„Fermierul Anului 2014” - Revista Ferma
6 minute de citit

„Fermierul Anului 2014”

alex 1 m „Fermierul Anului 2014”

Nominalizările pentru titul de „Fermierul Anului” au fost făcute de către Direcțiile Agricole Județene, pe baza datelor centralizate privind producțiile realizate atât în fermele vegetale, cât și în cele zootehnice.
Din fiecare județ  au fost premiați primii cinci fermieri, respectiv primii trei în funcție de producția raportată și alte două categorii speciale: ferme de familie (ferme mijlocii) și tineri fermieri.

Alex Tăședan, cel mai tânăr „Fermier al Anului”

La 23 de ani, Alexandru Tăședan, managerul LactoVest Curtici, jud. Arad, a fost desemnat de către MADR „Fermierul Anului 2014” la categoria „fermă mijlocie” în jud. Arad. În plus, se poate lăuda că este și cel mai tânăr șef de fermă din România.  „Se pare că am fost nominalizat pe baza producției medii anuale pe cap de vacă. În ferma mea, media zilnică pe cap de vacă este de 30,6 litri de lapte, iar media anuală pe cap de vacă în 365 de zile este de circa 9.300 kg/vacă. Producția vegetală o folosim pentru zootehnie, de fapt zootehnia performează pe baza producțiilor vegetale”, ne-a declarat Alex Tăședan.
„Este o recunoaștere a muncii mele de până acum și o satisfacție, după atâtea probleme pe care le întâmpini ca fermier, pentru că nu-i totul atât de frumos precum pare. Ne confruntăm cu multe greutăți, pe care le trecem fără nici un ajutor. Iar eu nu am experiența altor fermieri, cu care nu mă pot compara nici ca dimensiune a exploatației, nici ca ani de activitate în domeniu”, a spus tânărul fermier despre premiul obținut.

PNDR: „Ghidurile pentru fermele de vaci o să fie votate de primari”
Deși investițiile în agricultură au cea mai mare pondere în PNDR 2014-2020, sectorul agricol este insuficient reprezentat în Comitetul de Monitorizare a PNDR, reclamă Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România.
„Avem o nelămurire în legătură cu Comitetul de Monitorizare a PNDR, care se constituie acum și care va vota ghidurile pentru măsurile din PNDR 2014-2020. Noi am cerut încă din actualul PNDR schimbarea ponderii din Comitetul de Monitorizare. Conform împărțirii pe care vor să o facă cei de la Ministerul Agriculturii și pe care ne-au transmis-o spre analiză, agricultura are, din 27 de membri, doar patru reprezentanți, doi pe zootehnie și doi pe vegetal. Restul sunt 9  instituții parteneri publici, primării, sindicate, asociații de femei, veterinari, învățământ, mai primește Mediul două locuri și ne vom trezi că ghidurile pentru fermele de vaci, de oi, de porci, o să fie votate de primari.
Am cerut ca toate sectoarele mari – vacă, oaie, porc, pasăre, să avem cel puțin câte un reprezentant în Comitetul de Monitorizare. Sunt de acord că există măsuri în PNDR pentru activități non-agricole, transferul de cunosțiințe, pregătirea profesională, dar să vedem ponderea alocărilor financiare pe aceste sectoare și să vedem dacă se justifică prezența pentru fiecare segment a unui reprezentant în Comitet, în detrimentul agricultorilor”, ne-a declarat, nemulțumit, Claudiu Frânc.

UE: Sprijin pentru piața laptelui
Comisia Europeană a anunțat că va oferi sprijin pentru depozitarea în regim privat a untului, a laptelui praf degresat (LPD) și a anumitor brânzeturi, în scopul de a atenua impactul restricțiilor rusești la importurile de produse lactate din UE. Sprijinul va acoperi costurile zilnice de depozitare a acestor produse pentru o perioadă de la 3 la 7 luni.

Bani în plus pentru promovarea produselor agricole

Comisia Europeană (CE) va aloca o finanțare suplimentară de 30 mil. euro pentru programele de promovare din cadrul Politicii Agricole Comune (PAC) care încep în 2015. Măsura este menită să reducă impactul embargo-ului Rusiei împotriva anumitor produse agricole din UE.
Fondurile suplimentare vin pe lângă cele 60 mil. euro prevăzute deja anual în bugetul PAC pentru aceste programe. Având în vedere că aceste scheme sunt cofinanțate, modificarea operată de CE ar putea să însemne o finanțare suplimentară în valoare de 60 mil. euro pentru măsurile de promovare.

Pescuitul, de la Mediu, la Agricultură
Guvernul a hotărât trecerea Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură din subordinea Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice în subordinea Ministerului Agriculturii.
Prin OUG adoptată de Guvern în 10 septembrie 2014 se are în vedere elaborarea unitară și urgentă a Strategiei Naționale a Sectorului Pescăresc 2014-2020, precum și asigurarea finanțării programelor multianuale pentru colectarea datelor, inspecție și control în sectorul pescăresc, precum și creșterea gradului de absorbție a Fondurilor Europene pentru Pescuit alocate României în perioada 2014-2020.

Propuneri de modificare a Codului Silvic
Autorizarea construcțiilor la distanțe mai mici de 50 m de liziera pădurii s-ar putea face cu avizul structurii teritoriale a autorității publice centrale care răspunde de silvicultură, potrivit unei propuneri legislative adoptate de Senat la jumătatea lunii septembrie a.c.
Proiectul mai prevede ca obligatorie administrarea/asigurarea serviciilor silvice, prin ocoale silvice, pentru întregul fond forestier național, indiferent de forma de proprietate, dar și ca metodologia de cumpărare de teren de către Romsilva și de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică să se stabilească prin Hotărâre de Guvern.
Dacă propunerea legislativă va fi adoptată și de Camera Deputaților, vor fi sancționate ca infracțiuni penale și primirea, depozitarea, prelucrarea, transportul ori comercializarea materialelor lemnoase fără proveniență legală.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Citește mai multe știri →