Potrivit unui sondaj efectuat de prestigioasa Universitate Purdue, circa 75% dintre fermierii chestionaţi susţin că nu au întreprins nici un fel de modificări în activităţile lor operaţionale din cauza schimbărilor climatice. Cu toate astea, 57% dintre aceştia raportau toamna trecută că folosesc culturi de acoperire pe cel puţin o parte din terenurile lor agricole, pentru a îmbunătăţi randamentul culturilor şi sănătatea solului.
Culturile de acoperire (‘cover crops’, în limba engleză) au devenit „peste noapte” o modalitate potenţială de a câştiga bani din contractele de carbon, chiar dacă atenuarea efectelor cauzate de modificările climatice nu reprezintă un scop în sine pentru majoritatea fermierilor americani. Deşi mai mulţi fermieri au declarat că au semănat culturi de acoperire în 2022, suprafeţele alocate nu diferă cu mult faţă de anul agricol anterior. Astfel, jumătate dintre fermieri au spus că au semănat culturi de acoperire pe 25% sau mai puţin din terenurile pe care le lucrează, în timp ce 27% au spus că au folosit culturi de acoperire pe aproape jumătate din suprafaţă.
Un procent de 70% dintre cultivatori au spus că au folosit culturi de acoperire pentru a îmbunătăţi sănătatea solului şi pentru a reduce eroziunea. Doar 5% au ales sechestrarea carbonului drept motivaţie pentru semănatul culturilor de acoperire.
Culturile de acoperire, spun specialiştii, sunt o investiţie pe termen lung în sănătatea solului, având proprietatea de a reduce eroziunea şi scurgerea de nutrienţi, de a sufoca buruienile, ajutând totodată la controlul dăunătorilor şi a bolilor şi creşterea biodiversităţii. Acestea adaugă însă un strat de complexitate şi cheltuieli operaţionale, deoarece sunt semănate după recoltare, fiind ulterior cosite şi încorporate în sol pentru a face loc culturilor comerciale în următorul sezon de vegetaţie.