Genetica bună se vede în cultură - Revista Ferma
4 minute de citit

Genetica bună se vede în cultură

sigla kws m Genetica bună se vede în cultură

În luna martie, perioadă în care culturile de toamnă vor reporni în vegetaţie, în câmp se fac primele fertilizări faziale şi tratamentele cu fungicide şi cu insecticide la semănăturile de toamnă. În vederea înfiinţării culturilor de primăvară, fermierii se axează pe achiziţionarea seminţelor, pregătirea patului germinativ şi semănatul culturilor din prima epocă.

 

Sămânţa certificată poate face recolta bogată

În această perioadă, mai mult ca oricând, fermierii trebuie să fie conştienţi că utilizarea seminţelor certificate este un beneficiu major, care permite accesul la un sistem standardizat de calitate, asigurată prin control şi inspecţie oficială. În fond, sămânţa certificată asigură identitate clară, puritate, capacitate de germinaţie şi garanţia că este liberă de orice fel de infestare.

Diferenţele de potenţial genetic între produsele celor mai competitive companii producătoare de seminţe care activează pe piaţa din România sunt cu mult mai mici decât cele pe care le poate asigura alegerea celui mai adaptat soi sau hibrid la condiţiile concrete din fermă, în funcţie de condiţiile pedoclimatice specifice microzonei, de tipul şi nivelul de tehnologie de cultivare practicat, de capacitatea fermierului de a se adapta la realităţile fiecărui an.

Multitudinea de situaţii din teren îşi găseşte rezolvare în paleta foarte largă de soiuri şi hibrizi pe care fermierul îi poate alege atunci când urmează să înfiinţeze o nouă cultură.

 

KWS: direcţii de ameliorare la porumb

La specia porumb, KWS Seminţe consideră că deţine genetica cea mai adaptată la condiţiile pedoclimatice din ţara noastră. Planta este înaltă, cu foliaj bogat, uşor lax sub ştiulete şi erect deasupra ştiuletelui, cu ştiuleţi masivi, cu peduncul lung, caracter “stay green” foarte bun, dar şi viteză foarte mare de pierdere a apei din bob. De ce au ales amelioratorii KWS să «construiască« plante de porumb cu aceste caracteristici?

• Plantele înalte şi masive au un sistem radicular foarte bine dezvoltat pe verticala profilului de sol, uniform pe toată adâncimea, suportând astfel mai bine fluctuaţiile de umiditate din partea superioară a solului.

• Plantele înalte şi masive au consumuri mai mari decât cele de talie mică sau medie, însă au posibilitatea de a dezvolta ştiuleţi mari şi mai productivi. Creşterea vegetativă intensă, pentru care planta are nevoie de un plus de apă şi de elemente nutritive, se desfăşoară până în prima parte a lunii iulie, adică, exact în perioada în care, în mod obişnuit, în România avem precipitaţii. Acumulările din această perioadă asigură o producţie superioară altor varietăţi, datorită faptului că rezerva de substanţe procesate pentru umplerea boabelor va fi mai mare.

• Frunzele laxe până sub ştiulete minimizează evaporarea apei din sol, iar poziţia erectă a celor de deasupra ştiuleţilor micşorează unghiul sub care razele de soare atacă frunza, reduce transpiraţia şi micşorează suprafaţa de contact pentru curenţii de aer, îmbunătăţind rezistenţa la cădere şi la frângere.

• Ştiuletele cu inserţie înaltă sau medie-înaltă evită infestarea cu sporii agenţilor patogeni aflaţi în sol şi ridicaţi de ploile torenţiale. Pedunculul, lung sau foarte lung, şi greutatea seminificativ mai mare a ştiuleţilor facilitează aplecarea acestora după maturitatea fiziologică, evitând colectarea apei între pănuşi şi boabe şi favorizând uscarea mai rapidă a boabelor.

• Boabele rotunde ale hibrizilor sticloşi, foarte timpurii, au suprafaţa vitroasă cât mai mare (fiind apreciate în producerea de cornflakes sau de mălai grisat). La hibrizii dentaţi – în special, genetica nouă – boabele sunt mari sau foarte mari, turtite, cu mişuna adâncă şi exocarpul permeabil pentru pierderea cât mai rapidă a apei din bob.

• Caracterul de «stay green» oferă rezistenţă mai bună la secetă şi la arşiţă hibrizilor pentru boabe, însă la hibrizii pentru siloz aduc un plus de calitate silozului şi o fereastră mult mai mare de recoltare.

Dr. Ing. Ion VOINEA
Product Manager KWS Seminţe

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →