FERMIERII, în prima linie de luptă pentru supravieţuirea noastră! - Revista Ferma
3 minute de citit

FERMIERII, în prima linie de luptă pentru supravieţuirea noastră!

Europarlamentarul Daniel Buda avea dreptate când afirma că supravieţuirea noastră depinde în mare măsură şi de capacitatea fermierilor de a furniza mai departe necesarul de alimente, la un preţ corect şi standarde ridicate.

În contextul pandemiei comunitare de coronavirus, comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a recunoscut şi apreciat eforturile fermierilor la recenta videoconferinţă cu miniştrilor agriculturii din UE: „Ne confruntăm cu o criză fără precedent şi le sunt tot mai recunoscător fermierilor şi producătorilor noştri pentru eforturile continue pe care le depun, în pofida dificultăţilor şi a presiunii crescânde. Aceste vremuri dificile au demonstrat rezilienţa lanţului nostru de aprovizionare cu alimente”.
Încă de la începutul crizei, Comisia Europeană a făcut cunoscute măsurile adoptate menite să sprijine sectorul agroalimentar, subliinind că atunci când va fi necesar, vor fi luate măsuri suplimentare.  

În primul rând, trebuie menţionată că în această perioadă dificilă prelungirea cu o lună de zile a perioadei de depunere a cererilor de plată în cadrul PAC, termenul-limită fiind 15 iunie 2020 şi nu 15 mai.
Apoi, ajutoare de stat mai mari. Conform noului Cadru temporar pentru ajutoare de stat, fermierii pot beneficia de un ajutor maxim de 100.000 euro/fermă, în timp ce societăţile de prelucrare şi de comercializare a alimentelor pot solicita un sprijin financiar de maximum 800.000 euro.
De asemenea, aceste măsuri pot fi completate de ajutoare de minimis pentru agricultură acordate de guvernele naţionale, fără a fi abrobate de Comisia Europeană.  
Plafonul acestora ajutoare naţionale a fost majorat la 20.000 euro, iar în unele cazuri până la pragul de 25 000 euro.
Ca urmare, în temeiul cadrului temporar, sprijinul naţional total care poate fi acordat unei ferme se ridică la 120.000 euro sau 125 000 euro.

Este necesar ca Ministerul Agriculturii să elaboreze proiectele de acte normative cu normele de aplicare cât mai urgent, şi să fie aprobate de Executiv, dat fiind starea de urgenţă în care se află ţara şi agricultura românească.   
“Comisia îşi coordonează îndeaproape deciziile cu cele ale statelor membre pentru a asigura funcţionarea pieţei unice a bunurilor prin crearea „culoarelor verzi”. Aceste culoare verzi, bazate pe punctele esenţiale desemnate de trecere a frontierelor, vor avea controale la trecerea frontierei care nu vor depăşi 15 minute. Acum se permite trecerea tuturor mărfurilor, inclusiv a produselor agroalimentare”, a postat Daniel Buda pe pagina de socializare.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →