GĂRGĂRIŢA SILICVELOR ameninţă culturile de RAPIŢĂ! - Revista Ferma
2 minute de citit

GĂRGĂRIŢA SILICVELOR ameninţă culturile de RAPIŢĂ!

După ce a trecut valul de frig, vremea a început să se încălzeazcă brusc, iaşa încât la finalul lunii aprilie era mai cald decât în mod normal pentru această perioadă.

gargarita-silicvelor-1_b

Gărgăriţa silicvelor depistată pe 11 aprilie, înainte de venirea valului de frig

În această perioadă ne confruntăm cu atacul gărgăriţei silicvelor (Ceutorhynchus assimilis). În literatura de specialitate se menţionează că zborul maxim al adulţilor are loc în luna mai, dar dăunătorul era prezent în lanurile de rapiţă încă din luna aprilie, ca urmare a temperaturilor ridicate înregistrate înainte de venirea frigului. Adulţii îşi depun ouăle în silicvele abia formate, larvele apar şi se dezvoltă în silicve timp de 3-4 săptămâni, perioadă în care o singură larvă poate consuma 6-9 seminţe.

gargarita-silicvelor-2_b

Gărgăriţa silicvelor, pe 27 aprilie, după ce a trecut valul de frig. La sondaje, trebuie multă atenţie, insectele se pot ascunde în florile de rapiţă, parţial deschise 

Pagubele variază în funcţie de numărul mediu de larve dintr-o silicvă şi de numărul mediu de silicve infestate dintr-un lan de rapiţă. Dacă dăunătorul este scăpat de sub control, pagubele de recoltă pot să varieze între 20 şi 50%. (…)

Fiecare fermier trebuie să monitorizeze acest dăunător din lanurile de rapiţă, pentru a lua decizia efectuării sau neefectuării unui tratament în vegetaţie. Nu trebuie să aplicăm insecticidul atunci când vedem primele insecte apărute la marginea lanului. Trebuie să intrăm cât mai mult în lan, să ne uităm la cât mai multe inflorescenţe ca să ne facem o idee despre dinamica populaţiei gărgăriţelor silicvelor. Atunci când în urma sondajelor găsim o insectă adultă la două inflorescenţe, tratamentul se poate efectua, dar cu notificarea prealabilă a apicultorilor.

Ce alţi dăunători periculoşi pândesc lanurile, aflaţi din revista Ferma, ediţia 15-31 mai 2017!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →