Fermierii au ieşit în stradă. „Prea mult este prea mult! Acum s-a terminat!” - Revista Ferma
3 minute de citit

Fermierii au ieşit în stradă. „Prea mult este prea mult! Acum s-a terminat!”

Demonstratie fermieri Berlin decembrie 2023 Fermierii au ieşit în stradă. „Prea mult este prea mult! Acum s-a terminat!”
sursa: agrarheute.de

Mii de fermieri din toată Germania protestează împotriva deciziei guvernului federal de a reduce subvenţia pentru motorina agricolă și de a elimina scutirile de taxe pentru vehiculele agricole și forestiere. Protestele vor continua pe tot parcursul zilei. Ministrul Agriculturii Cem Özdemir a declarat că „împărtășeşte preocupările fermierilor” şi a recunoscut că aceste măsuri vor duce la înrăutăţirea competitivităţii fermierilor germani.

Mulţi fermieri au ajuns la Berlin încă din timpul nopții, alții la primele ore ale dimineții, astfel că s-au raportat blocaje şi întreruperi în trafic pe majoritatea căilor de acces în Berlin.

Ministrul federal al Agriculturii Cem Özdemir dorește și el să participe la demonstrația organizată de fermieri şi este programat să țină un discurs în jurul orei 11 a.m. locale, aşa cum se arată într-un articol publicat de „Bild”.

„Prea mult este prea mult! Acum s-a terminat!” acesta este motto-ul marii manifestații ale fermierilor germani din 18 decembrie de la Poarta Brandenburg, Berlin.

Demonstraţia a fost programată să înceapă la ora 8 a.m. și să dureze până la ora 12:30. Asociația Fermierilor Germani (DVB) a convocat un miting în fața Porții Brandenburg. Principalele revendicări sunt: reducerile planificate de guvernul federal pentru subvenția la motorina agricolă și scutirea de taxe pentru vehicule agricole.

Vă vom informa despre desfăşurările ulterioare ale evenimentelor.

Reducerii pentru bugetul agriculturii de 1 miliard

Anul acesta fermele din Germania au reușit să obțină o rambursare parțială a taxei pe energie pentru motorină. În plus, vehiculele agricole și forestiere sunt scutite de taxa pe vehicule. Asociația Fermierilor Germani apreciază că agricultura va primi cu aproape un miliard de euro mai puţin ca urmare a măsurilor anunţate de guvern.

Potrivit acordului dintre liderii coaliției de guvernare este necesară realizarea unor economii în bugetul 2024. Asociaţia fermierilor a avertizat că există „o povară disproporționată” în cazul în care atât subvenția pentru motorina agricolă, cât și scutirea de la impozitul pe vehicule ar fi anulate.

Care a fost profitul fermelor în anul financiar 2022/2023?

Potrivit informațiilor din industrie, profitabilitatea agriculturii s-a îmbunătățit recent. În anul financiar 2022/2023 (care s-a încheiat la sfârșitul lunii iunie), profitul mediu al companiilor din sectorul agricol a urcat la un nivel record de 115.400 de euro – o creștere cu 45% față de anul precedent. Având în vedere scăderea prețurilor la cereale, semințe oleaginoase și lapte, Asociația fermierilor şi-a exprimt deja pesimismul cu privire la perspectivele viitoare, încă înainte de a fi anunțate planurile guvernului.

Ultima mare demonstrație cu mii de fermieri din toată Germania și o lungă coloană de tractoare în fața Porții Brandenburg a fost la sfârșitul anului 2019. Atunci fermierii au demonstrat împotriva reglementărilor privind protecția mediului și a animalelor.

Vezi care este poziţia ministrului federal al Agriculturii Cem Özdemir despre eliminarea subvenţiilor agricole.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →