Fenomenul Charolaise din pusta maghiară - Revista Ferma
6 minute de citit

Fenomenul Charolaise din pusta maghiară

foto111 m Fenomenul Charolaise din pusta maghiară

Mai fusesem la Hódmezövásárhely în urmă cu șase ani, însă am stat prea puțin ca să evaluez în mod realist această expoziție atât de apreciată și cu impact internațional. De această dată chiar am avut posibilitatea să privesc în detaliu și cu regret, trebuie să spun, că nu există în România o manifestare de asemenea nivel și nici nu vom avea probabil prea curând. Dincolo de organizarea ireproșabilă, vecinii din vest pun pasiune și înainte de toate e o chestiune de mândrie să participe cu cele mai frumoase animale.

 

Campionat național de taurine

Desigur, o mare parte din timp mi-am alocat pentru a urmări expoziția de bovine de carne, cu accent pe Charolaise, de altfel cea mai bine reprezentată în competiția dintre rase, cu 48 de exemplare înscrise în concurs. Este vorba practic de un campionat național în toată regula. Cu secțiuni bine delimitate, un juriu competent, de regulă invitat din Franța, și premii pe măsură. 

Primul loc a fost adjudecat de o femelă, care a defilat alături de vițelul său. Provenită de la o fermă din nord-estul Ungariei, aceasta era un exemplar cu adevărat impresionant, având o statură impozantă și morfologie completă. Pe locul doi s-a clasat un taur care cântărea 1.420 kg, campion anul trecut, care a avut ceva probleme de locomoție de data aceasta. „Unghiul la articulațiile picioarelor din spate erau prea mici. În mod normal e nevoie de picioare drepte pentru a susține ușor greutatea. Exemplarele feminine trebuie să aibă picioare solide, o locomoție bună, dezvoltare suficientă a masei musculare, un pelvis excelent, iar pentru un taur, pe lângă toate acestea, e nevoie să prezinte o musculatură proeminentă”, mi-a explicat ulterior Patrick Reversé, cel care a asigurat jurizarea. Competiția dintre rase a fost însă adjudecată de un exemplar din rasa Blonde d’Aquitaine, iar femela Charolaise a ocupat poziția secundă.

 

Asociație cu 12.000 de animale

Dar să vă spun câte ceva despre Asociația Maghiară a Crescătorilor de Bovine Charolaise. Aceasta a fost înființată în anul 1992 și numără în prezent 166 de membri, însumând un efectiv total de aproape 12.000 de capete. Asta înseamnă o medie de aproximativ 72 de exemplare pe fermă. Dacă ne raportăm la gospodării individuale (circa o sută), media este de 41, iar societățile comerciale dețin în medie un efectiv de 112 capete. Este singura asociație de profil din țara vecină. De altfel, nici nu este permis mai mult. Fiecare rasă are propria asociație!

În prezent, fermierii maghiari primesc în jur de 300 euro pe cap de bovină sub formă de subvenții. De asemenea, se alocă din partea guvernului încă 4 euro pentru fiecare vită înregistrată în cadrul asociației. Nu există obligativitatea ca animalele să fie înregistrate în registrul genealogic și nici ca fermierii să facă parte dintr-o asociație. Primele exemplare de Charolaise au fost aduse în Ungaria în urmă cu 25 de ani.

 

Cine vinde pe piața turcă, face bani frumoși

Crescătorii de vaci pentru carne din Ungaria sunt relativ mulțumiți pentru că au acces destul de ușor la piețele externe, Turcia fiind principala destinație de livrare. Practic, cea mai mare parte este vândută ca animale vii. Alte piețe de export sunt Croația, Slovenia, Austria, Germania, Italia și Grecia, dar într-o proporție mult mai mică. „Turcia are o influență puternică asupra pieței maghiare a crescătorilor de vite. Nu este ușor de lucrat cu ei. Cine reușește să pătrundă pe această piață, face bani frumoși. Turcii plătesc în jur de 4 euro pe kilogram, cu condiția ca vițelul să nu depășească greutatea de 300 kg. Cererea pe piața internă este însă mult mai scăzută, tocmai din cauza dominației turcești. Suntem prea dependenți de piața turcă, ar trebui să căutăm și alte mijloace de desfacere. De exemplu, Grecia era cândva o piață importantă pentru noi, dar din cauza situației economice importurile s-au sistat aproape complet”, susține Zoltán Domokos.

Consumul intern de carne de vită per capita nu depășește în medie cinci kilograme pe an. În mod tradițional, porcul și pasărea sunt preferate pentru consum în Ungaria. În jur de 120.000 de bovine sunt sacrificate anual pentru a satisface consumul intern de carne de vită.

 

Îmbunătățirea nivelului de creștere a bovinelor de carne 

Acesta este unul dintre scopurile asociației pe care o conduce Zoltán Domokos, dar, pe lângă asta, este facilitată și legătura dintre crescători și comercianți. „Este important de știut cum să vinzi și mai ales unde să vinzi marfa. Culegem infirmații despre productivitatea efectivului de animale, facem evaluarea nucleului de reproducție, obținând astfel o selecție riguroasă a generației viitoare de animale. Ajutăm crescătorii să-și optimizeze activitatea și să îmbunătățească patrimoniul genetic”, consideră directorul executiv al Asociației Maghiare a Crescătorilor de Bovine Charolaise.

În Ungaria sunt circa 200 mii de ferme de vaci de lapte, cu o medie de 5 până la 6 sute de capete per exploatație, în timp ce fermele de bovine de carne au în medie sub 100 de capete. În total există aproape 220 mii de bovine pentru carne.

 

 

 

 

SPRIJIN PENTRU CRESCĂTORII ROMÂNI

Asociația Maghiară a Crescătorilor de Bovine Charolaise este interesată de colaborarea cu fermierii români la nivel profesional. „Am putea oferi expertiza noastră în ceea ce privește determinarea așa-numitului «type scoring» (evaluarea exemplarelor) sau procesul de înregistrare pe care noi l-am adoptat. Le-am putea prezenta sistemul nostru de creștere al acestei rase sau să le arătăm cum vedem noi procesul de selecție a animalelor, metodele aplicate. Putem încheia un parteneriat. Am avut câteva vizite la ferme din Ungaria și am putea repeta această experiență. Suntem deschiși la orice formă de colaborare cu Asociația Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România. Avem o bună colaborare și cu Grigore Onaciu, șeful Catedrei de Zootehnie din cadrul Universității de Stiințe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca”, ne-a declarat Zoltán Domokos.

 

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.11(172) 15 – 30 iunie 2016

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →