Plantele aromatizante, condimentele și extractele din plante sunt utilizate de secole pentru a face alimentele mai gustoase, unele având efecte benefice asupra sănătății organismului uman și animal.
Efectul medicinal poate avea la bază unul sau mai mulți dintre următorii componenți bioactivi: alcaloizi (analgetici), flavonoide (diuretice, anti-inflamatoare, antispastice), substanțe amare (digestive, antimicrobiene), substanțe mucilaginoase (anti inflamatorii, gastrice, laxative), saponine (anti inflamatorii), tanini (astringenți), fenoli antibacterieni, glicozide etc.
Folosirea acestora în scop biostimulator urmărește și alte efecte benefice: stimularea creșterii, stimularea consumului de hrană, îmbunătățirea digestiei și a valorificării hranei (prin stimularea secreției pancreatice și prin suplimentare enzimatică, modularea sistemului imunitar și pe aceste baze îmbunătățirea performanțelor zootehnice în general).
Plante cu efect antibiotic
În tabelul 1 sunt prezentate o serie de plante folosite pentru obținerea unor astfel de aditivi, proprietățile lor și efectele scontate.
Aproape toate plantele posedă mecanisme proprii de protecție împotriva bolilor, prin acumularea de produși ai metabolismului secundar în țesuturi. Restrângerea utilizării antibioticelor în nutriția animalelor a condus la folosirea a diferiți compuși din plante ca o posibilă alternativă naturală. Compușii din plante care acționează asemănător cu antibioticele produse de fungi pot fi utilizați pentru înlocuirea unor promotori de creștere.
Fitoaditivii furajeri sunt un grup foarte heterogen de aditivi obținuți din frunze, rădăcini, tuberculi sau fructe ale plantelor medicinale, condimentelor și altor plante. Sunt disponibili fie sub formă solidă, uscată și măcinată, fie ca extract sau ca uleiuri esențiale. Deși la modul general acești aditivi sunt considerați siguri pentru om și animale, literatura de specialitate arată că o preocupare de bază a cercetării de profil constă în determinarea cât mai exactă a componenților activi din aceste plante și reglementarea utilizării lor.
Fitogenii prezintă o foarte mare variație în ceea ce privește compușii chimici din care sunt alcătuiți, în funcție de compoziția chimică a plantelor, condițiile climatice, locul sau timpul recoltării. Prin urmare, diferențele în ceea ce privește eficacitatea între diferitele produse comerciale existente pe piață pot fi atribuite, în principal, compoziției în principii activi diferite a acestora (tabelul 2).
Proprietățile plantelor folosite ca fitoaditivi
Dintre plantele medicinale și condimentele prezentate, cel mai folosit este oregano. El este bogat în carvacrol și timol, având proprietăți antibacteriene și antioxidante puternice. În urma unor experimente, efectuate „in vitro”, s-a arătat că oregano și scorțișoara sunt foarte eficace împotriva unor bacterii patogene ce includ E. coli, Salmonella typhimurium și Clostridium perfrigens.
Plantele precum rozmarinul, oregano, lămâița sau salvia au puternice proprietăți antioxidante. Alte plante (ghimbirul, cuișoarele, nucșoara, măslinele, ceaiul verde și strugurii) sunt bogate în antioxidanți.
Uleiurile esențiale sunt produse secundare obținute din plante, odorante, care conțin majoritatea substanțelor active din plantă, fiind în principal hidrocarburi (terpene), compuși oxigenați (alcooli, aldehide, cetone) și un procent redus de reziduuri nevolatile (parafină, ceară). Ele sunt obținute din plante, în principal, prin distilare. Folosirea uleiurilor esențiale are o tradiție lungă, în producerea de parfumuri, arome pentru alimente, deodoranți și produse farmaceutice. În nutriția umană, calitățile lor atractante și digestive au fost demult recunoscute, plantele aromatice fiind folosite în medicina tradițională umană și veterinară. Compoziția lor chimică este foarte variată, incluzând un număr destul de mare de substanțe necunoscute. În tabelul 3 este prezentat numărul de compuși biologic activi, care intră în componența uleiurilor esențiale extrase din plante medicinale și condimente, precum și efectul acestora.
Oregano conține 14 substanțe cu proprietăți antioxidante. Mai mult, au fost identificate și 19 substanțe care posedă proprietăți bactericide.
Prin urmare, nu ezitati să folosiți fitoaditivii în hrana animalelor!
Tabelul 1: PLANTE FOLOSITE CA FITOADITIVI ȘI PROPRIETĂȚILE ACESTORA

A – stimularea apetitului
B – digestiv
C – antidiareic
D – antiinflamator
E – prolactogen
F – tonifiant
G – antiseptic
H – antioxidant
I – antibacterian
TABELUL 2: PRINCIPII ACTIVI AI UNOR PLANTE MEDICINALE ȘI CONDIMENTE FOLOSITE CA FITOADITIVI

TABELUL 3: COMPUȘI BIOLOGIC ACTIVI EXTRAȘI DIN PLANTE MEDICINALE/CONDIMENTE ȘI EFECTELE ACESTORA

Articol publicat in revista Ferma nr.7(168) 15 – 30 aprilie 2016