4 minute de citit

FERMIERUL ANULUI din Marea Britanie a redus considerabil costurile cu furajarea găinilor și a mieilor. Cu ce a înlocuit soia din rație?

Craig and Claire Grant Mixed Farmer of Year 041 C Angus Findlay FERMIERUL ANULUI din Marea Britanie a redus considerabil costurile cu furajarea găinilor și a mieilor. Cu ce a înlocuit soia din rație?
Craig and Claire Grant – FERMIERUL ANULUI în Marea Britanie / credit foto: www.fwi.co.uk

Fermierul anului 2023 în Marea Britanie. Revista Farmers Weekly a publicat numele celor desemnați de un juriu imparțial ca fiind cei mai buni dintre cei buni fermieri din Regat.

Soții Claire și Craig Grant s-au detașat de ceilalți fermieri nominalizați la râvnitul titlu, prin practicile agricole inovatoare pe care le-au integrat în ferma lor mixtă.

FERMA CU DE TOATE: GĂINI OUĂTOARE, VACI ȘI OI

Craig și Claire au o fermă zootehnică mixtă care numără 160.000 de găini ouătoare (în sistem ”free-range”), 270 de juninci pentru reproducție și o turmă de 1.500 capete oi și miei.

Ambiția lor de a-și dezvolta afacerea agricolă de la Kindrought, lângă Fraserburgh, în nord-estul Scoției, i-a determinat să investească, ajungând în prezent la 320 de hectare de teren agricol (suprafața totală a exploatației).

200 de hectare sunt fertilizate organic (cu gunoi de pasăre și dejecții provenite din ferma de bovine) și destinate producției de furaje pentru animalele din fermă.

Cei de la Farmers Weekly i-au apreciat și pentru sistemul inovator de hrănire divizată a găinilor, primul de acest fel din Marea Britanie (un sistem anti-risipă).

Mai mult, au creat și o piață locală pentru producătorii de legume din nord-estul Scoției.

Craig and Claire Grant FERMIERUL ANULUI din Marea Britanie a redus considerabil costurile cu furajarea găinilor și a mieilor. Cu ce a înlocuit soia din rație?
Credit foto: corteva.ie

CUM AU REDUS COSTURILE CU FURAJAREA?

Facturile din ce în ce mai mari pentru furajele suplimentare i-au determinat pe soții Grant să vină cu o soluție inovativă, de pionierat în domeniul nutriției păsărilor, scriu cei de la Farmers Weekly.

Astfel, ei au înlocuit 50% din soia administrată în rația găinilor cu o altă sursă de proteină, dar mult mai ieftină: fasolea boabe!

Costul cu fasolea de primăvară este de 3 lire sterline/punct procentual de proteină, comparativ cu 8 lire, cât este soia. Cuplul de fermieri colaborează acum cu alți fermieri locali pentru a cultiva fasole pe suprafețe mai mari!

Ba mai mult, fasolea a fost introdusă și într-un amestec cu orz, pentru finisarea a peste 1.000 de miei!

Noul sistem furajer a redus și costurile cu îngrășămintele chimice, pajiștile fiind acum fertilizate 100% organic.

Bovinele și ovinele sunt ținute pe pășunile permanente, astfel încât, în ceea ce privește creșterea, furajarea și fertilizarea pășunilor și a terenurilor arabile, Craig și Claire au creat un circuit închis.

La succesul fermei lor contribuie și 15 angajați dedicați care, spun fermierii, sunt considerați membri ai familiei lor.

ACTIVI ÎN FERMĂ, DAR ȘI ÎN COMUNITATE

În ciuda faptului că desfășoară o serie de activități agricole, Craig and Claire Grant sunt preocupați în permanență de creșterea eficienței în producție prin acțiuni durabile, dar le rămâne timp și să se implice activ în comunitatea din care fac parte.

Au un parteneriat cu o școală din Manchester, oferind oportunități pentru formarea viitoarei generații de fermieri și au amenajat un drum public de 2.500 metri lungime care le traversează ferma, astfel încât toți cei interesați să vină în vizită să aibă acces facil.

VÂNZARE DIRECT DIN FERMĂ!

Vând ouă de la poarta fermei, dar și donează lunar o cantitate mare de ouă către o bancă de alimente.

Spiritul lor de echipă care inspiră și alți producători, analiza perspicace a costurilor și pasiunea pentru agricultură care se vede în fiecare aspect al afacerii lor demonstrează că agricultura comercială poate fi realizată într-un mod durabil.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →