Fermierii au câștigat! Regulamentul privind utilizarea durabilă a produselor fitosanitare a fost respins - Revista Ferma
3 minute de citit

Fermierii au câștigat! Regulamentul privind utilizarea durabilă a produselor fitosanitare a fost respins

Camp demo detaliu rampa 2 scaled Fermierii au câștigat! Regulamentul privind utilizarea durabilă a produselor fitosanitare a fost respins

Astăzi, 22 noiembrie 2023, în cadrul plenului Parlamentului European, reprezentanții statelor membre au respins propunerea de adoptare a noului regulament privind utilizarea substanțelor de protecție a plantelor (Sustainable Use of Pesticides Regulation – SUR), cu 299 de voturi împotrivă, 207 pentru și 121 abțineri.

Lansată în iunie 2022, propunerea de regulament a Comisiei Europene prevedea reducerea cu 50% a utilizării pesticidelor în agricultură, precum și interzicerea lor completă în anumite arii geografice, fiind una dintre cele mai drastice măsuri ale strategiei Farm to Fork și ale Pactului Verde European. În plus, pe parcursul ultimului an au fost depuse mai multe amendamente, iar raportul Comisiei pentru Mediu și Climă (ENVI) prevedea posibilitatea reducerii acestor substanțe cu până la 65%.

Situația a generat multiple dezbateri între factorii interesați, mai ales că utilizarea substanțelor fitosanitare nu este uniformă la nivelul Uniunii Europene. De exemplu România folosește doar 0,67 kg de substanță activă la hectar, în timp ce media UE este de 2,2 kg, caz în care o reducere cu 50% ar fi pus în pericol continuitatea multor ferme din țara noastră.

Pentru votul de astăzi au fost propuse mai multe versiuni: o reducere generală pentru toate statele cu 50%, susținută de ENVI, respectiv o reducere graduală până la 35% sau 25%, în funcție de situația fiecărui stat în parte, susținută de Comisia de Agricultură și Președenția Spaniolă. Însă, europarlamentarii au decis să respingă integral noul Regulament privind Utilizarea Durabilă a Produselor Fitosanitare (SUR).

Foto 2 3 Fermierii au câștigat! Regulamentul privind utilizarea durabilă a produselor fitosanitare a fost respins
Parlamentul UE

O reușită pentru fermieri și o zi neagră pentru verzi

La finalul ședinței de astăzi austriaca Sarah Wiener, europarlamentar al Verzilor și responsabilă pentru inițierea proiectului de lege din partea Comisiei de Mediu a declarat că „Este o zi foarte întunecată pentru societate în ansamblu, pentru mediu dar și pentru fermierii care ar fi eliberați de dictoanele agroindustriei”.

Totuși, reprezentanții fermierilor și europarlamentarii care au discutat cu aceștia nu sunt de aceiași părere.

„În cadrul Copa-Cogeca noi am decis să avem un dialog cu europarlamentarii plecând de la răul cel mai mic, care în cazul României ar fi fost o reducere cu 25% a substanțelor de protecție a plantelor. Din fericire pentru activitatea agricolă, europarlamentarii au respins atât amendamentele cât și propunerea de retrimitere a textului înapoi la Comisie”, ne-a declarat în exclusivitate pentru Ferma, Liliana Piron, director executiv al LAPAR și prim-vicepreședinte al Grupului de Lucru „Plăți directe” în cadrul Copa Cogeca.

liliana piron copa Fermierii au câștigat! Regulamentul privind utilizarea durabilă a produselor fitosanitare a fost respins

„Suntem foarte bucuroși de rezultatul votului de azi pe dosarul privind propunerea Comisiei de Regulament SUR – reducerea cu 50% a pesticidelor. Dorim să mulțumim europarlamentarilor români cu care am fost în contact permanent, atat prin Alianța pentru Agricultură și Cooperare cât și prin Copa Cogeca. A fost un efort comun al fermierilor prin mediului asociativ și am avut sprijinul MADR și ANF, care au înțeles nevoile noastre și ne-au susținut la nivel de autorități europene, făcând posibil acest rezultat” – Liliana Piron, director executiv LAPAR

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →