“Fie pâinea bună, rea, are evaziunea-n ea!” - Revista Ferma
4 minute de citit

“Fie pâinea bună, rea, are evaziunea-n ea!”

coperta rb februarie 2013 m “Fie pâinea bună, rea, are evaziunea-n ea!”

Primul-ministru, Victor Ponta, şi-a anunţat intenţia de a diferenţia cota de TVA la alimentele de bază.

„Vreau să facem întâi un proiect-pilot, de exemplu, la pâine. Vreau să luăm pe tot lanţul de producţie să vedem ce înseamnă implicaţie bugetară; e ca şi cum, de la 24 la 9 procente, considerăm toţi cei 15 la sută neîncasări (…) Şi să vedem la sfârşitul anului dacă acest proiect-pilot ne arată că, de fapt, avem la pâine mai multe facturi emise, mai multe taxe plătite sau nu!”

În acelaşi ton, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că această măsură ar putea fi introdusă în mod experimental în semestrul al doilea din acest an. Iar dacă se va dovedi a fi un “proiect de succes”, atunci ar putea fi extins şi la alte produse agroalimentare.

Relaxarea fiscală ar creşte baza de impozitare?! Proiectul-pilot de reducere a TVA la pâine pare a fi un experiment unic în ştiinţa economică, nicicând implementat în anii de după Revoluţie. Paradoxal, în esenţă, filozofia acestei măsuri politico-economice are în structură următorul principiu: relaxarea fiscală va permite creşterea veniturilor bugetare! Astfel, se va reduce simţitor fenomenul evazionist, iar economia neagră se va decolora cromatic, spre gri şi alb…

Întrebarea este următoarea: măsura va avea sorţi de izbândă? Poate! Ea este seducătoare, provocatoare şi cred că merită a fi încercată, cu toate că premierul Ponta a declarat că finanţatorul extern – FMI – şi-a arătat o umbră de neîncredere: „Cine ne garantează că ceea ce spuneţi voi, ideea frumoasă, optimistă, că dacă aveţi TVA-ul mai mic, încasaţi? Arătaţi-ne un proiect care a reuşit pe această zonă!”

Reducerea TVA la pâine cu 15 procente ar fi numai un prim pas. Cu siguranţă că vor mai urma şi alţii, într-un complex de măsuri coerent, articulat şi atent controlat. Spre exemplu, intensificarea acţiunilor de verificare şi control operativ al actorilor din domeniu, acţiuni încheiate cu măsuri coercitive duse până la extrem pentru a descuraja practicile şi comportamentul evazionist.

Este îndeobşte cunoscut faptul că pe lanţul cereale-morărit-panificaţie, evaziunea fiscală a găsit un “pat germinativ” excelent pregătit. Din anumite estimări, aici ar rezulta aproximativ 1 miliard de euro evaziune fiscală.

Totuşi, persistă o întrebare la nivelul bunului simţ! Dacă oficial se recunoaşte fenomenul evazionist în diferite domenii, de ce nu s-a intervenit eficient până acum? O posibilă explicaţie să fie complicitatea între evazionişti, organele de control şi decidentul politic? Oare banii negri pentru ungerea şi funcţionarea unui sistem politic profund corupt în structura lui intimă nu provin şi din evaziunea fiscală?

În România, industria evaziunii fiscale funcţionează la foc continuu cu toate “cuptoarele”. Fiecare îmbucătură de pâine pe care o molfăim zilnic, anafura de fiecare zi, poartă în miez plămădeala evaziunii fiscale. Şi a corupţiei! De aceea, poate că programul-pilot de reducere a cotei de TVA la pâine ar trebui experimentat chiar de… ieri!

“Din punctul nostru de vedere, am vrea să fie implementat mai repede, începând chiar de la 1 februarie sau cu 1 martie”, ne-a declarat Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit şi Panificaţie.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →