5 minute de citit

Ferma din Grecia care IMPORTĂ VIŢEI din România

Carnea de vită este o sursă de proteină foarte căutată de consumatorii din Grecia, ceea ce face ca cererea pentru acest tip de carne să fie mare pe tot parcursul anului. Pentru a face faţă acestei cereri, pe teritoriul ţării există câteva ferme mari de îngrăşare a taurinelor de carne ce furnizează carne de vită atât clienţilor privaţi, cât şi marilor distribuitori.

Cu toate acestea, producătorii greci de carne de vită susţin că recenta criză financiară prin care a trecut ţara a afectat preţurile alimentelor, consumatorii preferând să cumpere carne mai ieftină, eventual din import, mai degrabă decât carne de calitate mai bună, produsă local. În timp ce această luptă continuă să fie una din principalele provocări cu care se confruntă fermierii greci în prezent, există totuşi o fermă de îngrăşare a taurinelor de carne care prosperă. Pe lângă bovine, în fermă sunt îngrăşaţi şi miei din rase de carne.

Ferma din Grecia care importă viţei din România

O afacere de familie: 1.000 de viţei pe an, toţi importaţi din România!

Ferma se numeşte “Vootrofiki Ritsona” şi este administrată de tânăra Ioanna Kylertzi. Aceasta a preluat ferma de la tatăl său, Apostolis, care a pus ferma pe picioare împreună cu cei doi fraţi ai săi.

Situată la doar 70 de km de Atena, ferma are capacitatea de a îngrăşa în jur de 1.000 de viţei şi 14.000 de miei pe an. „Mă numesc Ioanna Kylertzi şi administrez ferma Vootrofiki Ritsona pe care tatăl meu, Apostolis Kylertzis, a înfiinţat-o împreună cu cei doi fraţi ai lui. Am o diplomă de inginer zootehnist de la Uiversitatea Agricolă din Atena. Ferma este afacerea familiei noastre şi este situată în Ritsona, o zonă muntoasă la 20 de kilometri de Chalkida şi la 70 de kilometri de Atena, capitala Greciei”, spune tânăra fermieră.

Ferma importă toţi viţeii din România şi preferă să achiziţioneze masculi din rasa Albastru Belgian, care au spor de creştere mai mare.

Ferma din Grecia care importă viţei din România_b

De ce este Albastru Belgian rasa preferată!

În doar 300 de zile se obţine o greutate în carcasă de 350 kg, perfectă pentru clienţii fermei.

„Afacerea noastră pune accentul pe finisarea taurinelor de carne şi a mieilor. Îngrăşăm în jur de 1.000 de viţei şi 14.000 de miei pe an. Importăm viţei în vârstă de două luni din rasa Albastru Belgian din România, care cântăresc, în medie, 100 de kilograme, cu o dietă bazată pe lapte. După două luni de la sosirea în ferma noastră, îi trecem pe o raţie mixtă de cereale şi paie. Sistemul de creştere este intensiv, animalele sunt ţinute în interior iar furajarea se face pe loturi de câte zece capete”, detaliază Ioanna Kylertzi.

Ferma din Grecia care importă viţei din România_b

Furajele sunt produse local, iar reţetele şi raţiile furajere sunt făcute în fermă. Pentru a eficientiza furajarea şi a reduce pierderile, tânăra fermieră planifică să achiziţioneze o remorcă de amestecat şi distribuit furaje Keenan.

„Raţia furajeră constă dintr-un amestec de cereale, precum porumb, orz, soia, şi furaj grosier, în principal paie de grâu şi siloz de porumb, la discreţie. Cumpărăm toate aceste ingrediente de la fermieri din apropiere. Consumul de furaje variază în funcţie de greutatea în viu a animalelor. Preferăm viţeii masculi din rasa Albastru Belgian deoarece sporul mediu zilnic este mai mare de 1,6 kilograme pe cap, iar randamentul de carne din carcasă este, în mod normal, peste 60 de procente.

Perioada de îngrăşare în ferma noastră este în jur de zece luni. În 300 de zile, greutatea în viu a animalelor depăşeşte 550 de kilograme. Aceasta este greutatea ideală pentru noi şi greutatea la care trimitem tăuraşii la abatorizare. Carcasele rămân undeva în jur de 350 de kilograme şi sunt vândute către marii distribuitori sau în punctele noastre de vânzare”, spune Ioanna Kylertzi.

Temperaturile din Grecia variază între zero şi 15 grade Celsius în timpul iernii şi primăverii, şi între 22 până la 40 de grade Celsius vara. „Din cauza temperaturilor ridicate, în lunile de vară utilizăm un sistem de ventilaţie, pentru a evita stresul termic al animalelor şi orice efecte secundare generate de acesta”, adaugă tânăra.

Ferma din Grecia care importă viţei din România_b

Competiţie cu importuri mai ieftine

Cele mai recente date ale Ministerului Agriculturii din Grecia (Minagric), din iulie 2019, arată că preţul cărnii de vită la poarta fermei varia între 4 euro şi 4,1 euro pe kilogram de carcasă. Totuşi, pentru tăuraşi, preţurile pot ajunge până la 4,69 euro/kilogram, iar pentru carnea de vită produsă în sistem ecologic sau din rase autohtone, preţurile pot fi şi mai mari.

Cu toate acestea, tânăra fermieră trebuie să facă faţă unor provocări precum importurile mai ieftine de carne şi lipsa fondurilor UE care ar ajuta-o să îşi extindă afacerea.

„Numărul fermelor de creştere a taurinelor de carne din Grecia scade, pe măsură ce preţul cărnii de vită din import este tot mai competitiv. În plus, pentru fermele înfiinţate după 1990, cum este a noastră, nu sunt disponibile fonduri europene. Sumele alocate de comunitatea europeană sunt esenţiale în cazul nostru. Din cauza crizei financiare cu care se confruntă Grecia în ultimii zece ani, prioritatea consumatorilor a devenit preţul, în defavoarea calităţii iar asta este cea mai mare provocare pentru afacerea noastră. Facem tot ce putem să fim la zi cu noile tehnologii, dar din cauza tuturor acestor motive trebuie să fim foarte selectivi şi să alegem cu mare grijă pentru costuri”, a adăugat tânăra fermier.

Chris McCULLOUGH
jurnalist, Irlanda de Nord

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 22/249 (ediţia 15-31 decembrie 2019)

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →