Fermă modernă de vaci - Revista Ferma
9 minute de citit

Fermă modernă de vaci

proiect111 m Fermă modernă de vaci

Înființarea a două ferme-pilot pentru determinări cantitative și calitative, în România și în Republica Moldova, constituirea a trei centre de monitorizare pentru producțiile bovine din punct de vedere calitativ și cantitativ, în România, în Republica Moldova și în Ucraina, au reprezentat două mari obiective ale celui mai mare proiect zootehnic cu fonduri europene din istoria USAMV Iași, în valoare totală de peste 2,7 milioane de euro. 

 

Proiectul „Promovarea producției sustenabile și implementarea bunelor practici în fermele de bovine din zona transfrontalieră România – Republica Moldova și Ucraina” a fost inițiat de Facultatea de Zootehnie din Iași, care a avut ca parteneri Universitățile Agrare de Stat din Chișinău – Republica Moldova și Odessa – Ucraina, precum și Asociația Crescătorilor de Taurine din județul Iași.

 

Modernizarea fermei didactice de la Rediu 

Desfășurat într-un timp record și fără prelungiri, sub permanenta coordonare a managerului de proiect – Vasile Maciuc, acest demers, care a vizat în special creșterea performanțelor în producție, creșterea calității și controlul siguranței produselor animaliere de origine bovină, a avut ca rezultat concret reabilitarea Bazei de Practică din localitatea Rediu a USAMV Iași. Altădată, la Rediu exista un centru deosebit de bogat și de variat, dar astăzi, din păcate, în afara acestui nucleu modern recent realizat, nu poate arăta decât semnele destul de cenușii ale destinului trist pe care l-au avut numeroase ferme din România după 1990. 

Practic, astăzi, ca urmare a investițiilor de peste 1,5 milioane euro, în cei aproape doi ani de derulare a proiectului, la Rediu, atât studenții, cadrele didactice, cercetătorii, cât și fermierii interesați, pot găsi o fermă de ultimă oră, cu un efectiv matcă de 50 de vaci din rasa Fleckvieh Simmental, peste 15 tipuri de echipamente agro-zootehnice achiziționate pentru deservirea fermei, precum și două laboratoare pentru analize fizico-chimice, microbiologice și senzoriale aplicate produselor de origine animală, dotate cu peste 60 de echipamente moderne și cu infrastructură IT pentru operare.

 

Acces gratuit la informații și consultanță de specialitate pentru fermieri

Șase persoane calificate în zootehnie și medicină veterinară au fost angajate pentru managementul fermei și pentru asigurarea sustenabilității proiectului după încheiere, iar alte trei persoane calificate în domeniul controlului calității și siguranței alimentelor au fost angajate pentru operarea centrului. Marele câștig este faptul că fermierii din întreaga zonă a Moldovei, interesați de ceea ce înseamnă în mod concret noțiunea de bune practici în creșterea și exploatarea vacilor, au acces gratuit la informații de la specialiștii care activează atât în fermă, cât și în laboratoarele de analiză. „Am reușit să construim o idee, și anume am contribuit la demersul ca trei state vecine să «planteze» împreună o sămânță care astăzi a fructificat. Ferma modernă pe care am creat-o dă din nou viață activă Bazei de Practică de la Rediu. Suntem pregătiți să furnizăm exemple de bune practici și să acordăm servicii de instruire și de consultanță. Fermierii din zona Moldovei și nu numai, oricând pot veni la ferma noastră să vadă condițiile în care sunt crescute vacile, să vadă produșii obținuți din vară, de când am populat ferma, și până acum. Nu am avut nici o mortalitate la fătare. 

De asemenea, cele două laboratoare de analiză au fost dotate astfel încât să fie optime activității de prestare de servicii de specialitate și pentru terți, dar am gândit totul astfel încât să vorbim și despre utilizarea infrastructurii de cercetare-dezvoltare pentru accesarea altor proiecte de cercetare și de investiții”, spunea Benone Păsărin, managerul tehnic al proiectului și decanul Facultății de Zootehnie din Iași.

 

Premieră: automate cu lapte în campusul USAMV Iași

Unul dintre rezultatele proiectului transfrontalier încheiat la finalul lunii noiembrie 2015 este acela că la Iași valorificarea producției de lapte se realizează atât către procesatorii regionali, cât și prin vânzarea cu amănuntul în campusul USAMV Iași. În sediul central al instituției, a fost amplasat primul automat de lapte „direct din fermă”, cu o capacitate de 200 litri. 

În Republica Moldova, mai exact pe lângă Universitatea Agrară de Stat din Chișinău, există deja o fabrică de prelucrare a laptelui care aparține instituției și care, pe lângă valorificarea directă în campusul universitar, va asigura valorificarea superioară a producției de lapte obținute în ferma cu un efectiv de 30 de vaci din rasa Fleckvieh Simmental, fermă creată prin prezentul proiect transfrontalier. Valorificarea se va realiza în condiții de control și analize făcute în noul laborator, creat tot prin proiectul tranfrontalier inițiat de Facultatea de Zootehnie din Iași. „Ferma de la Chișinău este pentru efectuarea practicii și a cercetărilor, dar și pentru prăsilă. Astfel, ne arătăm și noi, încă o dată, implicarea în economia reală. Partenerii noștri ne-au ajutat să realizăm aceste investiții în infrastructura Universității, dar și în puntea de legătură cu lumea afacerilor, respectiv ferma, laboratorul de analize, platforma electronică de instruire a fermierilor”, preciza Vasile Vrâncean, prorector al Universității din Chișinău.

Îmbunătățirea calității producțiilor animaliere de origine bovină și dezvoltarea și implementarea în comun a softului pentru monitorizarea calității laptelui și a producțiilor de carne reprezintă două importante ținte urmărite de către partea ucraineană, după cum spunea la Iași rectorul Universității Agrare de Stat din Odessa, Sergii Korliuk. „Fără acești bani europeni, noi nu am fi putut realiza asemenea investiții în infrastructura instituției pe care o conduc și care are aproximativ 4 mii de studenți. Așteptăm cu interes și alte asemenea parteneriate, pentru că noi am înțeles că aceasta este direcția cea bună. Delegația noastră aici, la conferința de închidere a proiectului, include și specialiști, fermieri care lucrează în domeniul creșterii bovinelor. Sunt deosebit de impresionați de ceea ce au văzut și în ferma de aici. De aceea, realizarea laboratoarelor moderne de analiză, dar mai ales crearea acelui portal comun pentru informare înseamnă un mare pas înainte și vrem să continuăm colaborarea și după finalizarea investițiilor prin fonduri europene”, sublinia Sergii Korliuk.

 

Program informatic de gestionare a COP și a reproducției

Crescătorii de bovine din cele trei regiuni vor putea utiliza aplicația software „MILK-OPC”, dezvoltată prin cooperarea experților zootehniști și informaticieni, fiind un instrument extrem de util în practica ameliorării genetice a populațiilor de bovine aflate în controlul oficial al producțiilor și incluse în Registrul Genealogic. „Prin utilizarea acestui program le propunem fermierilor gestionarea eficientă a datelor culese în urma efectuării controlului oficial al producției (COP) și a reproducției asistate a animalelor, îndeosebi prin practicarea însămânțărilor artificiale. Software-ul „MILK-OPC”, prin modalitatea ușoară de colectare a datelor și de prelucrare a acestora, vine în sprijinul fermierilor, oferindu-le un mijloc de evidență practic, facil de utilizat și o bază de date comparativă privind parametrii calitativi și cantitativi ai producției și reproducției la bovine. Kit-ul de instalare (în limbile română, engleză, ucraineană) este disponibil gratuit. Programul informatic este însoțit de un manual de utilizare adecvat, disponibil gratuit, în format tipărit sau digital”, adăuga Benone Păsărin.

Manualul de bune practici în creșterea bovinelor, realizat în cadrul proiectului și publicat în două versiuni lingvistice (română și ucraineană), rămâne un alt bun câștigat și aflat în continuare la dispoziția fermierilor, prin intermediul reprezentanților celor trei instituții academice partenere.

 

Petronela COTEA MIHAI

Redactor Radio România Iași

 

 

DOUĂ MII DE BOVINE INCLUSE ÎN COP

Un obiectiv țintă al proiectului a fost introducerea a aproape două mii de capete de bovine din județul Iași în Controlul Oficial al Producțiilor, iar acțiunea va continua și în 2016, chiar dacă proiectul european a fost încheiat. „Înainte de 1990, în județ erau înscrise în COP aproximativ șase mii de vaci, iar ținta ieșenilor este de a se apropia cât mai mult de acest prag, chiar dacă nu este deloc un obiectiv ușor de realizat”, ne informa Corneliu Popa, reprezentantul Asociației Crescătorilor de Bovine Iași.



SESIUNI ȘI WORKSHOP-URI DE INSTRUIRE A FERMIERILOR

La capitolul impact în rândul fermierilor este de remarcat și faptul că, în total, peste 300 de fermieri au luat act de anumite repere și coordonate concret legate de bunele practici în exploatațiile zootehnice axate pe creșterea bovinelor. „În urma celor trei sesiuni de instruire, la fiecare participând câte 60 de fermieri, a celor trei workshop-uri internaționale, organizate prin rotație în Iași, Odessa și Chișinău pentru 240 de membri ai grupului țintă, precum și în urma celor două vizite de studiu organizate pentru 45 de persoane la obiectivele majore de investiții (ferme de bovine și centre de monitorizare) din Iași și Chișinău, credem că am cuprins un număr important de oameni care, pe viitor, și cu ajutorul nostru pot contribui la creșterea gradului de sustenabilitate a producțiilor bovine si la crearea unui cadru comun de lucru (schimb de informații, instruire, generare de valoare adăugată și transfer tehnologic din mediul academic în mediul de producție)”, reliefa Vasile Maciuc.

 

 

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 22(161) 15-31 decembrie 2015

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →