Oile de rasă Ţurcană, cu ponderea cea mai mare în ţara noastră, sunt poliestrice sezoniere, adică au perioada de reproducere în sezonul de toamnă (15 august – 15 noiembrie) şi doar 8-12% în sezonul de primăvară.
La toate rasele de ovine autohtone, cele mai bune rezultate de reproducere se obţin după montele de la sfârşitul lunii septembrie, când oile au o condiţie corporală bună şi raportul lumină-întuneric este de 1:1, adică 12 ore lumină şi 12 ore întuneric, cu tendinţa de scădere a duratei de lumină.
Aceste raport se mai întâlneşte doar la sfârşitul lunii martie, dar cu tendinţa de creştere a duratei zilnice de lumină.
Utilizarea fotoperiodismului
Astfel, prin manipularea regimului de lumină este posibilă obţinerea a două sezoane de reproducţie pe an, fotoperioada fiind principalul factor care influenţează funcţia de reproducţie la oile hrănite normal.
Pentru punerea în evidenţă a rolului duratei zilei lumină, oile trebuie menţinute în adăposturi cu posibilitatea de a controla durata zilei lumină (fotoperioada).
Metoda fotoperiodismului constă în producerea unei toamne simulate în intervalul 15 aprilie – 15 iunie, prin diminuarea perioadei de lumină cu 1-2 ore pe săptămână, realizată în mod practic prin întreţinerea progresivă a oilor la mijlocul zilei în saivane răcoroase şi întunecoase (ferestrele mascate) şi organizarea păşunatului mai ales dimineaţa devreme şi seara târziu.
Berbecii trebuie introduşi între oi, în contact direct, 24 de ore din 24 pentru ca stimularea să fie eficientă, raportul fiind de 1 berbec la 10-12 oi. Pentru a stimula activitatea sexuală a oilor, berbecii trebuie să stea permanent cu oile un timp mai îndelungat.
REZULTAT: O RATĂ A FĂTĂRILOR DE PÂNĂ LA 90%
Cercetătorii francezi au comunicat că, după tratamentul fotoperiodic, asociat cu monta naturală şi introducerea berbecilor între 15 martie şi 15 iunie, s-a obţinut o rată a fătărilor în medie de 76,8%, iar durata fătărilor a fost de 32,5 zile, un rezultat considerat bun sub aspectul sincronizării naturale a fătărilor.
Societatea Sinnagro din judeţul Timiş, care posedă cea mai mare fermă de oi Merinos din România, aplicând fotoperioada asociată cu o bună îngrijire şi hrănire a oilor, a realizat în ultimii ani un procent de oi fătate în perioada de toamnă de 80-90%, rezultate considerate remarcabile.