Fermierul gălăţean Neculai Ropotan e mândru de culturile sale - Revista Ferma
2 minute de citit

Fermierul gălăţean Neculai Ropotan e mândru de culturile sale

“La noi, la Băleni, e secetă de câţiva ani. Culturile de păioase au avut de trecut serioase examene: seceta prelungită din toamnă până la venirea precipitaţiilor, dincolo de pragul iernii, urmată în primăvară de oscilaţii mari de temperatură.

Pentru că au început să apară bolile aparatului foliar, îndeosebi făinarea, septorioza, rugina), iar buruienile intrase în competiţie cu cerealele, am decis să aplic o tehnologie de intervenţie: un erbicid, urmat la o săptămână de un fungicid în amestec cu un biostimulator pe bază de aminoacizi”, ne-a declarat cultivatorul.

 

Tehnologie inversă

 

Acesta suţine că la recomandarea unui inginer agronom cu experienţă, pe solele unde grâul nu a fost atât de dezvoltat, a intervenit cu o tehnolgie… inversă; mai întâi a stropit cu fungicid şi biostimulator, iar la câteva zile, a erbicidat.   

Neculai Ropotan lucrează câteva sute de hectare de teren cu maşini şi utilaje agricole performante, crește animale şi deţine și o unitate de panificaţie-patiserie. E bucuros că a încheiat însămânţările de primăvară perioada optimă. Când a fost nevoie s-a urcat pe tractor şi Luminiţa, soţia sa, lăsând cozonacii, covrigii şi pâinea aburindă şi să se… calmeze!  

Starea culturilor agricole în luna florilor de mai_b 

“Am făcut cam tot ce trebuie în câmp!”

 

Fermierul mehedinţean Teodor Mardale ne spune că, deocamdată, este totul bine; culturile de rapiţă, orz şi de grâu parcurg stadii normale de dezvoltare vegetativă.

“Am făcut cam tot ce trebuie la timp şi bine şi de asta nu am probleme în câmp!”, ne-a declarat administratorul fermei Pristol Land.     

Agricultorul are semănate în comuna Pristol circa 280 ha de rapiţă, 600 de grâu şi 100 cu orz. De asemenea, în această primăvară a însămânţat 320 ha de floarea soarelui şi 130 de porumb.  

“Am terminat erbicidatul, fertilizarea fazială, solul are are apă, e totul în regulă. Am cheltuit cam 6.000 de lei/ha în medie cu semănăturile de toamnă şi ceva mai puţin cu cele de primăvară”, a precizat Teodor Mardale.   

 

Marian MUŞAT

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →