4 minute de citit

Fermier şi student!

Familia Vişan lucrează aproape 600 ha, din care cca. 100 ha în proprietate, în comuna Şoldanu, jud. Călăraşi. Cultivă porumb, floarea soarelui, soia, grâu, orz, inclusiv pentru bere, precum şi cca. 5 ha cu lucernă.
Mădălin Vişan îşi împarte munca în fermă cu tatăl său şi cu trei angajaţi. Ne spune, cu mândrie, că nu este vreun utilaj pe care îl au în fermă pe care să nu ştie să lucreze.

MĂDĂLIN VIŞAN_b
La începutul anilor 2000, familia sa avea un hectar de teren. Ca să nu se mai roage de alţii să îi lucreze pământul, tatăl lui Mădălin a cumpărat un tractor U 650, apoi încă unul. Erau utilaje vechi, la care motorul trebuia schimbat de două ori pe an, dar nu s-a dat bătut. Treptat, pe măsură ce şi-a crescut ferma, a început să investească în utilaje noi. Acum nu au nici un utilaj la mâna a doua în curte, toate au fost cumpărate noi, primele cu credit de la bancă, pe rând, apoi, printr-un proiect cu fonduri europene pentru achiziţia de utilaje pe care l-au contractat acum doi ani, ne-a spus tânărul fermier. Lucrează, în prezent, cu două combine, încărcător frontal şi balotieră Claas, tractoare Case între 95 şi 250 CP, semănători Amazone.
Anul trecut au depus încă un proiect cu fonduri europene, care prevede construcţia unui FNC, instalarea unor panouri solare şi achiziţie de utilaje. Dacă proiectul va primi finanţare, ar vrea să mai cumpere o semănătoare tractată de păioase, un tractor de putere mai mică, pentru lucernă, şi încă două tractoare mai mari.

„Chiar trebuie să ducă cineva afacerea din agricultură mai departe!”
„Eu aveam alte planuri după liceu, voiam să merg la Academia Militară. M-am răzgândit, pentru că nu vreau să fiu subalternul cuiva. Dacă tot a început tatăl meu cu agricultura, chiar trebuie să o ducă cineva mai departe şi contează mult să mă implic. Părinţii m-au susţinut cu ce voiam să fac, dar au fost de acord cu mine când am decis să rămân la agricultură”, ne-a spus Mădălin Vişan.
Ca să poată munci în fermă, Mădălin s-a înscris la facultate la studii la distanţă, dar planul său este să continue studiile în domeniul agricol şi să înveţe cât de mult poate despre agricultură. Ca să îşi extindă ferma, şi el şi tatăl său au făcut credite pentru achiziţia de teren. Ne-a spus că preţul unui hectar de teren arabil în zona în care este ferma lor este între 15.000 lei şi 25.000 lei.

Problemele fermierilor: Vremea şi „preţul de nimic”
Deşi lucrează de când era elev, şi programul în fermă începe la ora şapte dimineaţa şi se termină seara, când l-am întrebat ce i se pare cel mai dificil în activitatea de fermier, tânărul ne-a răspuns că nu i se pare nimic greu. Totuşi, afirmă că cele mai mari probleme pentru fermieri sunt vremea şi preţul cerealelor.
Ei comercializează producţia către traderii de cereale. Deocamdată au spaţiu de depozitare insuficient. Anul trecut, au recoltat, în medie, 8 tone de porumb pe hectar şi între 6 şi 7 tone de grâu pe hectar, dar „a fost un preţ de nimic”. „Am primit 50 de bani pe kilogramul de grâu în toamnă, şi 1 leu pe kilogram, în iarnă. Am avut şi nişte grâu pus în primăvară, vreo 40 de hectare, pe care n-am apucat să-l treierăm din cauza ploilor, a încolţit în spic”, ne-a mai spus tânărul fermier din judeţul Călăraşi.
Principalii furnizori de seminţe cu care lucrează sunt Biocrop, KWS, Syngenta, iar de la Naturevo iau produsele pentru tratamente.
La expoziţia AgriPlanta – RomAgroTech a fost în fiecare an. Ne-a spus că ştie Revista Ferma de multă vreme, căci tatăl său a fost abonat al revistei. Acum ne urmăreşte pe internet. Despre tableta Samsung câştigată la Concursul de fotografii organizat de Revista FERMA şi FARM TECH, Mădălin Vişan ne-a spus, bucuros, că „o s-o iau cu mine în tractor, am şi un suport de tabletă, de-abia aştept să-l folosesc”.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 10/237 (ediţia 1-14 iunie 2019)

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →