Fermierul recordist din inima Câmpiei Brăilei - Revista Ferma
5 minute de citit

Fermierul recordist din inima Câmpiei Brăilei

grau11 m Fermierul recordist din inima Câmpiei Brăilei

„Culturile semănate în toamna trecută sunt de la excelent în… sus!”, ne spune fermierul radios, după care continuă cu… „mărturisirile”: „Când ai două nopți de minus 22-23 de grade și cu culturi din toamnă semănate în frig, nu încerci vreo senzație prea plăcută!” Agronomul Costică Măcelaru ne spune că 80% din suprafața fermei „am semănat ca înecatul în toamnă”. Astfel, vremea tomnatică a fost prielnică, iar condițiile optime de lucru, a și plouat la timp, așa că fermierul a zorit să înființeze 150 ha de rapiță, tot atâtea cu grâu și 100 ha de orz. Acum inginerul Costică Măcelaru are toate motivele să zâmbească: solul s-a dezghețat, terenul are o bună aprovizionare cu apă, plantele au depășit cu bine stresul termic. „De acuma mai am o ușoară emoție, dar nejustificată; să nu se dilueze sucul celular ca urmare a căldurilor în momentul când plantele vor ieși din repausul vegetativ. Mă bucur că au trecut fără probleme peste valul de ger. Am vrut să recoltez monoliți când erau minus 20 de grade, dar nu am reușit din cauza solului prea înghețat în profunzime”, a explicat fermierul.

Fertilizarea – „substanța activă” a marilor recolte
Inginerul Costică Măcelaru așteaptă să se desprimăvăreze de-a binelea și să completeze doza de azot la culturile semănate în toamna trecută. „Dau ca hrană plantelor azotat de amoniu, că… nu-mi place ureea! (râde). La rapiță, voi adăuga în fertilizare și alte elemente de care are nevoie planta: sulf, calciu, bor. Am văzut în oferta comercială a CiCH Năvodari îngrășăminte de azot cu eliberare lentă. Vorbind în substanță activă, voi completa la grâu cu 120 kg azot, la orz 100 kg și la rapiță 80 kg N”, a precizat agronomul.

Experința „Măcelaru” la porumb
Inginerul agronom Costică Măcelaru ne-a declarat că deține „secretul tehnologic” al marilor recolte de porumb. „Ar fi interesant pentru colegii mei, fermierii, să afle că am o tehnologie deosebită la porumb pe care o fac de trei ani de zile cu bune rezultate”. Iată despre ce este vorba. „După recoltarea culturilor care eliberează devreme câmpul, rapiță și păioase, intru imediat cu plugul la ogorât, în pământul uscat al Bărăganului. La prima ploaie mai consistentă, am intrat cu combinatorul și pregătesc terenul ca pentru semănat. Apoi… sănătate!”, explică fermierul.
După deprimăvărare, fermierul nu a mai efectuat nici o lucrare de pregătire, în ultimii trei ani nu a fost cazul. Continuă cu „spovedania” verigilor tehnologice: „Intru la semănat când temperatura este de 6 grade în sol, cam în primele zile ale lunii aprilie, dar atenție, respectând densitățile recomandate ale fiecărui hibrid în parte. La 10 zile după semănat, dau un Glifosat și mai departe aplic tehnologia standard de cultivare a porumbului”.
Fermierul brăilean acordă o atenție sporită nutriției plantelor, mai ales atunci când nevoile vegetative o cer. „La semănat, administrez fertilizantul starter DAP 18:46:0, în doză de 150 kg/ha, la care mai vin cu 28 kg/ha de Physiostart cu zinc, un îngrășământ microgranulat comercializat de Timac Agro. Administrez nutrienții în două fracții, la prima lucrare cu cultivatorul, vin cu jumătate din doza de azot, adică 70 kg N la hectar substanță activă (s.a.), la care mai adaug 60 kg/ha fosfor s.a. Ulterior, mai aplic și cealaltă jumătate din cantitatea de azot. Trebuie să precizez faptul că în vara anului 2014, am fertilizat întreaga suprafață cu gunoi de pasăre fermentat, în doză de 30 tone pe hectar”.
Potrivit fermierului din Bărăgan, a făcut o pasiune pentru genetica Dekalb a companiei Monsanto. An de an cultivă hibrizii din grupa de maturitate FAO 300 până la FAO 500, în suprafețe modulare de câte 20-25 ha pentru fiecare hibrid. „În acest mod am obținut, anul trecut, la porumb, o producție de 10.000 kg/ha, în condiții de neirigare. Aceeași tehnologie o voi aplica și în această campanie agricolă de primăvară. Este pariul meu cu Bărăganu!”, mă asigură Costică Măcelaru.


ÎN BĂRĂGAN, GRÂU DE 9 TONE LA HECTAR
În Bărăganul brăilean, Costică Măcelaru a obținut în ultimii ani producții de care „mi-e jenă să spun, să nu se supere colegii mei, agronomi; dar ăsta este adevărul. Am avut anul trecut aproape de 9.000 kg de grâu la hectar, în condiții de neirigare. Am folosit un soi de la KWS, Exotic, în tehnologie intensivă. La toamnă, am să încerc cu hibrizii de la Saaten Union. Și la orz, m-am apropiat de 8.000 kg/ha”, ne-a declarat fermierul… „recordist” din stepa Brăilei.

Articol publicat in revista Ferma nr.3(164) 15-29 februarie 2016

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →