Prima dintre vești se referă la fermele zootehnice mari. În abordarea Comisiei Europene, fermele intensive ar trebui să aibă același tratament ca și orice altă activitate industrială care produce dioxid de carbon.
2050, ANUL CU ZERO POLUARE?
„În 2050, activitatea economică din Uniunea Europeană nu ar trebui să mai polueze aerul, apa și mediul în general. Propunerile de astăzi vor permite reduceri importante ale emisiilor nocive provenite de la instalațiile industriale și de la cele mai mari ferme de creștere a animalelor din Europa”, a declarat vicepreședintele executiv pentru Pactul Verde European, Frans Timmermans.
ÎN VIZOR: FERMELE ZOOTEHNICE
La rândul său, Comisarul pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius, a declarat: „Aceste noi norme vor permite instalațiilor industriale la scară largă și creșterii intensive a animalelor să își joace rolul în atingerea obiectivului Pactului Verde European și a ambiției de reducere a poluării la zero. Doar din măsurile privind fermele de creștere a animalelor, beneficiile pentru sănătatea umană s-ar ridica la cel puțin 5,5 miliarde EUR pe an.
Schimbările vor crea mai multe locuri de muncă, așa cum sectorul ecoinovării din UE a demonstrat cu succes în trecut. Măsurile care abordează în mod proactiv crizele legate de poluare, climă și biodiversitate pot face economia noastră mai eficientă și mai rezilientă”.
CARE SUNT URMĂTOARELE ETAPE
Propunerea Comisiei prevede că statele membre dispun de 18 luni pentru a transpune noua directivă în legislația națională, după ce propunerea este în cele din urmă adoptată de Parlamentul European și de Consiliu. După aceea, vor fi elaborate cele mai bune tehnici disponibile și, odată adoptate de Comisie, operatorii industriali vor avea la dispoziție patru ani, iar fermierii – trei ani, pentru a se conforma.
DIRECTIVA REDUCE POLUAREA
Grație Directivei privind emisiile industriale, în ultimii 15 ani emisiile în aer pentru mulți poluanți de la cele mai mari instalații industriale și ferme de creștere a animalelor din Europa au fost reduse cu procente între 40% și 75%. Emisiile de metale grele în apă au scăzut cu până la 50% în această perioadă.
În pofida succeselor înregistrate în reducerea emisiilor, e nevoie de măsuri suplimentare, din cauză că cele peste 50 de mii de instalații industriale acoperite sunt încă responsabile de:
• aproximativ 40% din emisiile de gaze cu efect de seră;
• de peste 50% din emisiile atmosferice de oxizi de sulf, de metale grele și de alte substanțe nocive;
• de aproximativ 30% din emisiile atmosferice de oxizi de azot și particule fine.
FERMIERII, NEVOIŢI SĂ CUMPERE CREDITE PENTRU CARBON!