Este o investiţie foarte bună pentru un randament superior al culturilor prin creşterea calităţii şi, implicit, a preţului de vânzare.
Întâi de toate, un pic de agrochimie. Potasiul este unul dintre cele trei macroelemente – azot, potasiu, fosfor -, ceea ce înseamnă că este unul dintre elementele cele mai răspândite în anatomia şi fiziologia plantelor. Enumerăm câteva procese în care potasiul are un rol esenţial.
Trebuie să menţionăm că aproximativ 60 de enzime din plante conţin potasiu, ceea ce înseamnă implicarea acestui element în procese precum sinteza de proteine şi carbohidraţi, creşterea meristemelor, menţinerea echilibrului hidric, precum şi în procesul de fotosinteză. De asemenea, potasiul face posibilă menţinerea pH-ului din plante la un nivel aproape de cel neutru (7), fapt ce asigură că reacţiile chimice din plante au loc normal.
Potasiul este foarte important în procesul de fotosinteză, fără acest element nu ar fi posibilă transformarea energiei solare în energie chimică. După cum ştim, în prezenţa energiei solare, moleculele de energie inferioară, ADP (adenozină difosfat) şi NADP (nicotinamidă adenozină dinucleotidă fosfat), sunt transformate în moleculele ATP şi NADPH. ATP conţine potasiu, deci acest element este esenţial pentru viaţa regnului vegetal.
Regimul hidric: Potasiul contribuie la reglarea regimului hidric în celulă şi a respiraţiei prin controlul activităţii stomatelor. În timpul zilei, când fluxul luminos creşte, stomatele se deschid, cantitatea de sucroză produsă prin fotosinteză creşte, în timp ce conţinutul de potasiu din plantă scade.
Transportul zaharurilor: Potasiul intervine în transportul zaharurilor şi în stocarea acestora în organele de rezervă (seminţe, tuberculi, rădăcini şi fructe). Transportul glucidelor se realizează prin sinergia azot-potasiu.
Asigurarea nutriţiei corecte prin fertilizarea foliară
Potasiul se găseşte în cantităţi ridicate în sol, dar din cauza formei, adică a compusului chimic din care face parte, plantele nu-l pot absorbi cu uşurinţă în toate cazurile. De aceea, este necesar să administraţi potasiu sub formă de fertilizant foliar, care asigură o nutriţie corectă, echilibrată şi eficientă, tradusă într-o bună dezvoltare şi o producţie de calitate.
O eventuală carenţă de potasiu afectează activitatea enzimelor din plante, ceea ce conduce la scăderea cantităţii de: acizi organici, amidon şi alte polizaharide, precum şi a celei de celuloză. Din cauza deficienţei de potasiu, se observă ofilirea plantelor şi scăderea fotosintezei, scăderea toleranţei la dăunători şi o productivitate scăzută.
De aceea, pentru a vă asigura că veţi obţine producţii de cea mai bună calitate, vă recomandăm să aplicaţi în culturile dumneavoastră de legume Wuxal K 40. Acest produs prezintă un conţinut ridicat de potasiu, îmbunătăţeşte rezistenţa plantelor la stresul termic şi conduce la un aspect foarte bun al legumelor în ceea ce priveşte forma şi culoarea, sporind, de asemenea, aroma şi conţinutul de zaharuri.
În plus, micro şi macroelementele conţinute, aflate în proporţii optime, oferă culturilor de legume nutriţie echilibrată, contribuind la sănătatea plantelor şi la creşterea productivităţii acestora.
Doză şi aplicare: 4-5 l/ha; se realizează 3-4 aplicări, pe durata perioadei de vegetaţie.
Text şi foto: Kwizda Agro România
EFICIENŢĂ GARANTATĂ DE ŞAPTE TIPURI DE ADJUVANŢI
Ca şi ceilalţi fertilizanţi foliari din gama Wuxal, Wuxal K 40 conţine şapte tipuri de adjuvanţi ce eficientizează atât absorbţia nutrienţilor, cât şi acţiunea celorlalte substanţe active din amestecul de tratare. Agenţii de chelatare împiedică reacţia dintre nutrienţi şi restul substanţelor din soluţie, asigurând astfel disponibilitatea substanţelor necesare culturilor. Agenţii anti-evaporare împiedică evaporarea picăturilor. Umectanţii fac posibilă reactivarea depozitului rezidual cu ajutorul umidităţii oferite de precipitaţii şi rouă. Surfactanţii permit distribuirea egală şi extinsă a soluţiei pulverizate pe frunză. Agenţii de tamponare ajută la menţinerea pH-ului la un nivel optim, asigurând condiţiile chimice necesare absorbţiei nutrienţilor şi acţiunii celorlalte substanţe active. Stickerii împiedică spălarea nutrienţilor de către ploaie, iar agenţii de amestecare menţin nutrienţii în suspensie o perioadă îndelungată de timp.