3 minute de citit

Fără irigaţii: întrebările curg, canalele rămân uscate

Seceta puternică şi chiar extremă, instalată în această primăvară în sudul şi sud-estul României, ne-a dat ocazia să ne întrebăm din nou de ce nu funcţionează sistemul naţional de irigaţii? De ce fermierii nu utilizează pentru culturi, în momentele necesare, apa din Dunăre şi din râurile interioare?

Bani cu nemiluita

Planuri şi legi au tot fost votate, bani, mulţi bani, au tot fost alocaţi. Programul Naţional de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigaţii a fost conceput de guvernul Cioloş, în 2016, suma pusă la bătaie a fost de peste un miliard de euro. Câştigătorii alegerilor din decembrie 2016 au preluat acest program aproape la virgulă, apa a fost oferită gratuit, dar, iată, suntem în plină secetă extremă şi, potrivit ANIF, ”suprafaţa irigată efectiv la această dată de fermieri este de numai 117.374 ha”, date oferite luna trecută.

În paralel cu lucrările declanşate de ANIF pentru reabilitarea unor staţii de repompare şi a canalelor în numeroase sisteme de irigaţii – acţiuni care au fost constant promovate în anii trecuţi de fostul ministru al agriculturii şi chiar de şeful său de partid – numeroşi fermieri constituiţi în OUAI-uri au reabilitat infrastructura secundară de irigaţii cu ajutorul banilor europeni. Sute de milioane de euro au fost alocate pentru aceste investiţii.

irigatiiPRINCIPAL_b

Contracte sunt, dar pe alocuri lipseşte apa

Aşadar, lucrurile s-au mişcat, dar care sunt, totuşi, rezultatele concrete? Până la data de 27 aprilie 2020, ANIF umpluse cu apă 1.901 km de canale, a pornit 107 de staţii de bază şi repompare, iar suprafaţa care putea fi deservită ca urmare a introducerii apei pe canale era atunci de 554.229 ha. Cu toate astea, numai o cincime din această suprafaţă era irigată efectiv la acea dată. Să mai amintesc că din datele prezentate de ANIF rezulta în 31 martie că suprafaţa totală pregătită pentru contractare şi aplicare a irigaţiilor era de 1.045.183 ha şi deja fuseseră încheiate contracte pentru o suprafaţă totală de 830.242 ha.

Ieşiţi în teren ca să vadă ravagiile provocate de secetă, actualii responsabili ai MADR au susţinut că reablitarea sistemului de irigaţii nu a fost executată, în ultimii ani, potrivit programului. După o deplasare în judeţul Ialomiţa, ministrul Oros a scris pe pagina sa de facebook: ”Astăzi am fost să văd personal de ce unele canale de irigaţii pompate de SRPA 12-16 Făurei şi SRPA 11-12 sunt goale de mai bine de 27 ani. Aş vrea să îi întreb pe cei care au condus Ministerul Agriculturii unde sunt toţi banii pe care s-au laudat că i-au investit în ultimii 3 ani în irigaţiile din România?”. În înştiinţările depuse la primărie pentru despăgubiri, fermierii trebuie să menţioneze dacă suprafaţa se află în zona irigabilă. Vom vedea cât de mult va atârna acest criteriu în acordarea despăgubirilor.

În judeţele din partea de sud-est a ţării, seceta extremă a căpătat conotaţii dramatice. Pierderile sunt uriaşe, iar disperarea fermierilor nu cunoaşte margini, mai cu seamă că au gajat împrumuturile bancare cu producţia anului 2020, ori cu alte bunuri: terenuri şi case de locuit. Falimentul este din ce în ce mai aproape. Iată CE SPUN FERMIERII!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →