3 lucruri își dorește Denis Caba: titlu european cu găinile Wyandotte Argintiu; șef de promoție la facultate și o fermă de vaci Black Angus!
Are 20 de ani și este student în anul II la Zootehnie – la USAMV Cluj și vrea să termine șef de promoție. Are un pronunțat spirit antreprenorial și a dezvoltat o afacere de nișă: creșterea păsărilor de rasă pură și exotice. Face ameliorare și vinde în patru continente material genetic valoros: ouă pentru incubat, pui și păsări adulte.
Deține rase și exemplare de porumbei și găini extrem de rare, unele unice în România, care i-au adus recunoașterea națională și internațională în competițiile de profil.
Este membru al Asociaţiei Crescătorilor de Porumbei, Păsări de Curte şi Animale de Blană „Fauna Aradului” și al Clubului Crescătorilor de Wyandotte din România.
PASIUNEA COBOARĂ PE CALE … GENETICĂ! De la tată la fiu!
Denis Andrei Caba a moștenit de la tatăl său, Mihai Caba, un arădean cunoscut crescător de găini de rasă pură, dragostea pentru păsări, pentru frumos și pentru un mediu curat și sănătos.
„Acum un an de zile am apărut pe coperta revistei Ferma, unde am spus povestea mea. Tatăl meu a făcut o pasiune pentru creșterea păsărilor de rasă. Eu de pe la vârsta de 7 ani am început să le îndrăgesc foarte mult. Pentru că îmi doream cu ardoare, tata mi-a făcut cadou o familie de găini din rasa Brahma și de acolo a început pasiunea mea”, explică tânărul crescător.
PARC DE AGREMENT
Situată la ieșirea din Ineu spre Bocsig, ferma Caba are peste 700 de păsări și animale și este vizitată în week-end de numeroși arădeni, familii cu copii sau grupuri organizate. (În incită a amenajat un parc pentru joacă și agrement, printre puținele din România, unde în weeckend-uri copiii vizitează păsările, interacționează cu animalele, fac plimbări cu șareta trasă de ponei sau cu caleașca de cai).
VEDETELE FERMEI: EMU ȘI ALPACA
„Creștem găini, exotice, gâște, lebede, păuni, fazani, porumbei sălbatici, am o rasă foarte rară de rațe leșești, „coțofană”, deținută doar de 3-4 crescători.
De asemenea, în fermă avem o familie de veverițe europene, măgari, ponei, cai mari, vaci de carne Aubach, dar și alpaca, oi sălbatice, mufloni, o familie de capre pitice americane”, inventariază Denis vietățile.
Vedetele fermei, îndrăgite de micii vizitatori, sunt perechile de alpaca, erbivor originar din Chile, și de struți emu din Australia.
Ferma Caba se mândrește cu superbele păsări din rasele Australorp Negru, în trei varietăți coloristice, Araucana, originare din Chile, fără „târtiță”, cu ouăle de un albastru-verzui, fără colesterol, cu cocoșul cântăreţ kosovar Sanjak sau cocoșii de luptă Shamo.
MATERIAL GENETIC VÂNDUT ÎN PATRU CONTINENTE
”Noi vindem genetică, avem 40 de familii de găini reproducătoare, facem ameliorarea raselor prin încrucișări pentru a le îmbunătăți performanțele. La rasa Wyandotte Argintiu, dintr-un lot de 50 de puișori selectez câțiva pe care-i cresc cu grijă. Cu cele mai performante exemplare particip la competiții, restul vând”, explică studentul.
Potrivit acestuia, vinde material genetic (ouă pentru incubare și păsări vii) pe 4 continente: asiatic, (Pakista, Bangladesh, american (Cuba), african (Algeria) și european.
Pe piață, ouăle de găină pornesc de la 6-7 și până la 25 de lei bucata, iar un ou de emu, struț australian, de 6-700 g, se vinde și cu 150 de lei.
De asemenea, găinile de rasă au prețuri între 50 și 3-400 euro, iar un păun poate ajunge și la 1.000 de euro.
În urmă cu doi ani, Denis a reuşit să vândă la un preț bun 117 pui şi 47 de găini din rasa Australorp în două varietăți coloristice, unui crescător din pakistanez.
Cu toate acestea, este o pasiune destul de costisitoare, recunoaște Denis, deoarece fiecare specie provine din areale diferite și are nevoie de întreținere specială. În mare parte furajele le achiziționează de pe piața liberă, în total costurile curente ale fermei se duc spre 3-4.000 lei lunar.
„PREGĂTIM VIITORII CAMPIONI EUROPENI WYANDOTTE ARGINTIU!”
Intrând în circuitul competițiilor de profil, exemplarele de porumbei, rasele King și Strasser, ca și găinile Wyandotte Argintiu, crescute și ameliorate de tânărul student Denis Caba au adunat numeroase tituri și medalii de campion local, județean și național.
„Pentru concursurile de la sfârșitul anului, am pregătit exemplare superbe de găini Wyandotte și Australorp.
De asemenea, am o pereche de păsări din rasa Wyandotte Argintiu, varietatea alb-negru bordurat, care deţin titlul de campioni ai României, (găina a fost finisată ameliorativ de mine), considerate cele mai frumoase exemplare din țară. Vreau ca puii lor să aducă anul viitor titlul de campion european la Arad”, ne-a mărturisit Denis.