4 minute de citit

Fendt şi Valtra: Eficienţă şi inteligenţă

Anul acesta, cuvântul de ordine la MEWI este „economie”, fie că este vorba despre consumul de carburant, de timp sau de forţă de muncă. MEWI a ales 12 maşini şi utilaje agricole Fendt, Valtra, Horsch, Rauch, Merlo şi Mascar, ce ilustrează perfect modul în care tehnologia de vârf face posibilă eficientizarea lucrărilor din fermă.

RADU TALPAN_b

Radu Tălpan (foto 1), brand manager Fendt: „Eficienţa este definită printr-un cumul de factori măsurabili. Ceea ce putem observa la finalul lucrării în ceea ce priveşte eficienţa este cheltuiala pe care o realizăm, care se traduce prin investiţii în fiabilitatea utilajului şi prin consum. Trebuie să calculăm ce costuri avem, raportat la profitul pe hectar. Practic, se urmăresc eliminarea timpilor morţi şi obţinerea unei productivităţi cât mai ridicate. Dacă vorbim de o combină, urmărim consumul de motorină şi, bineînţeles, trebuie să ţinem cont şi de confortul operatorului, pentru că vorbim de eficienţă, iar operatorul trebuie să fie suficient de pregătit şi de odihnit ca să efectueze lucrarea.
Tractoarele Fendt Vario sunt unanim recunoscute pentru economia de carburant pe care o realizează, iar noua combină Fendt IDEAL oferă economii însemnate de timp şi de personal.
• Bruno Boroş, Gottlob, jud. Timiş: „Avem două tractoare Fendt din seria 900 şi suntem foarte mulţumiţi de ele. Ne aduc un profit mai mare pe hectar, în primul rând datorită consumului mai mic de motorină, iar apoi, datorită fiabilităţii.”
• Dimitrie Muscă, CAI Curtici, jud. Arad: „O productivitate de aproape 50 de hectare pe zi, cu o combină şi un singur om.”

GEORGE TANASE_b

George Tănase (foto 2), brand manager Valtra: „Cotiera multifunţională cu ecran tactil Smart Touch se găseşte în echiparea standard a tractoarelor Valtra de putere mare, de la 270 CP în sus. Aceasta reprezintă interfaţa de operare prin care se realizează toate configurările şi setările tractorului – hidraulică, motor, telemetrie, practic toate funcţiile tractorului. Este foarte important că fiecare operator poate să îşi salveze propriile configurări. Numărul de operatori este nelimitat, iar fiecare operator face doar să îşi acceseze profilul pe care l-a salvat anterior atunci când lucrează pe tractor. Acest lucru oferă confort, iar dacă avem confort, şi eficienţa, cu siguranţă, creşte. În ceea ce priveşte consumul, este deja tradiţie, se ştie că motoarele AGCO Power sunt foarte economice şi foarte fiabile. Cred că fiabilitatea este punctul forte. Practic, sunt motoare de cursă lungă, fără intervenţii, fără întreţinere costisitoare şi fără reparaţii.
Tractoarele Valtra din seria T sunt fiabile, robuste şi uşor adaptabile oricăror condiţii, având costuri mici de întreţinere şi exploatare, iar cele din seria N dispun de o serie de tehnologii al căror scop este eficientizarea consumului de combustibil.
• Alexandru Lefter, Agromec Moara Vlăsiei, jud. Ilfov: „Avem în fermă un tractor Valtra T214 şi pot spune că este un tractor robust. Are aproximativ 1.600 de ore şi nu am făcut nici un fel de intervenţii, în afară de filtre şi ulei.”
• Nicolae Dobrotă, Viroaga, jud. Constanţa: „Este un tractor cu un design deosebit, cu inovaţii şi tehnologii de ultimă oră. Cel mai încântat sunt de cotiera SmartTouch, cutia de viteze şi motor, precum şi de opţiunea eco, care mă va ajuta la economisirea carburantului.”

Despre tractorul Valtra în ediţie românească, un model T144 D Smart Touch de culoare albă, cu steagul României imprimat pe capotă, am scris în ediţia trecută a Revistei Ferma. Primul tractor din această ediţie limitată a fost prezentat, în premieră, la AgriPlanta – RomAgroTec 2019 şi a ajuns în curtea Agricost, în Insula Mare a Brăilei, însă şi alţi fermieri români sunt interesaţi de acest model cu echipare de top, fiind deja lansate comenzi pentru încă zece unităţi, ne-a spus brand managerul Valtra.

Articol publicat în revista Ferma nr. 11/238 (ediţia 15-31 iunie 2019)

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →