3 minute de citit

Fubol Gold. Două substanțe, efect dublu

Astăzi, vorbim în continuare despre măsurile de prevenție a infestării cu mană și vă prezentăm Fubol Gold, fungicid cu acțiune dublă, sistemică și de contact, conținând două substanțe active, mefenoxam și mancozeb.

Fubol Gold dubla actiune_b

Prevenirea manei, o datorie a fermierului ușor de îndeplinit

Cum încă nu au fost create soiuri de cartofi cu rezistență la mană, iar intervențiile curative presupun, totuși, o mică pierdere în cultură, cea mai bună soluție împotriva manei rămâne prevenția.

Măsuri de prevenție la înființarea culturii:

  •  Alegerea, pe cât posibil, a unui material săditor sănătos
  •  Atenția la fertilizare, cu evitarea excesului de azot și cu asigurarea necesarului de fosfor și potasiu
  • Respectarea adâncimii de plantare, plantarea superficială crescând riscul de infestare
  • Selecția tuberculilor înainte de însilozarea definitivă

 

Fubol Gold (1)_b

Desigur, acestor măsuri li se alătură Utilizarea unor fungicide eficiente pentru prevenirea apariției bolii.

Fubol Gold conține mefenoxam, ceea ce-i asigură acțiune sistemică, fiind preluat prin părțile verzi ale plantei, fiind distribuit acropetal în noile creșteri. Astfel, plantele sunt protejate din interior, acțiunea benefică a substanței mefenoxam manifestându-se și în organele mai tinere, dezvoltate după tratament. Mefenoxam este „un clasic” printre substanțele ce combat oomicetele, din care face parte și mana cartofului.

Pentru un efect sporit, fungicidul Fubol Gold conține mancozeb, cu acțiune de contact, ce formează o barieră protectoare la suprafaţa frunzelor și împiedică germinarea sporilor. Mancozebul inhibă anumiți aminoacizi și enzime din celulele patogenului, intervenind în metabolismul lipidelor, respirație și producția de adenozin trifosfat (ATP), compusul ce conferă energie pentru diverse procese vitale.

Beneficii și aplicare:

Fungicidul Fubol Gold se aplică preventiv în perioada de creștere intensă a tufei (la momentul închiderii rândurilor), în doză de 2,5 kg/ha.

Se introduce doza recomandată în rezervorul pe jumătate plin cu apă. Se completează cu restul de apă. În timpul amestecării şi aplicării, se agită bine pentru a menţine suspensia uniformă. Volumul de soluţie variază în funcţie de cultură şi stadiul de vegetaţie.
Pentru o mai bună dispersie a substanței active pe suprafața foliară și pentru o aderență superioară, vă recomandăm să aplicați fungicidul Fubol Gold împreună cu adjuvantul Designer. Doză Designer: 0,1 – 0,2 l/ha.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →