Genetică nouă, produse fitosanitare inovative - Revista Ferma
7 minute de citit

Genetică nouă, produse fitosanitare inovative

caussade111 m Genetică nouă, produse fitosanitare inovative

În deschiderea evenimentului, Roberth Neagu, directorul comercial Prutul, a ținut să precizeze că în viziunea companiei, obiectivul urmărit este acela de a fi un lider în industriile de ulei vegetal și agribusiness în România, pentru că… tradiția obligă! 

 

Prutul: pachet complet de servicii pentru agricultură

Prutul este un model de business integrat, de la distribuția de inputuri pentru agricultură, la achiziția și comercializarea tuturor tipurilor de cereale și plante oleaginoase, dispune de capacități de depozitare a cerealelor și a materiilor prime pentru fabrica de ulei, asigurând procesarea, îmbutelierea și comercializarea uleiului vegetal. 

Prutul este furnizor de motorină pentru agricultori, iar prin parteneriatele încheiate cu cei mai importanți jucători din piață, pune la dispoziția fermierilor inputurile necesare înființării și întreținerii culturilor. În oferta companiei se află o gamă largă de semințe, produse pentru tratarea semințelor, erbicide, fungicide, insecticide, adjuvanți, dar și pachete tehnologice pentru cereale, plante tehnice, oleaginoase, legume și alte specii agricole.

În plus, a evidențiat Bogdan Pintilie, Manager Departament Tehnic la Prutul, compania asigură servicii agricole – arat, scarificat, întreținerea recoltelor, fertilizări sau aplicări de tratamente fitosanitare, lucrări executate cu utilaje agricole performante, mânuite și monitorizate de personal calificat. 

Și în acest an, Prutul continuă oferta cu serviciile de cartare și teledetecție, operațiuni menite să ajute fermierii în creșterea productivității fermei, în optimizarea costurilor legate de nutriția plantelor și erbicidare. Cu ajutorul teledetecției, culturile sunt monitorizate din satelit, ceea ce permite elaborarea unor planuri optime de fertilizare, fermierii putând înregistra o economie între 5 și 20% a cheltuielilor cu îngrășămintele și produsele fitosanitare.

Vlad Bauer, Project Manager, a expus pentru fermierii interesați de culturile în sistem ecologic, portofoliul consistent concretizat în semințe netratate și semințe certificate ecologic, biofertilizatori, biostimulatori, produse de protecția plantelor, precum și substanțe pentru tratamentul semințelor. 

La reușita evenimentului au contribuit partenerii de agrobusiness, respectiv, companiile Caussade Semences și Adama, care au expus cele mai recente produse și tehnologii recomandate fermierilor gălățeni în apropiata campanie agricolă de primăvară. 

 

Caussade: genetică nouă la floare

„Am prezentat portofoliul de semințe Caussade Semences pus la dispoziția fermierilor, din care nu au lipsit hibrizii noi, atât la floare, cât și la porumb. Așadar, la cultura florii-soarelui am lansat doi produși noi. Primul este Marbelia CL, hibrid semitimpuriu, cu un randament excelent în diferite condiții pedoclimatice, toleranță foarte bună la complexul de boli, rezistență la Orobanche, conținut ridicat de ulei și masa hectolitrică mare. Al doilea, Europa CLP este un hibrid semitimpuriu, cu tehnologia Clearfield Plus, are randament mare în ulei, e omogen și prezintă toleranță foarte bună la complexul de boli”, ne-a declarat Ion Nedelcu, oficialul companiei Caussade.

A fost prezentat și Klarika CL, cel mai bine vândut hibrid de floarea-soarelui high-oleic, cu o cotă de piață de 34,2%, fiind cultivat pe 41.700 ha în 2015. Produsul este timpuriu – semitimpuriu, cu toleranță foarte bună la arșiță și la seceta atmosferică, foarte sănătos pe tot parcursul ciclului de vegetație, având ambele forme parentale rezistente la imazamox. 

În câmp, anul trecut s-a remarcat și varietatea confirmată Fushia CL (foarte bun potențial de producție și randament în ulei, masă hectolitrică foarte bună, adaptibilitate la diferite condiții de tehnologie), dar și varietatea de referință Imeria CS (rezistență genetică la plasmopara, adaptabilitate la diferite condiții de sol, randament foarte bun, comportament optim în condiții de secetă). 

 

Trei hibrizi de porumb din noua generație 

La cultura porumbului, Caussade Semences a scos pe piață trei noi hibrizi. Kamponi CS (FAO 330), un produs semitimpuriu, cu bob dentat, ce răspunde bine la tehnologii intensive. Are caracter „stay green” remarcabil, este pretabil pentru boabe și siloz, având randament excelent în diferite condiții pedoclimatice pentru grupa sa de precocitate. Din noua generație de hibrizi mai fac parte: Betovi CS (FAO 460), asigurând regularitatea randamentului, rezistență crescută la cădere și la frângerea tulpinilor și o bună toleranță față de complexul de boli, precum și Valverdi CS (FAO 530), hibrid tardiv, ce asigură un randament stabil și echilibrat în diferite condiții de cultură, are un foarte bun comportament față de complexul de boli și caracter „stay green” pronunțat.

Oferta Caussade Semences este completată de hibrizii: Loubazi (cel mai bine vândut hibrid de porumb), Pincki, Arkadi, Trilogi, Portile – varietăți confirmate – și Troizi, Herkuli, Clariti, Pardi, Realli, Gerzi și Gasti – varietăți de referință.

 

ADAMA: produse și pachete tehnologice inovative 

Echipa Adama (Laurențiu Rusu, director Moldova Est, Vasilica Marinescu și Mihai Mărmureanu, promotori zonali) prezentă la eveniment a expus în detaliu portofoliul companiei, punctând mai mult noutățile oferite de companie. „Aș aminti la cerealele păioase Tomigan XL 102,5 SE, un erbicid selectiv pentru combaterea buruienilor din culturile de grâu și orz, omologat anul trecut. Produsul, formulat ca suspoemulsie, cu un conținut de 2,5 g/l florasulam și 100 g/l fluroxipir, este un foliar complex, cu aplicare în postemergență la culturile de grâu și orz, pentru combaterea unui spectru larg de buruieni dicotiledonate anuale și perene. De asemenea, Optimus 175 EC este un regulator de creștere pentru culturile de cereale de toamnă (grâu, orz, secară, triticale), dar previne și căderea plantelor”, a precizat Laurențiu Rusu. 

Începând din acest an, Adama are câteva pachete tehnologice și comerciale, unul dintre ele fiind Nicogan Extra, compus din Nicogan 40 SC (nicosulfuron) & Ponant (dicamba) & Roller (adjuvant). Acesta se adaugă pachetului Zamir Extra (Zamir 40 EW 9l & Shavit 25 EC 6l & Velocity 3l) omologat pentru grâu. 

Sigur, oferta Adama cuprinde și Mavrik 2 F, insecticid piretroid de contact de ultimă generație, din gama „Advanced”, cu substanța activă tau-fluvalinat. Produsul este deosebit de stabil, are o perioadă de acțiune îndelungată și un efect de protejare a entomofaunei utile și mai ales a insectelor polenizatoare (albine, bondari), asupra cărora este total inofensiv. 

„Noi avem în portofoliu trei adjuvanți: Roler, pe care-l recomandăm a fi aplicat cu erbicidele, în special cele sulfonilureice. Avem, de asemenea, Velocity, special poziționat a fi aplicat cu fungicidele, dar mai avem și Grounded – un adjuvant pelicular inovativ, special creat pentru erbicidele preemergente. Am prezentat portofoliul de produse. În acest an, dorim să fim mai aproape de fermierii gălățeni și de nevoile acestora și, bineînțeles, ne dorim să creștem în imagine și să accelerăm volumul vânzărilor”, a concluzionat Vasilica Marinescu, promotorul Adama pentru județul Galați.

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.2(163) 1-15 februarie 2016

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →