Fiice ale taurilor WWS au câştigat, în total, nouă premii plus titlul de Grand Champion în cadrul Expoziţiei Naţionale de Holstein. 134 de bovine din 35 ferme de producţie au fost înscrise anul acesta în concursul pentru cea mai valoroasă vacă Holstein din Ungaria. Arbitrul din Elveţia a avut o misiune grea. Din cele 10 categorii jurizate la rasa Holstein, descendeţii taurilor WWS au luat locul I la patru categorii, locul II la trei categorii şi locul III la două categorii. Din 18 ferme au fost prezentate fiice ale taurilor americani din portofoliul WWS. Cel mai popular taur în expoziţie a fost McCutchen, cu 9 fiice, urmat de Airlift, cu 4 fiice, Gabor, cu 3 fiice, Shakespeare, Gifian şi Mayflower cu câte 2 fiice prezente în ringul de jurizare. Au mai fost prezentaţi descendendenţi ai taurilor Emerald, Kinley, Supersire, Luciano, Mixer, Grenade, Roland, Energy, Planet, GoldChip, Spur, Alexander – aproape toţi tauri care s-au comercializat în anii trecuţi şi în România. Compania care distribuie WWS în Ungaria este Holstein Genetika Kft. În România, produşii WWS sunt importaţi de firma Schöntal – Schul Impex SRL.
Grand Champion: Vaca Lujza, fiica taurului Energy
Câştigătoarea titlului Grand Champion pe 2017, vaca Lujza, din ferma Solum Zrt, din oraşul Komárom, a fost înscrisă în competiţie la categoria de vârstă 42-48 luni („intermediate”). Este născută în iulie 2013, iar la prima lactaţie a produs, în 305 zile, 12.190 kg lapte, cu 3,84% grăsime şi 3,29% proteină. Momentan este la a doua lactaţie (ultima fătare: 19 ianuarie 2017). La prima bonitare a exteriorului a primit 88 de puncte.
Vaca Lujza este o fiică a taurului WWS Canyon-Breeze FBI Energy, născut în 2006. La producţii, acesta a fost tot timpul prezent în gama avansată-mijlocie. Totuşi, parametrii de fertilitate (SCR peste 2,8) au făcut din el un taur foarte popular, având şi un preţ foarte atractiv.
Mama lui, cu 90 de puncte la exterior, a fost de două ori câştigătoare a titlului „Excellent”. Taurul Energy a dat o dezvoltare corporală deosebit de valoroasă descendenţilor: efect cu impact definitoriu în dezvoltarea taliei, crupă lăţită cu cădere dorită pentru fătări optimizate, o apariţie fină, ascuţită chiar, cu uger şi dezvoltare la aplomburi impecabile. Energy are 3.016 fiice testate în 503 ferme în COP. Chiar şi astăzi dispune de o valoare şi renume deosebite pentru cantitatea de amelioare pentru lapte (PTAM +1361) şi a păstrat şi calităţile de dezvoltare corporală. Deşi ugerul este ataşat mai adânc la fiice, taurul transmite un ligament suspensor puternic. Fiicele taurului Energy produc, în medie, 12.786 kg lapte pe lactaţie, 460 kg grăsime şi 380 kg proteină.
Zoltán Süpek, director economic şi programe de ameliorare în cadrul Holstein Genetika, ne-a spus că „deşi nu e un taur de top, Energy a transmis caractere solide de exterior urmaşilor, a avut şi fertilitate foarte bună, aşa am reuşit comercializarea lui către mulţi parteneri.” Holstein Genetika a vândut 8.569 de doze de MSC din taurul Energy, în peste 30 de ferme de vaci de lapte din Ungaria. Ferma Solum a achiziţionat, în perioada 2012 – 2014, 689 doze de MSC de la acest taur pentru însămânţări artificiale. Energy nu mai este activ în prezent şi nu a fost folosit în producţie de MSC sexat. Câteva doze de MSC de la acest taur au mai fost disponibile pe timpul expoziţiei de la Hódmezővásárhely.
Pe linie maternă, vaca Lujza provine tot dintr-un taur American, Laclar Mtoto Anando, care a intrat în ferma Solum ca material seminal sexat, importat în 2008.
Ferma Solum a participat anul acesta pentru prima oară la expoziţie, cu un singur exemplar, şi a şi câştigat premiul cel mare. Ferma deţine 850 de capete de vaci de lapte şi colaborează de 20 de ani cu Holstein Genetika. Rezultatul obţinut este rodul unui program de ameliorare bine gândit. „Cândva au avut procent ridicat de Bălţată Maghiară de tip Simmenthal. Astăzi au ajuns la un efectiv frumos de Holstein Friză, care corespunde cerinţelor contemporane de producţie în creşterea vacilor de lapte şi care a dat un exemplar aşa reuşit”, ne-a mai spus Zoltán Süpek.
Balázs Akác, directorul executiv al Holstein Genetika, spune că în Ungaria sunt cca. 500 de ferme mari care cresc vaci de lapte. Doar 30-40 de ferme participă anual la expoziţie, însă acestea reprezintă suficient de bine tendinţele în creşterea vacilor la nivel de ţară. „An de an putem urmări dezvoltarea şi îmbunătăţirea trăsăturilor de exterior, de exemplu la trăsăsturile ugerului sau picioare, aplomburi, despre care putem spune liniştit că se aliniază cu ceea ce este în lume ca nivel şi în acord cu tendinţele internaţionale”, afirmă Akác.
Acesta susţine că 94% din efectivul de vaci de lapte din Ungaria este Holstein. „Nu Simmental, nu Jersey. Recomand şi fermierilor din România să folosească Holstein alb-negru, e alegerea cea mai bună. Suntem mulţumiţi de ani de zile de această rasă, fermierii noştri sunt mulţumiţi de fiicele taurilor noştri, care produc lapte mult, unele produc chiar şi peste 70-80 kilograme de lapte pe zi”, spune directorul executiv al Holstein Genetika.
„Sunt 17 trăsături de evaluat pentru trăsăturile de exterior. Dacă vorbim de o singură generaţie pentru ameliorarea producţiei de lapte, la trăsăturile de exterior ne trebuie cam trei generaţii ca să se vadă o trăsătură ameliorată aşa cum sunt prezentate în catalog sau în expoziţie. (…) Printre partenerii noştri din România am văzut că tendinţa este că doresc să obţină animale care au rezistenţă în producţie, trăiesc mai mult, produc mai bine şi sunt fără probleme. Caută trăsături funcţionale, poate mai puţin caută momentan trăsături de exterior, pentru expoziţii, dar fermele comerciale vor să obţină animale tot mai bune, care să persiste în producţie şi să dea cât mai mult lapte, cantitativ, dar şi în timp”, spune János Sultész, administrator Schöntal – Schul Impex SRL.
Expoziţia de la Hódmezővásárhely: 635 expozanţi şi 60.000 vizitatori
Ajunsă în 2017 la a 24-a ediţie, expoziţia Alföldi Állattenyésztési Napok, de la Hódmezővásárhely, este cea mai mare expoziţie Regională pentru Zootehnie şi Agricultură din Ungaria. Reprezentantul Guvernului maghiar, prezent la premierea animalelor, a apreciat că această expoziţie este chiar mai mare decât expoziţia naţională de agricultură OMÉK, de la Budapesta.
Gábor Antal, director general al expoziţiei de la Hódmezővásárhely, ne-a spus că, în 2016, au fost 635 de expozanţi şi 50 – 60.000 de vizitatori din 36 de ţări. Foarte mulţi vizitatori sunt din România şi Serbia.
Organizatorii nu sunt susţinuţi financiar de statul maghiar, dar primesc sprijin substanţial din partea Federaţiei Crescătorilor de Animale din Ungaria, care este organizaţia umbrelă pentru toate asociaţiile de profil. În expoziţie sunt prezentate bovine de lapte şi de carne, cabaline, suine, ovine, caprine, păsări, iepuri şi peşti, sunt organizate concursuri de atelaje şi concursuri de agilitate pentru câini. Pentru fiecare rasă, jurizarea este realizată de către un arbitru internaţional.
CAMPIOANE HOLSTEIN ALE UNGARIEI ÎN 2017
• Grand Champion: vaca Lujza, cu pedigree Energy x Anado. A câştigat şi locul I la categoria 42 – 48 luni;
• Categoria de vârstă 270-365 zile: locul I viţeaua Begónia, din ferma Milkmen Kft, care a fost şi Junior Reserve Champion. Tata: McCutchen;
• Categoria vaci primipare 36-42 luni: locul I vaca Rámás, din ferma S Agronomia, Deszk. Tata: Airlift;
• Categoria vaci multipare 48-60 luni: locul I vaca Sári, din ferma Dozsa Agrar Zrt, pedigree: Gabor x Chicago. La aceeaşi categorie, vaca Sellő, din ferma Bovintej Kft, cu pedigree Roland x Emir, a luat locul I pentru cel mai frumos uger.
Articol publicat in revista Ferma nr. 10 (193) din 1-15 iunie 2017