ForageMax: 80 tone/ha - Revista Ferma
5 minute de citit

ForageMax: 80 tone/ha

foto everde 1 m ForageMax: 80 tone/ha

Cultura este în al treilea an de la înființare. Deși prima cosire din acest an a fost efectuată cu întârziere din cauza ploilor abundente și pierderile au fost estimate la circa 10% din recoltă, rezultatele au fost peste așteptări. Din Cut Max Original și Cut Max Alfa Protein, ambele amestecuri pentru cosit, s-au recoltat cca. 80 tone/ha. Tot 80 tone/ha a dat și amestecul pentru cosit și pășunat Versa Max Intense.

La Versa Max Original, tot un amestec pentru cosit și pășunat, recolta a fost de 70 tone/ha, iar la amestecul pentru pășunat Graze Max Hot & Dry s-au obținut 47 tone/ha.
Toate amestecurile furajere de la Everde destinate cositului, precum și cele destinate cositului și pășunatului se pot folosi pentru obținerea de fân, semifân și siloz.

Valentin Kovacs, administrator SC K-Gosenfarm SRL, jud. Timiș, crește vaci de lapte și porci, în sistem tradițional și ecologic și știe foarte bine, din propria experiență, ce înseamnă o furajare de calitate pentru profitul unei ferme zootehnice.

„Lucerna singură nu rezolvă nutriția rumegătoarelor. Cantitatea de masă verde de pe un hectar cu amestecuri furajere asigură furajarea la stabulație pentru o fermă de 20-25 de vaci cu lapte”, afirmă Kovacs.

 

O cultură foarte rentabilă

Acesta exploatează cca. 62 ha cu amestecuri furajere pentru cosire și în această toamnă va mai însămânța cel puțin 20 ha cu amestecuri pentru cosit și încă 20 ha cu amestecuri pentru pășunat. „Foarte mulți se gândesc că e scumpă investiția. În primul an faci o investiție, dar după aceea, cinci ani de zile doar întreții cultura. În primul an am cheltuit 2.000 de lei pe hectar. În fiecare an după aceea, întreținerea mă costă 500 de lei pe hectar – cosit, greblat, balotat, tot. Fiecare hectar îmi aduce undeva la 3.000 de lei”, a explicat Valentin Kovacs.

În fiecare an s-au efectuat câte trei coase. În plus, până la finalul lui noiembrie au păscut vacile.

 

Rezistență și la secetă și la stesul hidric

„Anul acesta, în luna mai au fost precipitații de peste 300 litri/mp. Toate culturile au băltit. În anii foarte secetoși, când tot anul nu a plouat 100 litri/mp, tot am avut răsărire uniformă, iar la cele două soiuri pentru cosit, Cut Max Original și Cut Max Alfa Protein, recolta a fost de 58-60 tone/ha”, spune fermierul din Lugoj.

 

Tehnologia – garanția recoltelor mari

Recoltele bune depind însă și de respectarea tehnologiei de cultură. „Trebuie să urmărim toate etaple pe care producătorul le recomandă. Dacă cineva face rabat de la o singură verigă din tehnologie, nu se poate aștepta la asemenea rezultate”, afirmă Valentin Kovacs.

Cultura a fost înființată în 2011, un an secetos. „În primul rând a fost important ca arătura să se facă la timp și la o adâncime adecvată. Eu am mers la 30 cm cu arătura, în luna iulie. La începutul lui august am dat un disc. În 20 august am repetat discuirea, am tăvălugit, am semănat 30-35 kg de amestec la hectar, iar după semănat, am tăvălugit din nou. Am băgat, la suprafață, 20 de tone de gunoi de grajd la hectar.

Cei care vor să înființeze o cultură cu amestecuri furajere trebuie să aibă animale. Specialiștii recomandă 40-60 tone de gunoi de grajd la hectar, dar e prea mult. Dacă bagă 20 de tone de dejecții solide sau lichide la hectar, la arătură, amestecul furajer are puterea să plece viguros și știm că trifoiul produce azot, deci amestecul singur își produce ce are nevoie. După aceea, dacă este un an secetos, este bine să se intervină cu o stropire. Eu recomand dizolvarea gunoiului de grajd și se rezolvă problema pentru un an întreg.

Pentru anul 1, anul 2 și chiar și anul 3 de cultură, este bine să se meargă, dacă fermierul nu are gunoi de grajd, cu 100 kg de complex la hectar, sau, dacă are dejecții, să dizolve 1 la 3 și să stropească. Eu după fiecare cosire trec cu urină și am rezolvat problema”, a detaliat Valentin Kovacs.

Acesta mai spune că este important să nu se întârzie cosirea. Prima coasă se efectuează în jur de 20 mai. A doua coasă prin 15-20 iulie, iar a treia coasă până în 10 septembrie. Din 1 octombrie până la finalul lui noiembrie se poate pășuna.

Înălțimea de cosire este, de asemenea, foarte importantă. Prima și a doua coasă pot fi făcute la 4-5 cm de la sol, dar ultima coasă se face între 6-10 cm, astfel încât cultura să poată intra în iernare cu putere.
Important este și ca în fiecare primăvară sau după fiecare cosire, să fie eliminate mușuroaiele și alte denivelări.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →