Fenomenul IndAgra, surprins din interior - Revista Ferma
7 minute de citit

Fenomenul IndAgra, surprins din interior

Prima zi a IndAgra a fost lipsită de oficialităţile obişnuite care să atragă carele de televiziune. Târgul şi-a deschis larg porţile spre fermieri. Ca întotdeauna! Restul este doar o extindere spre profitul Romexpo. Aşa se face că fermierii Lucian Buzdugan, Arnaud Perrein, Nicolae Sitaru, Biţă Răcman, Alin Didă, Emil Dumitru, Traian Ghinoiu sau Andrei Mocanu au putut fi zăriţi chiar din prima zi la Conferinţa Sorgului organizată de APPR, Sorghum ID şi FNPSMS. Aici fermierii au dezbătut la propriu probleme arzătoare ale sectorului.

Fenomenul IndAgra
Un alt moment important al primei zile de IndAgra, 25 octombrie, a fost dschiderea oficială a pavilionului Franţei de către Michele Ramis, ambasadorul Franţei. Împreună cu subsecretarul de stat în MADR, Maricel Dima. Franţa are multe afaceri agroalimentare cu România iar exporturile Franţei pe acest segment s-au ridicat la 6,4% din totalul acestora în primul semestru al anului. Am mai reţinut faptul că Franţa este al cincilea exportator mondial de tehnică agricolă, dar şi câte ceva despre iniţiativa de protejare a solurilor, cunoscută ca „patru la mie”. „Este vorba de o politică voluntară de introducere de măsuri de protejare a solurilor pentru a se ajunge la o creştere a cotei de carbon cu 0,4% şi care a primit anul acesta un premiu, pentru că se consacră şi viitorului. Invit şi România să ni se alăture în această acţiune pentru că poate avea o contribuţie importantă în toate aceste schimburi de idei”, a declarat Michele Ramis. Trebuie spus că pavilionul Franţei este în fiecare an foarte bine reprezentat la IndAgra şi, evident, intens vizitat.

Schimbările în structura târgului sunt mai degrabă de conjunctură
Aşa se face că sectorul producătorilor agricoli tradiţionali a fost mutat pe aleile din jurul pavilionului central. În rest, fiecare expozant şi-a cam păstrat vechile amplasamente, fiind astfel uşor de indentificat de cei care interesaţi.
Abia pe 26 octombrie s-a întâmplat şi deschiderea oficială, deoarece Preşedintele României nu a putut fi prezent în prima zi la deschiderea IndAgra, din pricina Zilei armatei. Şi, conform uzanţelor româneşti, pe plaiurile mioritice nici măcar soarele nu răsare decât oficial.
Tot pe 26 octombrie s-a lansat şi programul de încurajare a consumului de produse de la stână, denumit generic „Alege Oaia”! Bineînţeles că sub oblăduirea ministrului Agriculturii, Petre Daea, dar şi sub umbrela largă a Guvernului României. Chiar dacă premierul nu s-a lăsat uns cu seu.
Aşa se face că a doua zi de IndAgra a fost cu multă mişcare la Romexpo. Chiar şi sutele de fermieri (mulţi dintre ei tineri şi chiar foarte tineri, cu rezultate de producţie remarcabile, cum ar fi 11,8 tone de grâu/ha) prezenţi la Naţionala Fermierului Român, organizată cu fast şi mult roşu de RodBun la Rin Grand Hotel, au fost prezenţi la deschiderea oficială şi mai apoi au vizitat târgul. Doar mulţi dintre ei au primit avansul din subvenţii iar firmele îi aşteptau cu braţele deschise.

Anca Grecu si Roxana Deaconu_b

Încă mai este loc de minuni!
În a treia zi de târg, am întâlnit, la prima oră, adică chiar înainte de ora 10 dimineaţa, două studente. Tinere, svelte şi, evident, frumoase. Nu m-am abţinut să nu le întreb cum de sunt în cortul cu văcuţe. Aşa am aflat că sunt studente la Medicină Veterinară în anul trei. Le-am întrebat dacă au de gând să profeseze tratând pisici sau se gândesc să intre în zootehnia de fermă. Anca Grecu (foto), bucureşteancă prin naştere, mi-a răspuns clar, ferm, fără echivoc: „Vreau să merg spre animalele de fermă!”. Pe când vâlceanca Roxana Deaconu (foto), colega ei care a mai trecut şi pe la alte ediţii IndAgra, nu era prea hotărâtă ce va face. Faptul că o studentă din Bucureşti vrea să îngrijească animale de fermă este remarcabil. Dacă nu chiar o minune! Dornice să vadă o Charolaise şi le-am însoţit câteva minute prin corturile cu animale, împărtăşindu-le câte ceva din cunoştinţele mele, cu speranţa că într-o zi le voi întâlni în fermele de vaci, care au mare nevoie de oameni cu suflet şi bine pregătiţi!

Sura de Stepă încă mai respiră promisiuni
La IndAgra s-au putut vedea două din ultimele 50 de exemplare curate (rasă pură) de Sură de Stepă. Din păcate pentru viitorul acestei rase, peste 80% din fătări aduc pe lume masculi. Ceea ce nu e deloc rău pentru o rasă de carne, totuşi! Trebuie spus că la SCDCB Dancu (Iaşi) se încearcă proliferarea şi mai ales păstrarea acestei rase rustice şi într-un fel emblematică pentru România. Carul cu boi al lui Nicolae Grigorescu are drept protagonişti două exemplare de Sură de Stepă. Sper că nu vor rămâne doar în picturi şi în tratate! Pentru că vecinii noştri, ungurii, au preluat şi au dus departe atât Sura de Stepă, cât şi rasele de porci Bazna şi Mangaliţa. Chiar şi Dropia, care la noi ajunsese doar brand de combine de treierat şi exponat în Muzeul Cinegetic de la Posada!
În acelaşi cort am putut vedea, poate, şi ultimii bivoli profund româneşti, crescuţi la SCDCB Şercaia. Dar şi frumoasle vaci de Jersey aduse de mult stimabilul dr. Mihai Petcu! În penultima zi de târg, acesta era împreună cu Gavrilă Tuchiluş în faţa cortului Holstein-Ro, unde urma să aibă loc o sedinţă a asociaţiei din care cei doi fermieri încă mai fac parte. Aşteptau, firesc, să fie invitaţi înăuntru. Ceea ce s-a şi întâmplat într-un final, probabil şi din pricina prezenţei noastre, a presei. Orgoliile ar trebui cumva nivelate. Fapt cu care a fost de acord într-o discuţie destul de largă şi Nicuşor Şerban, care evolueză deja, ca fermier de soi, în liga profesioniştilor integratori.
Sectorul zootehnic atrage foarte mulţi vizitatori. De aceea e mare păcat ce se întâmplă în ultimii ani la IndAgra cu preţul preceput expozanţilor. Dacă o firmă multinaţională din agribusiness poate avea un oarecare succes de piaţă la IndAgra, dar mai ales de promovare şi de culegere de date, o asociaţie a crescătorilor de animale are mai degrabă cheltuieli. Aici s-a mers în fiecare an pe sistemul „urma scapă turma”, dar anul acesta turma s-a cam… rărit.

IndAgra este un brand puternic şi atractiv pentru multă lume. Dovadă stând şi interesul politicienilor, de orice culoare ar fi ei, pentru el.

Tavi BoÅŸman
BRÂNZA DE COMARNIC A FĂCUT UN PAS SPRE AUCHAN
Ultimul venit la IndAgra a fost Asociaţia Crescătorilor de Animale Comarnic. Tavi Boşman s-a făcut fermier! Şi dacă tot ştia ce şi cum se întâmplă în lumea asocierilor, a făcut şi Asociaţia Crescătorilor de Animale Comarnic. Sunt deocamdată trei membri (lui Tavi is-au alăturat Alina Panţur şi Luigi Panţur) şi au concesionat 400 ha de păşune naturală într-o zonă de poveste, păşune pe care pasc 50 de vaci şi două mii de oi. Tot de poveste sunt şi produsele lor. Ca să intre în conştiinţa bucureştenilor, au venit la IndAgra, unde au prins ultimul stand. Pe asfalt, în spatele C2, acolo unde un investitor vinde pastramă de oaie „D’aia”.
Am degustat produsele fostului organizator de evenimente (“Dor de Gust” a fost un brand la care Tavi Boşman a participat în prima linie) şi atât caşcavelele, dar mai ales brânza de burduf sunt excelente. Şi, ca să fie safteaua minunată, dacă tot a plătit 802 euro pe locul unde şi-a pus cortul cu imagini de pe păşunile lor, s-a trezit cu reprezentantul Auchan-ului că-i face propunerea de a veni spre supermarket. Am fost martor la acest eveniment. Victor Nedelea, achizitor de brânzeturi la Auchan, a venit în întâmpinarea lor deoarece caută producători locali. Bravo lor!

 Un articol publicat în revista Ferma nr. 20/203 (ediţia 15-30 noiembrie)

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →