3 minute de citit

Floarea soarelui: aliatul densității în cursa pentru recolte bogate

floarea soarelui densitate timacagro_b

Contextul climatic și economic creează oportunități pentru înființarea culturii de floarea soarelui.

Pentru maximizarea producției, o cerință esențială este aplicarea unei tehnologii adaptate la condițiile pedoclimatice, astfel încât planta să valorifice la maximum condițiile oferite, atât ca suport nutrițional, cât și ca protecție a culturii împotriva bolilor, dăunătorilor și a buruienilor.

 

Primul factor al productivității

Este bine cunoscut că principalele componente ale randamentului acestei culturi sunt densitatea, numărul de boabe pe calatidiu și masa a 1000 de boabe, conținutul de ulei. Densitatea plantelor este primul component al randamentului, fiind de altfel promotorul celorlalte componente.

Densitatea este influențată de respectarea unor reguli agrotehnice caracteristice pentru această cultură, dar și de adaptarea acestora în funcție de zona pedoclimatică. Respectarea acestora creează premisele unei culturi cu o densitate optimă și o uniformitate a plantelor care vor duce la o serie de avantaje în etapele următoare.

 

Agrotehnica susține densitatea

Pentru o abordare profesionistă în recomandarea soluțiilor de fertilizare este important să amintim de biologia plantei, fiziologia și consumul specific. Ce aspecte urmărim?

  • • în primele faze de vegetație, sistemul radicular se dezvoltă mai rapid comparativ cu cel foliar;
  • • acordați importanță plantei premergătoare (cu consumurile specifice în elemente nutritive);
  • • aprovizionarea solului cu elemente nutritive;
  • • proprietățile fizice și chimice ale solului;
  • • epoca de aplicare;
  • • metoda de aplicare.

 

Ce produse recomandă specialiștii în nutriție?

Țînând cont de criteriile menționate anterior, specialiștii în nutriție vegetală Timac Agro recomandă pentru fertilizarea de bază produsele din gamele Eurofertil, Duofertil, Top Phos.

logo TOP-PHOS timac

Pentru o răsărire rapidă și o evoluție bună a tinerelor plante, biostimulatorii microgranulați pot oferi o variantă în maximizarea primului component de randament – densitatea culturii și uniformitatea acesteia odată cu semănatul.

logo fertiactyl timac

După răsărire, Gama Fertiactyl duce la dezvoltarea suportului plantei atât nutrițional, cât și mecanic. Să nu uităm de caracteristica biologică – dezvoltarea sistemului radicular cu viteză mai mare decât a celui foliar în primele faze de vegetație!

logo duofertil timac

Pentru o bună dezvoltare a sistemului radicular – fosforul – este elementul principal și totodată cel vulnerabil, absorția lui fiind influențată de mai mulți factori restrictivi (apă, temperatură, pH).

 

Contactați cu încredere specialiștii Timac Agro România. Dispunem de toate instrumentele necesare pentru a vă sprijini în teren și a va oferi soluțiile cele mai potrivite în vederea creșterii profitabilității fermei dumneavoastră!

Logo Timac 15 ANI

un articol de TIMAC AGRO ROMÂNIA

mai multe pe această temă www.ro.timacagro.com

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →