Festivalul oierilor de la Costești - Revista Ferma
4 minute de citit

Festivalul oierilor de la Costești

costesti111 m Festivalul oierilor de la Costești

Asociația crescătorilor de ovine “Dacia” din județul Hunedoara, condusă de Dumitru Andreșoi, – om de-al locului -, ajutat de Ionela Mogoroșan și de consilierii asociației, a organizat și în acest an, în data de 5 octombrie 2014, „Sărbătoarea crescătorilor de ovine Țurcană – Regina munților”.

 

O lume pastorală aparte

După multe idei și bune intenții, acum 10 ani, s-a conturat la Costești o primă expoziție de oi de rasă Țurcană, prezentate în 35 de boxe. De atunci, Costeștiul este o destinație unde, de regulă, în prima duminică din octombrie, se organizează sărbătoarea crescătorilor de ovine de rasă Țurcană.

Cu un viu interes a fost așteptată cea de-a zecea ediție a expoziției de ovine de la Costești, organizată pe un teritoriu istoric, cu aspect de amfiteatru natural, ce oferă o frumoasă panoramă a Munților Orăștiei. Un loc fain unde de-a lungul veacurilor s-au păstrat obiceiurile locale, datorită oierilor și a pasiunii lor pentru lucrul bine făcut. 

Plecând de la Orăștie, pe valea Râului Grădiște, descoperiți o lume pastorală aparte, cu așezări vechi și un ritm de viață domol. Din fiecare sat de pe valea Grădiștei, se desprind drumuri și cărări de munte ce leagă localitățile din vale de satele din zona montană a platoului Luncani, locuite numai de oieri.

 

Sărbătoarea Țurcanelor

Pentru oierii expozanți au fost pregătite 140 boxe, în care au fost expuse numai oi de rasă Țurcană, majoritatea din varietatea Bucălaie (cu părul de pe față și de pe picioare de culoare castaniu-închis până la negru), oaia Brează (cu o dungă albă pe față pe un fond de culoare gri spre castaniu) și Țurcanele albe (Băle).

Oile Țurcană bucălaie din această zonă prezintă două subvarietăți, și anume: Țurcană bucălaie buhoasă cu perciuni fini până aproape de gură și un moț de lână care le acoperă fața, și Țurcană bucălaie cu fața neacoperită (curată, liberă), cu un breton scurt și părul de pe față scurt și lucios.

De regulă, Țurcanele bucălaie buhoase au o constituție robustă sau robustă spre fină, fiind orientate mai mult spre producția de carne, iar Țurcanele bucălaie cu fața curată, spre producția de lapte.

În acest an, am observat că, 80% dintre oile Țurcană bucălaie erau buhoase, ceea ce demonstrează orientarea celor mai mulți crescători spre producția de carne.

Țurcanele breze au o constituție mai fină și sunt considerate de crescători cele mai bune pentru producția de lapte.

 

Ovine din 80 de stâne

Foarte apreciate în zonă sunt și oile Țurcane albe (bele, băle) și oacheșe (părul de pe față alb cu un contur închis în jurul ochilor), crescute mai mult pe valea Mureșului și în zona Munților Apuseni.

Ovinele prezentate în expoziție au fost evaluate de o comisie în frunte cu Camelia Manole, Ioan Stoicoi și Dorin Vulc, care au apreciat că, din cei 80 crescători care au expus oi, cele mai valoroase exemplare de ovine sunt ale crescătorilor: Dumitru Andreșoi, Gheorghe Bodea, Ioan Toncea, Doru Ursic, Petru Bruzan, Gruia Razvan Ionescu, Petru Toncea, Adam Toncea – care au expus exemplare de Țurcană Bucălaie, precum și Ioan Lal (Țurnana Oacheșă), Aleador Voina (Belă și  Oacheșă), Cosmin Bancu (Rațca) și Dane Lada (oaia Brează).

 

Un adevărat festival al performanței

La deschiderea expoziției, în cuvântul său, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Daniel Constantin – i-a elogiat pe oieri și pe organizatori pentru exemplarele frumoase de ovine aduse în expoziție și a precizat că, sectorul de creștere a ovinelor va fi în atenția reprezentanților ministerului.

Președintele Asociației Pro-Ovis, Ioan Câmpian, a dorit să precizeze că dezvoltarea acestui sector este strâns legată de adoptarea unor politici agricole care să țină cont și de nevoile crescătorilor de ovine.

După încheierea festivității de deschidere, a urmat un program artistic susținut de cincisprezece artiști populari renumiți, care i-au încântat pe cei peste cinci mii de spectatori prezenți.

Am plecat de la Costești cu sentimentul că această expoziție este un adevărat festival al performanței, al bucuriei, al cântecului și al dansului popular, specifice oierilor din sudul Transilvaniei.

Cisteste si...

Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Recomandările redacției
Ultimele articole
Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Citește mai multe știri →