FOUAI Câmpia Covurlui, copleşită de probleme - Revista Ferma
7 minute de citit

FOUAI Câmpia Covurlui, copleşită de probleme

ing ionel iconaru drector fouai cc m FOUAI Câmpia Covurlui, copleşită de probleme

Pentru acest an, organizaţiile de utilizatori de apă pentru irigaţii au contractat o suprafaţă de 9.777 hectare. Însă, numai OUAI Vânători a dat două-trei norme de apă pe 600 ha cultivate cu legume şi cu cartofi. Instalarea frontului de ploi a oprit, pentru un timp, aprovizionarea cu apă a culturilor.


Tarif unic la irigat – 395 lei/mia de mc

Inginerul Ionel Iconaru, directorul FOUAI Câmpia Covurlui, ne-a declarat că la nivelul federaţiei s-a stabilit un tarif unic pe toată aducţiunea, inclusiv până la ultimul plot de irigaţii, care este de 395 lei/1.000 mc, cu TVA. Practic, ar fi cam două norme minime de udare, de 500 mc fiecare.

„Trebuie făcută precizarea că acest tarif este numai pentru membrii federaţiei care au încheiat în toamnă contracte de udare pentru cele 9.777 ha şi au plătit federaţiei un tarif anual pe hectar pentru materiale şi pentru lucrările de reparaţii din SRP1 Vânători pentru repararea pompei nr. 2, în colaborare cu uzina de pompe Aversa şi cu ajutorul dlui ing. Florin Orzan, care este proiectantul pompei şi care a asigurat asistenţa tehnică a întregii reparaţii, atât în uzină, cât şi în staţie”, a intervenit Ionel Iconaru.

 

Tarif dublu pentru cei care n-au plătit

Celelalte organizaţii care vor să ude trebuie să plătească ceva mai mult, adică să suporte şi costurile reparaţiilor la care se adaugă şi plata tarifului anual, dacă acesta n-a fost achitat. Potrivit directorului federaţiei, factura de plată aproape că se va dubla.

Din tariful de livrare a apei de către ANIF, circa 85 la sută reprezintă preţul energiei electrice. Un kW/h pentru irigaţii, în momentul de faţă, a ajuns să coste 0,51 lei. Anul trecut a fost ceva mai jos – 36 de bani. Tariful este ridicat şi pentru faptul că furnizorul de energie electrică a mai cuplat o nouă taxă: componenta de piaţă concurenţială!?

Adică, aşa cum informează Electrica, „un tarif nou de energie electrică activă, aplicat de furnizorii de ultimă instanţă în factura clienţilor finali care nu au uzat de eligibilitate, corelat cu calendarul de eliminare a tarifelor reglementate”, cu scopul liberalizării complete a pieţei de energie electrică. Tariful va creşte treptat, ajungând la 100% la 1 ianuarie 2014.
„Noi nu putem negocia preţul de furnizare, practic, am ajuns să fim captivi la Electrica”, a conchis Iconaru.


Fermierii vor avea apă pe canal

Cu toate acestea, îmbucurător este faptul că în Câmpia Covurlui se poate iriga şi, asta, la un preţ apreciat de fermieri ca fiind bun. În urmă cu 3 ani, la capătul aducţiunii de la Dunăre, de peste 80 km, până spre Matca, 1000 mc de apă pompată erau calculaţi la peste 1.000 lei. De aceea, sus pe terasă, culturile agricole nu s-au mai irigat de ani buni.

În lunile iulie-august şi la începutul lui septembrie se anunţă secetă. Pe măsură ce vor fi comenzi de apă, Federaţia Câmpia Covurlui va porni agregatele de pompare din SRP 1 Vânători pentru umplerea canalului principal la un nivel tehnologic de exploatare. Operaţiunea va costa în jur de 3,5 miliarde de lei vechi, adică vreo 35 lei/ha. Iar în momentul în care OUAI-urile vor începe să tragă apa din canal, cheltuielile vor creşte cu încă 395 lei/1000 mc.

 

O structură mamut, ciuruită de probleme

Câmpia Covurlui este o structură mamut care dă destulă bătaie de cap conducerii federaţiei. „Am preluat o structură cu mari probleme tehnice, deocamdată insurmontabile. În primul rând, agregatele de pompare de la SRP1 Vânători, unde din 10 bucăţi funcţiona unul singur, sunt energofage; aşa au fost proiectate în anii ’80 când nu se punea problema consumului de energie electrică. O electropompă nouă costă în jur de 600 mii de euro, dar avem alte priorităţi”, a lămurit Ionel Iconaru.

Apoi, vorbim de starea precară a reţelei de aducţiune. Canalele nu au mai fost reparate de ani de zile, în unele sectoare au cedat, iar pierderile nu sunt de neglijat. La acestea se adaugă şi gradul ridicat de uzură a sifoanelor (conducte în formă de U, folosite pentru trecerea unui lichid de la un nivel superior la un nivel inferior), unde apare fenomenul de electrocoroziune, întrucât acestea sunt aşezate paralel cu liniile electrice aeriene de înaltă tensiune.

Iniţial, sifoanele au fost dotate cu o protecţie catodică, care a dispărut. Ca urmare, în timpul funcţionării, se produc dese avarii. Sau, mai grav, furturile distrug sifoanele şi infrastructura de irigaţii. În iarnă, hoţii au dat lovitura noaptea la sifoanele Lozova şi Suhurlui, tăind părţile metalice pentru a le vinde la fier vechi.
Şi, nu în ultimul rând, în FOUAI Câmpia Covurlui se manifestă lipsa personalului, sigur, nu la cota de avarie.


Debitmetre pentru măsurat… pretenţii

„Cine vrea să irige culturile agricole va avea apă la discreţie, chiar dacă unii vor plăti ceva mai scump! Le mulţumesc fermierilor care au înţeles că fără „lichidul vieţii” nu se obţin producţii
Ionel Iconaru, directorul FOUAI Câmpia Covurlui

Totuşi, ar mai fi o problemă explicată de Iconaru: „Administraţia Naţională Apele Române are pretenţia ca la fiecare din cele 24 de sifoane de la staţia de bază SPA Dunăre să fie instalat un debitmetru, care ne costă aproape 4 miliarde lei vechi numai unul. Nu se justifică, după părerea mea. Pentru stabilirea debitului de apă consumat eu am posibilitatea să citesc contorul electric, ştiu consumul specific al staţiei (31 kW/1000 mc apă) şi printr-o formulă matematică pot calcula consumul de apă, care nu costă o avere, doar 3,74 lei/1000 mc şi nu avem interesul de a păcăli statul”.

 

Proiecte eligibile de 1 milion de euro

De reţinut este faptul că există proiecte pe Măsura 125 pentru modernizarea infrastructurii de irigaţii declarate eligibile. Acum se aşteaptă eurofinanţarea nerambursabilă de 1 milion de euro. Cu aceşti bani se pot reabilita doar 1.326 m din firul stâng de la sifonul Suhurlui. Însă, modernizarea întregii amenajări necesită fonduri uriaşe.

FOUAI Câmpia Covurlui, în cifre

Federaţia Câmpia Covurlui s-a înfiinţat în luna mai 2012 prin asocierea a 12 OUAI-uri, membre şi a 9 OUAI nemembre, în total având 21 de organizaţii.
Are o suprafaţă brută totală de 80.712 ha, din care teritoriul organizaţiilor membre este de 42.718 ha şi 31.987 ha sunt deţinute de organizaţiile nemembre. De asemenea, în componenţa Federaţiei intră şi alte 6.007 ha, cu ploturi şi staţii, pentru care nu s-au constituit OUAI-uri.

FOUAI Câmpia Covurlui a preluat patru staţii de repompare şi 41 de staţii de punere sub presiune.
Reţeaua totală de aducţiune măsoară 73.363 m.
Staţia de repompare de la Vânători ridică apa din Dunăre pe terasă la o înălţime de la 92,4 m.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →