2 minute de citit

Genetica poate îmbunătăţi calitatea porumbului şi randamentele

Cercetătorii americani au descoperit regulatori genetici care sintetizează amidon şi proteine care ar putea în final duce la îmbunătăţirea randamentelor şi a valorii nutriţionale la cultura porumbului şi alte cereale de larg consum. Cercetarea, publicată în revista “Proceedings of the National Academy of Sciences”, ar putea fi un real ajutor pentru locuitorii din America de Sud şi Africa, care depind în mare măsură de porumb ca sursă de subzistenţă.

Oamenii de ştiinţă au descoperit modul în care amidonul din porumb şi proteinele sunt sintetizate simultan în endosperm, ceea ce le-ar permite să găsească un echilibru bun între calitatea nutrienţilor şi randament. Endospermul este un ţesutul vegetal nutritiv albuminos de rezervă, care înconjoară embrionul aflat în dezvoltare din interiorul seminţei, folosit de embrion în primele sale stadii de dezvoltare. Domesticirea porumbului şi tehnicile de ameliorare moderne au crescut treptat conţinutul de amidon, dar a scăzut acumularea de proteine în endosperm.

KITTY - FAO 490 _bCercetătorii au analizat proteinele-cheie în boabele de porumb cunoscute sub numele de zeine, care sunt lipsite de lizină, un aminoacid esenţial (un bloc de proteine), rezultând o calitate slabă a nutrienţilor. De-a lungul deceniilor, oamenii au crescut conţinutul de lizină prin cultivarea porumbului cu niveluri mai scăzute de zeine. Totuşi, nivelurile de lizină de astăzi sunt prea mici pentru a satisface nevoile populaţiei în creştere rapidă.

Aşadar, geneticienii moleculari şi cultivatorii de porumb încearcă să reducă în mod dramatic nivelurile de zeină pentru a îmbunătăţi calitatea nutrienţilor din porumb, concentrându-se pe blocarea acestora şi a aşa-numiţilor factori de transcriere. Transcrierea este atunci când informaţiile din ADN-ul genei sunt transferate la ARN, rezultând proteine care joacă roluri cheie în ţesuturile, organele, structura şi funcţiile organismului. Echipa de cercetare a constatat că doi factori de transcripţie joacă roluri cheie în reglementarea sintezei de amidon şi proteine, deschizând astfel calea pentru cercetări suplimentare pentru a înţelege pe deplin echilibrul între calitatea nutrienţilor şi randament la un nivel molecular.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →