Fermieri, pregătiţi-vă de alegeri! - Revista Ferma
4 minute de citit

Fermieri, pregătiţi-vă de alegeri!

un articol de

DUMITRU NEDELCU                                           

 

Plenul Camerei Deputaţilor, for decizional, a adoptat recent Legea privind camerele pentru agricultură, industrie alimentară, piscicultură, silvicultură şi dezvoltare rurală. Urmează organizarea alegerilor pentru structurile judeţene şi cea naţională. Cine are dreptul să candideze?

 

Bucureştiul dă startul

 

Lucrurile ar trebui să se desfăşoare astfel. Mai întâi trebuie înfiinţat un Comitet Naţional de Iniţiativă (CNI), format din 25 de membri: 14 reprezentanţi ai organizaţiilor profesionale cu reprezentativitate naţională şi 7 reprezentanţi ai formelor de asociere ale producătorilor agricoli şi ale proprietarilor de fond forestier, propuşi de acestea, dintre care unul va fi ales prin vot secret preşedinte al Comitetului Naţional de Iniţiativă. În cazul în care numărul propunerilor depăşeşte 21 de reprezentanţi, se va supune la vot. 

 

Organizarea în teritoriu

 

Ceilalţi patru membri vor fi propuşi astfel: doi de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, unul de Ministerul Afacerilor Interne şi un altul de garda forestieră. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, înregistrează cererile, verifică respectarea procedurilor şi soluţionează contestaţiile până la înfiinţarea Comitetului Naţional de Iniţiativă. Odată rezolvată treaba la centru,CNIse ocupă de înfiinţarea comitetelor judeţene de iniţiativă, care vor fi formate din 11 membri: directorul executiv al direcţiei pentru agricultură judeţene sau al municipiului Bucureşti, după caz; un reprezentant propus de inspectoratul teritorial de regim silvic şi de vânătoare, un reprezentant al instituţiei prefectului, 5 reprezentanţi propuşi de organizaţiile profesionale cu reprezentativitate naţională şi 3 reprezentanţi ai altor forme de asociere ale producătorilor agricoli şi ale proprietarilor de fond forestier.

Aceste comitete judeţene de iniţiativă au obligaţia să organizeze şi să urmărească respectarea dispoziţiilor legale cu privire la desfăşurarea alegerilor pentru camera agricolă judeţeană în circumscripţiile comunale.

 

Cine are drept de vot?

 

Fiecare cetăţean român ori cetăţean străin al unui stat membru al Uniunii Europene, care este rezident în România, desfăşoară activităţi cu profil agricol sau asimilat, este agricultor, silvicultor, piscicultor, crescător de animale, medic veterinar care îşi desfăşoară activitatea în circumscripţia electorală în cauză şi se regăseşte în baza de date a Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, a ocoalelor silvice private, ale Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură sau este membru al Colegiului Medicilor Veterinari.

 

Uşi deschise şi pentru tinerii fermieri

 

Alegerea membrilor colegiului judeţean al camerei agricole se face prin vot secret exprimat, prin buletine de vot sau prin mijloace electronice, într-un singur tur de scrutin, pe listele electorale ale colegiului camerei agricole judeţene propuse de către:

a) asociaţii profesionale reprezentative din domeniul agricol şi conexe, constituite şi înregistrate la nivel judeţean, în conformitate cu prevederile legale, şi grupuri de producători recunoscute de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale;

b) patronate din domeniul agricol şi conex,

c) ocoalele silvice de regim ale proprietarilor de păduri şi ale composesoratelor,

d) colegiul medicilor veterinari,

e) instituţii de învăţământ şi/sau cercetare agricolă,

f) fermieri înscrişi în listele electorale, cu condiţia depunerii unei liste de susţinători de minimum 25 de alegători înscrişi în listele electorale, pentru fiecare dintre aceştia,

g) fermieri tineri cu vârsta până la 40 de ani înscrişi în listele electorale, cu condiţia depunerii unei liste de susţinători de minimum 25 de alegători înscrişi în listele electorale, pentru fiecare dintre aceştia.

 

LA PROMULGARE

Legea a fost trimisă Preşedintelui României pentru promulgare. După apariţia în Monitorul Oficial, a fost prevăzut un termen de 45 de zile pentru înfiinţarea C.N.I., prin ordin al ministrului Agriculturii şi dezvoltării rurale. Vom reveni, desigur, asupra acestui subiect! Până atunci, click AICI şi citeşte pe larg prevederile actului legislativ!

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →