra1_b

Despre Edemul peripartum, Cetoza, Avorturile mecanice şi scurgeri vaginale, Prolapsul uterin sau rectal, Retenţia placentară, Metrite, Gestaţia falsă sau pseudogestaţia, citiţi în revista Ferma, ediţia 1-14 februarie 2017!

Sorin Octavian Voia

Vasile Ardelean

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →