Pentru a permite, însă, obţinerea unor producţii importante, este nevoie de seminţe de calitate, dar şi de cantităţi suficiente. Astfel, la nivel mondial, porumbul de sămânţă este cultivat pe circa 800.000 de hectare, peste 85% din suprafeţele cultivate fiind concentrate în SUA, China şi Uniunea Europeană.
În Europa, porumbul de sămânţă ocupă aproximativ 122.000 de ha, dintre care aproape jumătate sunt cultivate în Franţa, ţară care, cu o suprafaţă medie de 55.600 ha în ultimii doi ani şi care se află în creştere, se detaşează în mod evident ca prim cultivator, urmată de Ungaria, cu o suprafaţă de două ori mai mică – 26.600 ha şi de România, cu o suprafaţă de circa 16.500 ha.
Cu o experienţă de peste jumătate de secol în producerea de seminţe de porumb, Franţa este, la ora actuală, atât cel mai mare producător din Europa, cât şi cel mai mare exportator mondial în acest sector.
Din punct de vedere cantitativ, producţia medie anuală se ridică la circa 150.000 de tone, Franţa asigurând peste 50% din producţia de seminţe de porumb din Uniunea Europeană. În sezonul 2008/2009, Franţa a produs aproape 26 de milioane de saci de sămânţă de porumb şi a vândut în jur de 22,5 saci.
… şi cel mai mare exportator mondial
Mai mult de jumătate dintre aceştia au fost destinaţi exportului, ceea ce face ca Franţa să fie primul exportator mondial de seminţe de porumb, devansând chiar şi SUA, care, deşi este cel mai mare producător din lume, exportă doar cca. 10% din producţia internă de seminţe, datorită cererii mari pentru bioetanol, dar şi contaminării cu OMG, ceea ce îngreunează importurile de sămânţă pură pe piaţa comunitară.
Principala piaţă pentru exporturile franceze o reprezintă ţările din Europa de Nord, dar exporturile se îndreaptă, în proporţii mai mici, şi către ţări terţe din Africa şi din America de Sud, precum şi către Canada, SUA şi Japonia. În ceea ce priveşte importurile, Franţa a importat în sezonul 2008/2009 doar 4,5 milioane de saci de sămânţă de porumb.
Atu-uri ale producţiei
Un punct forte al sectorului producerii de seminţe de porumb în Franţa este bogăţia şi diversitatea varietală, fiind multiplicate aproximativ 2.000 de varietăţi (dintre care cca. 1.200 produse în Franţa), adaptate unei pieţe foarte variate şi segmentate, în timp ce România şi Ungaria produc între 200 şi 250 de varietăţi.
În ceea ce priveşte regularitatea şi productivitatea porumbului de sămânţă produs în Franţa, randamentele certificate înregistrate în ultimul deceniu au variat între 3 şi 3,5 tone/ha, cu excepţia anului 2003.
Din punct de vedere calitativ, principalele criterii de producţie se ridică peste nivelul normelor europene de certificare. Astfel, luând în considerare media producţiei din Franţa pe 5 ani, capacitatea de germinare, înregistrată la 90% din producţie, este de 96%, faţă de 90%, cât este norma de certificare în UE şi în Franţa, iar puritatea specifică – 99,8%, faţă de 98% în UE.
Toate aceste caracteristici asigură calitatea producţiei şi justifică atât costurile ceva mai mari pentru producerea de seminţe, dar şi preţurile seminţelor de porumb produse în Franţa.
Diversitatea şi bogăţia solurilor pe care se cultivă porumbul de sămânţă, climatul variat şi precipitaţiile suficiente în momentele esenţiale pentru cultură, dar şi faptul că producţia de porumb de sămânţă se face doar pe terenuri irigate sunt factori hotărâtori pentru aceste performanţe.
La fel de importantă este, însă, organizarea sectorului de producţie a seminţelor de porumb, care asigură competenţa producătorilor şi calitatea producţiei, regularitatea aprovizionării calitative şi cantitative, precum şi nivelul tehnologic avansat al tuturor celor implicaţi în sector.
FNPSMS, actor principal în organizarea sectorului
Rolul principal în organizarea producţiei de seminţe de porumb este deţinut de Federaţia Naţională a Producătorilor de Seminţe de Porumb şi Sorg (FNPSMS), care reuneşte principalele întreprinderi producătoare de seminţe de porumb, grupate în SEPROMA şi cele 22 de sindicate ale producătorilor individuali de seminţe de porumb, organizaţi în Asociaţia Generală a Producătorilor de Porumb (AGCPM), reprezentând în jur de 3.200 de membri, producători agricoli multiplicatori.
Rolul FNPSMS este organizarea atât din punct de vedere tehnic, cât şi contractual a producţiei de seminţe, dar şi organizarea şi desfăşurarea practică a inspecţiei executate de inspectorii delegaţi de Serviciul Oficial de Control şi Certificare în Câmp (SOC), departament al Ministerului Agriculturii din Franţa însărcinat cu controlul calităţii.
PRODUCŢIA FRANCEZĂ DE SEMINŢE DE PORUMB
– aproape 4.000 de producători multiplicatori individuali şi 25 de întreprinderi
– peste 50.000 ha cultivate
– 150.000 tone produse
– 26 milioane saci vânduţi, din care mai mult de 50% exportaţi
– cifră de afaceri de 650 milioane euro
– 10% din cifra de afaceri, alocată cercetării
– 1.200 de varietăţi proprii destinate atât pieţei interne, cât şi exportului
– cca. 2.000 de varietăţi multiplicate, care acoperă fiecare segment de piaţă
– 100 de noi hibrizi omologaţi în Franţa în fiecare an
Informaţiile cuprinse în acest material se bazează pe date furnizate de FNPSMS.