Fermierii de succes recomandă utilizarea fungicidului Priaxor® EC la cultura de cereale - Revista Ferma
5 minute de citit

Fermierii de succes recomandă utilizarea fungicidului Priaxor® EC la cultura de cereale

Priaxor_b

Fiecare fermier țintește sus și caută să obțină întotdeauna performanțe ridicate. Condițiilede bază sunt: cunoștințele potrivite, tehnologia optimă și produsele performante. Astfel, indiferent de factorii de mediu, agronomii pot fi siguri că și-au luat toate măsurile de prevedere în lupta cu bolile păgubitoare.

Fungicidul Priaxor® EC, produs de compania BASF, este unul dintre produsele de ultimă generație în gama fungicidelor. Produsul conține fluxapiroxad și piraclostrobin, având atât rol de combatere a agenților patogeni, cât și de vitalizare a plantelor. Aplicat la cultura de cereale, fungicidul Priaxor® EC poate salva fără probleme până la 50% din potențialul de producție, comparativ cu o cultură netratată.

Dumitru ȘtirbuO astfel de problemă a avut și Dumitru Știrbu, de la SC Moldova Farming SRL, din Bacău: ”După înspicarea grâului am avut ceva probleme. Am folosit apoi Priaxor® EC, iar rezultatele au fost chiar bune. Nu am mai reușit să salvăm chiar 100% din producție, pentru că ne-am trezit prea târziu, dar 80% din producție a fost salvată. În afara eficienței asupra bolii, adică a eficienței fluxapiroxadului, efectul stay-green pentru cultură (efectul de vitalizare AgCelence) a fost cât se poate de vizibil, ” a spus domnul Știrbu.

 

 

 

Fungicidul Priaxor® EC se poate aplica la toate culturile de cereale, pentru combaterea optimă a septoriozei, ruginilor, pătării brune, făinării sau arsurii frunzelor. Doza recomandată de aplicare este de 0,75 – 1,5 litri/ha, în funcție de cultură și gradul de infestare. Se pot face maximum două tratamente pe an, păstrând între ele un interval de 21 de zile. Priaxor® EC se poate aplica atât în T1, cât și în tratamentul T2, de la mijlocul înfrățirii până la finalul înfloririi (stadiile BBCH 25 – 69).

 Comparatie_tratat_netratat_b

Un produs eficient contra Septoriatriticia căutat și domnul Marius Zărnescu, de la SC Agromec SRL, în județul Călărași. ”Cea mai mare problemă o avem cu o boală pe care toată lumea o știe: septorioza. Noi, începând de acum un an, folosim Priaxor® EC, care ne-a dat cele mai bune rezultate. Toți agricultorii știu că septorioza este supranumită ”boala decimării”, adică poți avea pierderi de 40-50% din producție. Gândiți-vă la o fermă unde producția medie la grâu este undeva între 8.500 – 9.000 kg la hectar, ce ar însemna să nu facă acest tratament. Deci Priaxor® EC este fungicidul care a rezolvat tot. Dacă până acum trebuia să facem combinații de fungicide, acum, cu Priaxor® EC, s-a rezolvat”, a declarat fermierul.

Marius _ZarnescuSecretul performanțelor produsului Priaxor® EC stă în formularea inovatoare și în cele două substanțe active. Fluxapiroxad, este cea mai nouă inovație din portofoliul BASF. Molecula poate lua două forme, lipofilă și hidrofilă, trecând ușor prin mediul celular, până la agentul patogen.

După aplicare, substanța aderă foarte bine la suprafața frunzei și formează depozite de cristale, rezistente la spălare, protejând și noile creșteri, pe o perioadă îndelungată. Piraclostrobin, cea de-a doua substanță activă din componența Priaxor® EC, are atât efect preventiv și curativ, cât și efect de vitalizare a plantei.

 

 

O cultură sănătoasă, care se menține verde mai mult timp, va absorbi mai mult azot, va avea o suprafață foliară mai mare, cu fotosinteză îmbunătățită și va rezista mai bine la acțiunea factorilor de stres. Evident, semințele vor avea mai mult timp pentru a acumula substanță.

 

Cristian ApetreiTehnologia AgCelence l-a încântat și pe Cristian Apetrei, de la ferma Tehnoind, în Piatra Neamț. ” Am folosit Priaxor® EC, pe care l-am aplicat în tratamentul al doilea, având cel mai bun efect de combatere a Septoriatritici și a ruginilor. Cel mai vizibil efect secundar a fost cel de creștere a rezistenței paiului.Asta, pe lângă efectul de înverzire – aproape că nu se mai usca grâul, acesta fiind un beneficiu care ne-a încântat foarte mult. Cultura rămâne verde, rămâne dornică de a extrage în continuare nutrienții și de a crește producția.

 

Recomand din toată inima utilizarea fungicidului Priaxor® EC, în special la orz, unde are efecte extraordinare. Bineînțeles, rezultatele au fost peste așteptări și în cultura de grâu”, a spus Cristian Apetrei.

Alin MirzacFolosirea produsului este indicată și în alte situații. Alin Mîrzac, agronomul Azochim, a ales Priaxor® EC din cauza problemelor pe care le genera perioada mică de rotație a culturilor. ” După aplicarea produsului Priaxor® EC nu am mai avut nici cea mai mică problemă. Nu am mai avut deloc infestări cu septorioză. Produsul Priaxor® EC am decis să îl aleg tocmai pentru că am avut încredere în compania BASF și pentru că are două substanțe active: fluxapiroxad și piraclostrobin. Noi am avut în fiecare an probleme cu septorioza și fuzarioza, din cauza rotației culturilor, rotații foarte mici, precum grâu – rapiță – grâu – floare. Pot spune că a fost o alegere excelentă pentru noi. În momentul de față nu avem nicio problemă cu septorioza sau fuzarioza.Anul acesta am aplicat produsul Priaxor® EC pe 500 de hectare din 700, iar anul viitor o să-l aplic pe toată suprafața. Recomand fermierilor din România să aplice produsul Priaxor® EC în tratamentul 2 la grâu, pentru a beneficia de potențialul maxim al acestuia”, ne-a declarat domnul Mîrzac.

Pentru mai multe detalii despre beneficiile utilizării fungicidului Priaxor® EC la culturile de grâu, secară, orz, orzoaică sau triticale, îți recomandăm să vizitezi pagina produsului, pe site-ul BASF, sau să contactezi un reprezentant BASF.

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Comportament natural pe pardoseli antiderapante Nu ignorați pododermatitele!

Nu ignorați pododermatitele!

V-ați întrebat ce legătură există între comportament, productivitate și sănătatea ongloanelor la vacile de lapte? Statisticile arată că o vacă […]

Citește mai multe știri →