FNC Iaşi populează gospodăriile cu păsări - Revista Ferma
6 minute de citit

FNC Iaşi populează gospodăriile cu păsări

Concret, după ce, la finalul anului 2015, Fabrica de Nutreţuri Combinate din Iaşi a fost achiziţionată de către fermierul ieşean Gheorghe Ibănescu – administratorul grupului de firme Agrimarvas Ciurea Iaşi – şi a fost repusă în funcţiune, astăzi asistăm la dezvoltarea unui parteneriat cu fermierii şi cu furnizorii de pui.

Pui

Colaborare în trei: FNC Iaşi, fermieri şi furnizori de pui
Astfel, începând din această primăvară, în toate magazinele deţinute în zona Moldovei de către FNC Iaşi, parte a SC Agrimarvas Ciurea, şi în magazinele distribuitorilor de furaje aflaţi în colaborare cu FNC Iaşi, doritorii vor putea găsi şi pui de o zi şi curci pentru creştere şi exploatare. Aceasta, pentru a veni în întâmpinarea celor care doresc să economisească timpul petrecut pe drumuri până la fermele avicole furnizoare, precum şi în întâmpinarea micilor fermieri, a gospodarilor, adesea îmbătrâniţi, care doresc să crească puişori în curte.
FNC Iaşi are un magazin de desfacere a furajelor la poarta fabricii, dar a deschis şi câteva puncte de lucru în pieţele din municipiul Iaşi, precum şi în pieţele din Botoşani, Fălticeni, Târgu Neamţ, Huşi – Vaslui, Matca – Galaţi, oraşul Răducăneni – Iaşi. Cum colaborează şi cu anumiţi distribuitori ai furajelor lor, s-au gândit ca, în magazinele distribuitorilor şi în punctele proprii să pună la dispoziţie pui de o zi, atât pentru carne, cât şi pentru ouă, şi curci. Astfel, doritorii vor avea posibilitatea de a achiziţiona pe loc nu doar furajele, ci şi păsările.
Mecanismul după care este gândită derularea acestei colaborări se bazează pe comenzi făcute de către crescătorii de găini şi de curci, la magazinele de distribuţie a furajelor produse de FNC Iaşi. Comenzile se colectează imediat şi, ulterior, pe baza unui calendar, fermierii sunt anunţaţi asupra datei şi orei la care pot ridica puii şi furajele aferente.

Investiţii în microdozarea şi macrodozarea producţiei
Implicarea FNC Iaşi în aprovizionarea cu pui şi curci pentru creştere şi exploatare vine ca un pas considerat firesc, după îndeplinirea priorităţilor stabilite de la momentul repornirii fabricii, la finalul anului 2015 şi pe parcursul anului 2016. Ne referim la investiţii în calitatea şi controlul producţiei destinate atât micilor fermieri, cât şi marilor ferme, în retehnologizare şi adaptare la cerinţele actuale de pe piaţa furajelor. Investiţiile din anul 2016 au vizat, între altele, condiţionarea cerealelor, depozitarea acestora, achiziţionându-se un curăţitor şi un precurăţitor performant, de 80 tone/oră, un uscător modern, cu consumuri reduse, pentru scăderea costurilor de producţie cu energia şi gazul.
Pe partea de fabricaţie, investiţiile au vizat automatizarea macrodozării. ”Investiţiile din anul 2016 au fost de aproape un milion de euro şi sperăm să reuşim să le continuăm. Pentru 2017, ne-am propus să automatizăm şi microdozarea. Ne preocupă enorm de mult controlul calităţii fiecărui element care va alcătui furajul şi, de asemenea, furajul final. Nici un produs nu pleacă de aici fără a avea un buletin de analiză şi un certificat de calitate. Am investit şi în laboratoare de analize. Produsul merge în celulă, iar când merge către fabricaţia furajului, este supus analizelor fizice şi chimice, interesându-ne să ştim exact conţinutul de proteină, de gluten, de cenuşă, de apă, de aminoacizi, practic toate elementele importante pentru obţinerea unui furaj de calitate. După obţinerea furajului, acesta este din nou verificat, pentru a fi siguri că întruneşte parametrii indicaţi de standardele în vigoare”, explica specialistul.

Mijloace de transport proprii
O altă direcţie de investiţii din anul 2016 a fost asigurarea mijloacelor de transport furaje şi materii prime. ”Ne-am dotat cu maşini pentru transport furaje atât către fermele zootehnice, cât şi către populaţie. Pentru noi, dotarea cu mijloace de transport a fost una dintre priorităţile importante pe care trebuia să le îndeplinim, pentru a putea spune că suntem pregătiţi întru totul pentru întâlnirea cu primăvara 2017, când, aşa după cum se spune la noi, la români, toate cele încep a mişuna. Înţeleg prin aceasta că odată cu sosirea primăverii, oamenii din sate, fermierii, încep a creşte păsări şi caută variantele potrivite pentru a-şi îndeplini planurile. Ei bine, planul nostru a fost acela de a fi pregătiţi să răspundem cerinţelor fermierilor, atât cu furajele propriu-zise, cât şi cu spaţiile de livrare – cât mai apropiate de aceştia -, şi de asemenea cu mijloacele de transport corespunzătoare. În plus, iată, această verigă pe care o consider importantă, respectiv colaborarea cu furnizorii de material genetic – la specia pasăre -, astfel încât să vorbim despre integrare şi despre şanse mai multe oferite, de fapt, tuturor partenerilor – fabrică de furaje, producători de pui/curci şi fermierii care vor să producă ouă şi carne de găină ori de curcă”, încheia Gheorghe Ibănescu.

 

FURAJE PENTRU TOATE CATEGORIILE DE ANIMALE
În anul 2016, primul an de activitate de după achiziţionarea de către Agrimarvas Ciurea a unităţii de producţie din cadrul fostului FNC (Nutrimold) Iaşi, producţia şi livrările de furaje pentru toate categoriile de animale s-au efectuat în principal către micii fermieri. În partea a doua a anului 2016, odată cu semnele de revenire din zona creşterii porcilor, au fost livrate cantităţi mai însemnate de furaje către aceste ferme. Pentru anul 2017, este vizată sporirea volumului livrărilor, incluzând menţinerea interesului pentru zona micilor fermieri, a gospodarilor din satele Moldovei, concomitent cu creşterea numărului beneficiarilor din zona fermelor mari.

Gheorghe Ibănescu
Gheorghe Ibănescu: “Suntem conştienţi de posibilităţile materiale reduse din satele noastre şi oferim un ajutor, dar pe de altă parte, fiindcă nu ne este ruşine cu furajele noastre şi vrem să participăm cu încă o verigă, pentru ca produsele noastre să îşi arate calitatea. Practic, am gândit o colaborare în trei, adică producători de pui – FNC – fermieri, pentru a participa la integrarea producţiei fabricii. Vizăm ca în acest mod să se dezvolte şi zootehnia românească, inclusiv cu participarea noastră”.

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 9 (192) din 15-31 mai 2017

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →