Şi are toate şansele să atingă acest obiectiv, l-a asigurat expertul israelian Eliezer Frumerman, fost director de ţară la Makhteshim Agan (actualul Adama), în prezent consultant privat şi un bun cunoscător al agriculturii de la noi.
Reţeta este oarecum la îndemână şi presupune utilizarea fertilizanţilor foliari. Dar nu orice fel de substanţe, ci un produs revoluţionar venit tocmai din Polonia, creaţia companiei Dr. Green. Chiar dacă nu se fereşte să recunoască faptul că nu vede mari beneficii prin utilizarea fertilizanţilor foliari, directorul Combinatului Agroindustrial Curtici a acceptat provocarea polonezilor de a încerca produsul, cu gândul la cele 6 tone de rapiţă, producţie medie pe care nimeni nu pare să o mai fi realizat până în prezent în România. Pentru moment a înfiinţat un lot experimental pe 20 de hectare în care a utilizat produsul minune al celor de la Dr. Green. Iar rezultatele încep deja să se vadă. „Pe aceste suprafeţe, rădăcinile plantelor sunt mai lungi cu circa 15 cm faţă de tehnologia clasică. Dacă plantele aveau normal rădăcini de 20 cm, cele tratate cu Dr. Green aveau 35 cm şi erau mai bogate în perişori absorbanţi. Asta este foarte important pentru dezvoltarea ulterioară a plantelor, pentru că astfel vor avea cum să-şi extragă apa şi substanţele nutritive din sol. O rădăcină bună îţi asigură producţii bune”, susţine Dimitrie Muscă.
Beneficii economice
Într-adevăr, rolul fertilizanţilor foliari este de a stimula producţiile, îl completează Eliezer Frumerman. „E ca şi cum ai prepara o salată fără sare, piper, ulei şi lămâie. Ar fi fără gust. Culturile agricole sunt la fel, iar fertilizanţii foliari reprezintă valoarea adăugată. Ei ajută planta să obţină din sol toate elementele de care are nevoie pentru a-şi exprima potenţialul maxim de producţie”, consideră israelianul.
Suprafaţa totală însămânţată cu rapiţă la CAI Curtici în sezonul 2017-2018 este de 1.500 de hectare, iar cultura a rezistat foarte bine până acum. E drept că nici nu au fost presiuni deosebite. „Pe cele 20 de hectare experimentale, când am efectuat tratamentul cu tebuconazol, un litru pe hectar, am aplicat şi retardant de creştere, iar tot atunci am folosit şi substanţa celor de la Dr. Green. Asta se întâmpla la începutul lunii octombrie. Rapiţa arată excelent acum. Pe metrul pătrat densitatea este de circa 48 de plante. În mod normal ar trebui să obţinem o producţie între 5 şi 6 tone”, ne-a explicat inginerul agronom.
Formula celor de la Dr. Green conţine aminoacizi, vitamine şi alte substanţe care preiau controlul asupra plantei. O doză pentru un hectar conţine 200 grame de bohr, 100 grame de mangan, 50 grame de fier, 40 grame de zinc, 4 grame de cupru şi un gram de molibden. Toate aceste elemente ajung în final să fie absorbite de plante. Pe lângă faptul că plantele tratate cu acest produs vor fi mai sănătoase şi mai viguroase, ele vor aduce şi beneficii economice fermierului. „Din calculele noastre reiese că la 150 de lei investiţi pe fiecare hectar, este asigurat un câştig de 500 de lei, ca producţie, adică un profit net de 350 de lei!”, afirmă Grzegorz Witek, reprezentantul companiei poloneze.
Un articol semnat de LIVIU GORDEA
Pentru mai multe detalii despre acest subiect citiţi articolul din revista Ferma nr. 3/207 (ediţia 15-28 februarie 2018)