Gabriel Emilian Rusu, un „erou al ogoarelor” - Revista Ferma
3 minute de citit

Gabriel Emilian Rusu, un „erou al ogoarelor”

La sfâşitul lunii ianuarie a.c., Gabriel Emilian Rusu era pe tractor să aducă la loc sigur recolta din câmp. Din pricina vremii capricioase şi umede, rămăsese nerecoltată o mică suprafaţă de teren cu porumb. Cu două combine Claas Lexion s-a încheiat lucrarea într-o zi plină de muncă.
La ferma din Câmpia Turzii, unde lucrează tânărul mecanizator, mai era un picuţ de ogorât şi de pregătit terenul pentru culturile de primăvară, aşa că Gabriel era pe punctul de a se urca din nou pe tractor.

 

„Sunt mulţumit, câştig bine!”

 mecanizator 3_b

„Am bucuria că sunt angajat la o companie puternică ce lucrează 1.600 hectare de teren şi exploatează un sector zootehnic cu un efectiv de peste 700 vaci cu lapte. Sunt mulţumit, muncesc zilnic de la 7,00 la 19,00, câştig bine, primesc şi bonusuri, mai ales în campaniile agricole, pentru că obţinem şi rezultate bune. Anul trecut, au fost sole care au dat producţii de peste 12 tone de porumb boabe la hectar, cu hibrizii Pioneer, mai bine de 6 tone de grâu/ha (genetică românească de la staţiunea Turda), cam tot atâta la orzoaică şi randamente de circa 3 tone/hectarul de rapiţă şi de floarea-soarelui”, ne-a declarat bucuros mecanizatorul.

 

Visează la munca pe combină

 

Gabriel Emilian Rusu e din satul Urca, comuna Viişoara, în apropiere de Câmpia Turzii, are 35 de ani şi este necăsătorit. Înainte vreme a lucrat la fabrica de ceramică din Câmpia Turzii.

mecanizator 2_b

Are în primire un tractor aproape nou şi-l cuplează la utilaje performante pentru a executa diferite lucrări de sezon: cositul şi balotatul lucernei şi fânului, transportul îngrăşămintelor în câmp, erbicidarea culturilor, tratamentele fitosanitare. El spune că struneşte destul de bine caii putere, „tractorul îl ascultă”, îi este docil.
Dorinţa lui arzătoare este să se urce pe combină, dar cu ambiţie, instrucţie şi experienţă, în campaniile de recoltare viitoare visul lui se va întrupa.

 

Se prefigurează un sezon de producţie promiţător

 

La ferma din Câmpia Turzii se fac pregătirile pentru campania agricolă de primăvară. Maşinile şi utilajele se revizuiesc, s-a făcut aprovizionarea cu motorină, seminţe, îngrăşăminte şi pesticide şi, începând cu prima lună a primăverii, se va trece la fertilizarea semănăturilor de toamnă, la pregătirea patului germinativ pentru culturile de sezon şi la semănatul mazării, orzoaicei. Solul are suficientă rezervă de apă şi se prefigurează un sezon de producţie promiţător, început bine încă din toamnă.

Gabriel Emilian Rusu01_b

Bunicul meu are o bucată de teren de vreo cinci hectare şi, pentru că l-au lăsat puterile şi nu-l mai putea munci, l-a dat în arendă la firma pentru care lucrez. De câte ori sunt pe tractor şi întreţin culturile semănate pe bucata bunicului, mă cuprinde nostalgia… GABRIEL EMILIAN RUSU, tânăr mecanizator, jud. Cluj

UN TÂNĂR ŞI-A GĂSIT IDENTITATEA
În aceste rânduri am creionat portretul unui tânăr mecanizator care şi-a găsit identitatea, drumul în viaţă. Îşi iubeşte profesia, simte că este util acolo unde munceşte, trăind intens şi plenar fiecare clipă din viaţă. Ca tânărul Gabriel Emilian Rusu sunt destui „eroi ai ogoarelor” care au aproape aceleaşi destine.
Revista Ferma promovează tinerii care au ales agricultura ca profesie! Ce-i motivează? Ce piedici întâmpină şi cum le depăşesc? Pe revista-ferma.ro!

 

un articol de
MARIAN MUŞAT

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →